In een serre is het vaak warm en vochtig, dat is de ideale omgeving waarin vervelende insecten en ziektes zich snel ontwikkelen. Controleer daarom regelmatig de luchtvochtigheid en temperatuur. Verlucht de serre wanneer nodig. Water geven in de serre doe je best door de planten aan de voet te gieten.
Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
Een goede ventilatie is minstens even essentieel in een serre. Zonder verluchting loopt de temperatuur te hoog op wat de planten kan beschadigen. Tot in mei staan overdag de ramen en deur (een beetje) open en zijn ze 's avonds toe. In volle zomer blijft de serre best dag en nacht open staan.
De lente is hét ideale seizoen om groene groenten te planten zoals: erwten, asperges, komkommers, spinazie, prei, sla en boontjes. Maar ook andere klassiekers zoals wortels, paprika, aubergine, witloof, rode bieten, radijzen of koolrapen kunnen perfect een plekje toegewezen krijgen in dit seizoen.
Een serre is de perfecte plek voor planten en bloemen waarvoor het buiten te koud is. Met een paar stoere potten vol bloemen en planten fleur je je ruimte eenvoudig op en geniet je van een heerlijke bloemengeur. Denk bijvoorbeeld aan Passiflora, orchideeën of een bananenplant.
Bloemenperken hebben meestal genoeg aan 2 keer per week bewaterd te worden. Je kan dus beter enkele keren grondig gieten/sproeien, dan dagelijks enkel oppervlakkig te bewateren. Zo ben je zeker dat het water de wortels bereikt. Planten die in potten staan, kan je tijdens warme periodes wel best dagelijks gieten.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
serrehet. Belangrijk: Planten hebben verschillende temperaturen waarin ze optimaal gedijen. 15 tot 24 graden Celsius (°C) worden als ideaal beschouwd voor de groei van planten. Onder 10°C stopt het, onder 0°C sterven de meeste planten.
Het kan allemaal. Dek je af in de serre hou er dan rekening mee dat overdag de temperatuur gevoelig kan oplopen richting 20 à 25 graden Celsius bij stralend zonnig weer overdag.
De vraag wordt dus terecht gesteld. Het antwoord hierop is gelukkig: nee, een serre is in de winter niet koud. De serre wordt bij uw huis ingebouwd, dit betekent dat de serre dezelfde temperatuur heeft als uw woonkamer of keuken.
Zorgen voor optimale temperatuur in je serre
De ideale temperatuur voor het kweken in een serre tijdens de winter is tussen 5 en 10 °C.
Een onverwarmde kas/serre wordt meestal gebruikt om voor kas- of serredruiven, maar is ook bruikbaar om andere fruitsoorten in te leiden. FRUITSOORTEN. Druiven, aardbeien, passievruchten, vijgen, kiwi's, perzik, nectarine en vroege pruimen. De eerste 3 fruitsoorten zijn op gemakkelijk op een beperkte plaats te houden.
Tomaten houden van zon en warmte. Plant pas midden april in je serre, en wacht tot midden mei als je in de openlucht kweekt. Geef ze een plekje met veel zon. Geef je tomaten ruimte om te groeien: plant gemiddeld 2,5 planten per vierkante meter (of 5 planten op 2 vierkante meter).
Gebruik organische meststoffen. Niet overdrijven met compostgebruik in de serre: een dosis van 10 l compost per m2 in het voorjaar is voldoende (= een laagje van 1 cm) Gebruik geen verse stalmest maar goed verteerde of gecomposteerde stalmest.
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.
Als hij niet regelmatig water krijgt, gaat hij dood. Alleen als de tomaten gaan verkleuren van geel naar rood, geef je zoveel water dat het blad groen en goed blijft – dit is zeker minder in het begin. Dan geef je om de twee dagen een flinke scheut. Dat doe je een beetje op gevoel.
Oogsten. In de maand augustus, zo'n tien weken na het zaaien, zijn de eerste tomaten in je tuin rijp om te oogsten. Pluk altijd boven het kroontje, zo blijven de vruchten langer vers. Wanneer in de maand september de kou toeslaat is het vaak verstandig om ook de nog niet rijpe tomaten te plukken.
Geef ze dan pas water wanneer de zon weer weg is. Doe je dit overdag, dan zal een groot deel van het water verdampen. Daarnaast verbranden natte bladeren sneller als ze in de zon staan. Je kunt het beste de planten water geven in de avond, dan heeft het water voldoende tijd om in de grond te zakken.
Pluk ook niet in één keer te veel bladeren van een plant af, daar schrikt een tomatenplant van en dat vindt hij niet fijn. Beter is het om regelmatig ( bijv. 1x per week) 2 tot 3 bladeren te verwijderen.
Geef aan het begin van de teelt, wanneer je tomaten net hebt geplant, elke dag water. De planten moeten zich namelijk kunnen aanpassen aan hun nieuwe groeiomgeving. Na gemiddeld 2 weken geef je nog 2 à 3 keer water / per week. Breng daarna het aantal gietbeurten terug tot 1 keer per week, na anderhalve maand.
Voor we starten met de kweek dient men de ramen te ontsmetten met een daartoe bestemt product, dit product vind u bij de betere tuincentra of 'Filclair verdelers' of met een oplossing van water met azijn. Dit doen we om schimmels en ziekter op de planten te vermijden en de lichtinval te verbeteren.
De gemiddelde prijzen van een serre van 2mx3m liggen tussen de €15,000 en €18,000 euro. Terwijl als u kiest voor een groter serre van 5 m x 3 m dan zal de prijs snel stijgen naar 25,000 euro. Verhoudingsgewijs is dit wel goedkoper per vierkante meter. Ook is de prijs afhankelijk van de materiaal keuze.
Zaai regelmatig kleine beetjes slasoorten, radijs, mosterdsoorten, rucola, tuinkers, kroten (rode bieten), andijvie en peterselie. Zaai ook sperziebonen, komkommers, augurken, knolselderij en suikermaïs. Vanaf eind april kan je radijs, sla en tuinkers oogsten en de tomaten uitplanten.