Als geleermiddel kan je het natuurlijk vervangen door gelatine. Andere opties zijn pectine, tapioca of Arabische gom. Er zijn een paar redenen waarom je agar agar zou willen vervangen. Ten eerste neemt net als bij gelatine de bindkracht af; na enkele dagen zal je gelei waterig worden.
Agar agar (E406) is een plantaardig alternatief voor gelatine dat zowel geschikt is voor vegetariërs als voor veganisten. Agar agar is namelijk afkomstig uit een bepaalde soort rode algen. Agar agar poeder is wit, kleurloos en smaakloos. Een gram agar agar vervangt ongeveer drie gram gelatine.
In vergelijking met pectine (een min of meer gelijkaardig plantaardig geleermiddel uit de celwanden van planten en vruchten) heeft agar-agar nog een ander voordeel; de toevoeging van suiker is geen vereiste om de bindkracht te activeren.
Gelatine is in de basis een bind- en geleermiddel dat het mogelijk maakt om een vloeistof te binden, waardoor de structuur van de vloeistof transformeert tot een stevig en gebonden product. Hoe meer gelatine je gebruikt ten opzichte van de hoeveelheid vloeistof, hoe steviger het eindproduct wordt.
Gelatine lost op bij warmte. Als de gelatine in een vloeistof afkoelt wordt het gelei.
De geleisuiker in de jam wordt als bindmiddel gebruikt in de jam. Dit kan ook zonder geleisuiker, maar dan moet je agar agar of gelatine gebruiken. De jam is dan niet in zijn geheel suikervrij, want er zit van nature in fruit glucose en fructose (monosaccharide).
Waar te koop
Agar agar is te koop bij biosupermarkten als Ekoplaza, Aziatische supermarkten en gewone supermarkten.
Agar Agar bestellen doe je eenvoudig online bij Holland & Barrett.
Bereiding: Voeg een pakje agar agar poeder toe aan 900ml water en breng dit rustig roerend aan de kook totdat het poeder volledig is opgelost. Voeg 120g suiker (of naar smaak) toe aan het mengsel en roer goed door. Giet het mengsel in een vorm en laat het afkoelen.
Meng de maizena eerst met een paar lepels koud water tot een glad papje zonder klontjes. Giet het daarna bij de vloeistof die je wil indikken. Je koopt maizena bij iedere supermarkt. Dit is dus een hele toegankelijke vervanger van gelatine.
Eén blaadje gelatine weegt ongeveer 1,5 gram. In een pakje poedergelatine (Baukje), zitten 3 zakjes van elk 11 gram. Eén liter heldere vloeistof kan met 24 gram gelatine (16 blaadjes dus) zo stijf als een plank worden gemaakt.
Een zakje bevat doorgaans 12 blaadjes gelatine dat voldoende is voor een een liter aan vloeistof. Op die manier heb je al een goede graadmeter om te weten hoeveel blaadjes je nodig hebt. Snel omgerekend betekent het dat je voor 85 ml vocht 1 blaadje gelatine nodig hebt.
1 zakje Vegatine is gelijk aan 1-3 blaadjes gelatine 2 zakjes Vegatine is gelijk aan 4-6 blaadjes gelatine 3 zakjes Vegatine is gelijk aan 7-9 blaadjes gelatine Bekijk het product hier: https://www.oetker.nl/nl-nl/onze-prod...
Pectine als alternatief voor gelatine
Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om jam mee te geleren. Pectine is een onderdeel van celwanden van groente en fruit. Deze alternatieven voor gelatine hebben geen smaak en zijn ook reuk- en kleurloos. Het kan de smaak van gerechten wel iets afzwakken.
Agar agar is net als gelatine een geleermiddel. Het is een plantaardig product gemaakt van algen. Het is smaak- en reukloos en geschikt in allerlei recepten. Gebruik het bijvoorbeeld in een (vegan) cheesecake, pudding of in sauzen.
Gebruik: Agar agar gebruik je altijd in warme vloeistoffen, want pas dan gaat agar echt werken. Gelatine gebruik je juist in koude gerechten. Smaak: Agar agar is neutraal van smaak, waar gelatine een licht bijsmaakje heeft.
Agar, of agar-agar, wordt veel gebruikt als voedingsbodem bij het kweken van micro-organismen. En het goedje is zelf ook een product van micro-organismen. Agar, of agar-agar, wordt veel gebruikt als voedingsbodem bij het kweken van micro-organismen.
Jam is dik door de pectine die in vruchten voorkomt. Pectine komt vrij als het fruit wordt gekookt. Niet alle fruitsoorten zijn rijk aan pectine. Aardbeien, frambozen en perziken bevatten weinig pectine.
De suiker; makkelijk in het gebruik is suiker met pectine (geleisuiker van Van Gilse, CSM ea). Kristalsuiker is het puurst. Vermijd suikers met te veel smaak, zoals rietsuiker of basterdsuiker.
Bij verhitting in combinatie met suiker vormt pectine een gelei. Pectine is daarom een ideaal bindmiddel voor het maken van jam. De meeste fruitsoorten bevatten van nature al pectine, maar niet genoeg om er echt een gelei van te maken. Voeg pectine in combinatie met suiker toe bij het inkoken van de jam.
Het zit dan ook vaak in kant- en klare producten zoals puddingen en taarten. Gelatine is een product uit de vleesindustrie. Het wordt gemaakt van huiden en botten van slachtdieren, met name varkens, maar ook kalveren, gevogelte en vis.
Als je gelatine door agar agar wilt vervangen moet je alleen met een paar dingen rekening houden. Agar agar is veel sterker dan gelatine, waar je om 1 liter vloeistof te binden ongeveer 12 blaadjes oftewel 22g gelatine nodig hebt, heb je maar 4-5g agar agar nodig, oftewel 1/3.
Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier. Overigens: gelatine heeft geen E-nummer.