Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van bloedkanker. Deze vorm van kanker ontstaat in het beenmerg. Acuut betekent dat de bloedkanker snel is ontstaan en levensbedreigend is als er geen behandeling gestart wordt.
Acute leukemie is een levensbedreigende ziekte waarbij in korte tijd (dagen tot weken) een snelle woekering van kwaadaardige leukemiecellen (blasten) de plaats inneemt van de normale bloedaanmaak. Kwaadaardig betekent dat de blasten zich door het lichaam kunnen verspreiden via bloed en lymfevaten.
Wat is de overleving van chronische lymfatische leukemie? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 78 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Bij veel hematologische kankers, zoals leukemie en non-hodgkinlymfoom, steeg de 5-jaarsoverleving tot ruim 80 procent. Maar voor mensen met acute myeloïde leukemie blijven de kansen om deze ziekte te overleven laag; maar 26 procent van de mensen met AML is na vijf jaar nog in leven.
Zoals eerder aangegeven is CLL een chronische ziekte, waar met normale medicijnen geen genezing kan worden gebracht. Wel is het zo dat mensen vaak vele jaren tot zelfs tientallen jaren met CLL kunnen leven. Zelfs een normaal leven kunnen leiden.
Kankercellen kunnen ook in het bloed circuleren, zoals bij leukemie. Kankercellen kunnen in beweging komen en zich uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Doordat kankercellen snel groeien en zich snel delen, nemen zij steeds meer ruimte in beslag. Gezonde cellen en organen komen daardoor in de verdrukking.
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Leukemie is een kwaadaardige aandoening waarbij bloedcellen zich ongeremd vermenigvuldigen in beenmerg en bloed. Een andere naam voor leukemie is bloedkanker.
Leukemie is een vorm van kanker waarbij het beenmerg teveel witte bloedcellen maakt. Artsen onderzoeken – met steun van KWF-donateurs - hoe leukemie precies ontstaat. Zodat ze patiënten beter kunnen behandelen en meer mensen genezen.
Meestal wordt gestart met chemotherapie.Bij volwassen patiënten volgt vaak een allogene stamceltransplantatie op de chemotherapie. Kinderen worden meestal anders behandeld dan volwassenen. Lees meer over de behandeling van acute lymfatische leukemie en de behandeling van acute myeloïde leukemie.
Klachten ontstaan vaak pas na een paar jaar. Het kunnen dezelfde klachten zijn als bij acute leukemie. Daarnaast valt te denken aan klachten zoals een vol gevoel in de buik of druk op de maag (door zwelling van de milt en of lever) en opgezwollen lymfeklieren in de hals, oksels en of liezen.
De afwijkende witte bloedcellen blijven jong en het worden er ook snel meer. Hierdoor kunt u in korte tijd (binnen enkele dagen tot weken) ernstig ziek worden.
Acute leukemie is een levensbedreigende ziekte. In korte tijd neemt een snelle woekering van kwaadaardige leukemiecellen (blasten) de plaats in van de normale bloedaanmaak. Ze verspreiden zich door het lichaam van uw kind via bloed en lymfevaten.
Leukemie is een ernstige ziekte. Er zijn veel verschillende klachten die erop kunnen wijzen dat je deze ziekte hebt, zeer ernstige vermoeidheid is er daar een van. Vermoeidheid komt vaak voor en wordt gelukkig veelal veroorzaakt door heel iets anders en niet door leukemie.
De behandeling van acute leukemie is in opzet curatief, en dus gericht op genezing van de ziekte. De behandeling bestaat uit een combinatie van verschillende celdodende medicijnen (cytostatica), beter bekend als chemotherapie. Een complete leukemiebehandeling bestaat uit meerdere kuren chemotherapie.
Acute lymfatische leukemie (ALL) is de meest voorkomende vorm van kinderkanker. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 110 kinderen de ziekte. ALL komt bij kinderen van alle leeftijden voor, met een piek rond het derde en vierde levensjaar.
Voordat patiënten met leukemie een stamceltransplantatie ondergaan, worden zij eerst behandeld met chemotherapie en radiotherapie. Als deze niet of niet meer voldoende werken, zal de behandelend arts het voorstel tot stamceltransplantatie kunnen doen.
De behandeling duurt ongeveer twee jaar. Het eerste deel van de behandeling is het meest intensief. Kinderen die in een hoog-risicogroep zitten, komen soms in aanmerking voor een allogene stamceltransplantatie. Bij een stamceltransplantatie worden gezonde stamcellen van een donor geplaatst.
Vaak heeft u een bleke huid, snel last van blauwe plekken, last van plotselinge koorts en bloedingen in huid en slijmvliezen. Ook het tandvlees kan gaan bloeden. Er treedt keelpijn op en de amandelen en de slijmvliezen gaan ontsteken. Dit gaat bovendien vaak nog gepaard met diarree en een verkleuring van de urine.
Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.
Elke vorm van kanker kan naar de hersenen uitzaaien. Uitzaaiingen naar de hersenen komen echter het vaakst voor bij longkanker, 30-50% van de patiënten met longkanker ontwikkelt in de loop van het ziektetraject een uitzaaiing naar de hersenen.
Leukemie ontstaat meestal door een fout in het DNA van de stamcellen in het beenmerg. Deze stamcellen worden later bloedcellen. Soms leidt zo'n fout in het DNA tot leukemie. De witte bloedcellen kunnen daarna ongeremd gaan delen waardoor er veel te veel abnormale witte bloedcellen ontstaan.
Om de diagnose te stellen wordt bloedonderzoek uitgevoerd. Meestal herkent een laboratoriummedewerker de afwijkende cellen onder de microscoop. Voor de exacte diagnose is een aanvullend bloedonderzoek nodig. Hierbij worden de afwijkende witte bloedcellen gekarakteriseerd (immunofenotypering).