Gemiddeld kost een halogeen setje ongeveer 30 euro. Maar als je een LED set of Xenon lampen als voertuigverlichting gebruikt, dan kan het snel 100 euro of meer gaan kosten om een enkele lamp te vervangen.
Nee, de Wegenwacht komt niet naar je toe als je een lamp (of ander onderdeel) wilt laten vervangen. Bezoek in dat geval je garage.
Wegenwacht bellen kan
Wie in het donker of bij slecht zicht te maken krijgt met een kapotte lamp, kan ook de Wegenwacht bellen. Twijfel over de montage? Neem ook dan gerust contact op met de Wegenwacht.
Kan ik een xenonlamp zelf vervangen? Bij sommige modellen is dat niet heel moeilijk en kunt u zelf de lampen vervangen. U moet daarbij wel de veiligheidsinstructies goed in acht nemen: zo moet de accu altijd afgekoppeld zijn tijdens montage. Bij de meeste modellen is vervanging echter niet zo eenvoudig.
De levensduur is van diverse factoren afhankelijk, gewone halogeenlampen hebben een gemiddelde gebruiksduur van ruim 1000 uur. Bij sommige auto's worden de lampen altijd aangezet door het contact, (Volvo) bij andere zul je zelf de schakelaar moeten bedienen zodat ze minder branduren mee maken.
LED-koplampen hebben een zeer lange levensduur, 60.000 tot 100.000 uur, wat echt heel duurzaam is, en als het 30.000 uur wordt gebruikt, zal het licht niet meer vervagen dan 5%, een lange levensduur hebben en niet gemakkelijk te donker worden.
Gemiddeld kost een halogeen setje ongeveer 30 euro. Maar als je een LED set of Xenon lampen als voertuigverlichting gebruikt, dan kan het snel 100 euro of meer gaan kosten om een enkele lamp te vervangen.
Gemiddeld gaat een Xenon lamp 2000 uur mee.
Al jaren zijn er LED vervangingslampen op de markt, waardoor het mogelijk is om minder zuinige halogeenlampen te vervangen door LED. Helaas is het in Nederland nog niet toegestaan om dit te doen.
Ben je op zoek naar LED Lampen voor je auto ter vervanging van traditionele halogeen lampen? Er is momenteel een heel goed alternatief leverbaar in LED voor de traditionele halogeen lampen. Voor zowel de H7 als de H4 halogeen lampen heeft Autoprofi LED verlichting beschikbaar in verschillende kleuren.
De Wegenwacht verdient gemiddeld tussen de €1900,- en €2650,-. Dit is afhankelijk van de ervaring van de Wegenwacht en de organisatie waar de Wegenwacht voor werkt. Tot de overige arbeidsvoorwaarden horen onder andere een bedrijfsauto en voldoende vakantiedagen.
Met betrekking tot de regelgeving voor lichtsterkte zijn er geen specifieke waarden voor LEDs, maar alleen voor traditionele gloeilampen. Een H1-gloeilamp mag maximal 1150 lumen bereiken, terwijl een H8-peer ongeveer bij 800 lumen ligt.
Is Xenon of LED toegestaan in mijn voertuig? U mag alleen Xenon en LED lampen plaatsen in uw voertuig als de licht unit hiervoor gemaakt is. Alle LED en Xenon verlichting met een H-fitting dus: H7, H4, H1, etc. zijn niet bestemd voor op de openbare weg.
In afwijking van het eerste lid, onderdeel q, mogen twee extra remlichten worden aangebracht, indien het derde remlicht niet binnen 0,15 m vanaf het middenlangsvlak kan worden bevestigd.
Verblindend effect voor tegenliggers
Waar het probleem bij Xenon lampen voornamelijk in een verkeerde afstelling ligt, is dit bij LED verlichting iets anders. LED lampen produceren zoveel meer lichtopbrengst dat ze al snel medeweggebruikers verblinden, ook wanneer de lampen verder goed zijn afgesteld.
Led verlichting voor de auto is een stuk zuiniger en duurzamer dan de traditionele halogeen koplampen. Dat wil zeggen dat led verlichting voor de auto een stuk langer meegaat en uiteindelijk zelfs goedkoper is. Let wel op dat u de juiste fitting led verlichting koopt voor uw auto!
Xenon autolampen geven tot wel drie keer zoveel ligt als halogeenlampen.
LED is ten opzichte van xenon nog efficiënter, de led chips genereren bij laag vermogen enorm veel licht en worden bij met een goed koelsysteem niet warmer dan 100 graden bij een omgevingstemperatuur van 40 graden. We krijgen regelmatig vragen over de warmteontwikkeling, of de leds niet te warm worden.
Om maar gelijk antwoord te geven op die vraag, ja, het is legaal in Nederland. Xenon verlichting installeren in Nederland mag gewoon. Sinds 1 april 2012 is het toegestaan om zelf verlichting in te bouwen in alle auto's die er bestaan op de markt zonder aanpassingen.
Xenonverlichting heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele halogeenverlichting: Tot wel 200% meer lichtopbrengst. Langere levensduur, tot wel 5x langer dan halogeen. Minder stroomverbruik (35 watt tegenover 55 watt), en dus minder belastend voor je accu.
Dimlicht. Waarschijnlijk de meest bekende en gebruikte verlichting, het dimlicht. Dit licht dient verplicht te worden ingeschakeld als het zicht afneemt door de intredende avond en/of regen, sneeuw, hagel, mist. Voor deze verlichting wordt doorgaans een H7 of H4 lamp gebruikt.
Een originele knipper kost rond de 50 euro. Kan van leverancier tot leverancier een paar euro schelen. Die goedkopere knippers zullen geen originele onderdelen zijn.
De H7 lamp is een autolamp uit de H-serie autolampen. H7 lampen kunnen functioneren als groot licht, dimlicht en mistverlichting. Het is raadzaam om bij het vervangen van autoverlichting beide lichten te vervangen. Als een lamp het begeeft vanwege de levensduur doet de andere lamp dat ook snel.