Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS kost een doosje met tien scharreleieren in de supermarkt nu gemiddeld 3,20 euro.
Voor een opgekweekte legkip betaalt de producent 4,50 euro. Die legt in haar leven ongeveer 400 eieren. Dat betekent dat een ei grof geschat iets meer dan 1 eurocent kost.
Als je in de supermarkt voor een doosje met tien eieren €2,24 betaalt, gaat er €0,80 naar de boer. Daarvan moet hij alles betalen, zoals het voer, de mest, de elektriciteit, de huisvesting en de arbeid. De overige €1,44 gaat naar de andere schakels in de keten: het transport, het inpakstation en de supermarkt.
Lidl Eieren 12 Stuks Large voor €0,95.
Een bruin ei kost 7 à 8 cent meer dan een wit ei. Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen.
Een bruin ei kost 7 à 8 cent meer dan een wit ei. Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt.
Eigenlijk heeft de boer in de hele keten van de productie van het eieren een relatief zwakke positie. Het zou heel goed kunnen dat de extra marge die op het ei zit, waardoor het ei duurder is, bij een andere ketenpartner terechtkomt die veel meer macht heeft in de keten.
€ 2,99. Prijs en voorwaarden zoals vermeld in de folder zijn leidend.
Verse eieren koop je natuurlijk gewoon rechtstreeks bij de boer. Dit kan vaak via een eierautomaat bij de boer bij jou in de buurt. Maar ook in bijna alle boerderijwinkels verkopen ze eieren.
We hebben bij Lidl vier soorten eieren: scharrel, vrije uitloop, biologisch én het duurzame Kipster-ei! Daarnaast hebben we producten die ei bevatten, zoals mayonaise, koekjes en broodsalades. Onze eieren zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland. Lidl zet zich al jaren in voor het verduurzamen van de eierproductie.
„Een doosje met tien scharreleieren kost momenteel gemiddeld 3,10 euro en is daarmee duurder dan een doosje met tien vrije uitloop eieren, dat gemiddeld 2,49 euro kost.
Wil je vooral op het milieu letten, dan zit er niet veel verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologisch. Op sommige punten scoren scharrel of vrije uitloop wat beter, op andere punten biologisch. Betere omstandigheden voor de kippen betekenen vaak een minder goede score voor het milieu.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven.
Kan ik de ganzeneieren ook eten? Ganzeneieren kan je op dezelfde manier als kippeneieren verwerken. Ze zijn alleen 2-3 keer zo groot als een kippenei. Zorg er wel voor dat je ganzenei altijd helemaal gaar eet vanwege de kans op een salmonella besmetting, deze is bij ganzeneieren nog groter dan bij kippeneieren.
Assortiment bij de boer
Aardappelen, groenten, fruit, eieren, kaas, melk, vlees, streekproducten, zuivel, biologische producten en nog veel meer.
Hoe komt het dat een ei kan drijven? Er zit een klein luchtzakje aan de bolle kant van het ei. Naarmate het ei ouder wordt, verliest het vocht en koolstofdioxide en neemt de luchtkamer in grootte toe. Meer lucht geeft een ei meer drijfvermogen, en zo kun je dus heel eenvoudig zien of het nog vers is of niet!
Vlak bij het brood en naast de pakjes voor het maken van cake en appeltaart en dergelijke.
Als je ze in de supermarkt hebt gekocht, kun je ze zo lang bewaren als de THT-datum op de doos aangeeft. Vaak zijn eieren al één à twee weken oud voordat ze in de supermarkt staan.
Lidl heeft als enige Kipster-eieren in het schap. Je kunt ook eieren kopen van een lokale boer of andere producenten die niet aan de supermarkt leveren.
Veel voorkomende dozen hebben plaats voor 6, 8, 10 of 12 eieren. Voordat eierdozen waren uitgevonden, werden eieren in mandjes vervoerd.
De gemiddelde kip legt ongeveer vijf eieren per week. In het eerste levensjaar leggen kippen de meeste eieren. Daarna daalt met ongeveer 20% per jaar de eierproductie. De eieren worden wel steeds groter.
Het ras bepaalt de kleur
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.