Oorsprong. Tomaten zijn afkomstig uit Meso-Amerika, waar de voorvaderen van de Azteken en de Maya's kleine varianten kweekten. Toen de Spanjaarden Mexico veroverden was de plant daar al ingeburgerd.
De oorsprong
De originele tomatenplant bestaat al duizenden jaren. Wanneer er voor het eerst tomaten gegeten werden is niet geheel bekend. Wel is bekend dat de allereerste tomaten uit Zuid-Amerika komen. Deze tomaten waren niet groter dan een rode bes.
De tomaat is eigenlijk een meerjarige plant, maar kwekers gebruiken hem vaak eenjarig. Ook in Nederland kun je prima tomaten kweken: in de zomer buiten en het hele jaar door in een kweektent. De plantenvoeding en substraten van CANNA bieden je tomatenplant precies de basis die ze nodig heeft.
Buiten de koelkast kan je tomaten gemiddeld één week bewaren. In de koelkast ongeveer twee weken. Twijfel je hoe lang ze er al liggen? Inspecteer de tomaten dan op beurse plekken of schimmel.
De tomaat heeft zijn oorsprong in Zuid-Amerika, in het gebied rond de Andes. Dat is in het huidige Peru, Bolivia, Noord Chili en Ecuador. Daar werden de tomaten gekweekt door de plaatselijke bewoners zoals de Inca's en Azteken. De tomaten waren toen niet groter dan kersen.
Een tomaat is een nachtschade die in groene vorm inderdaad giftig kan zijn, al zijn er groene tomatenrassen die wel eetbaar zijn zonder risico's. In de tomatenplant en in het steeltje zit de stof 'solanine' wat op zich behoorlijk giftig is.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Gooi ze dan niet weg. Je kunt ze namelijk ook in de grond stoppen en er zelf nieuwe tomaten van groeien. Zo kun je heel makkelijk je eigen tomatenplant kweken van een oude tomaat. Met een klein beetje geduld eet je binnenkort tomaten van je eigen tomatenplant.
Kunnen tomaten over de datum? Ja, dat kunnen ze! Tomaten zijn tot 2 weken na de pluk houdbaar als ze op kamertemperatuur worden bewaard. Om de houdbaarheid te verlengen, bewaar je ze in de koelkast.
De groei van tomatenplanten
De grootste rassen worden ongeveer vijftig centimeter hoog en één meter in doorsnee. De meeste rassen worden echter vijftig centimeter hoog en vijftig centimeter in doorsnee, dit zijn de rassen die vroeg gezaaid en geoogst kunnen worden.
Tomatenplanten kunnen helaas niet tegen vorst. Men dient hierdoor maatregelen te nemen om te voorkomen dat de plantjes doodvriezen. Dit kan door de plant in een warmere ruimte te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld een tomatenplant binnen plaatsen en in het voorjaar opnieuw planten.
Tomaten doen er namelijk gemiddeld 8 weken over om van zaad tot plant te groeien. In de kas kun je planten vanaf begin mei, in de openlucht wacht je beter tot half mei – vanwege de ijsheiligen. Dat betekent concreet: Planten in de kas: 1 mei – 8 weken = zaaien vanaf 1 maart.
In het herbarium in Naturalis worden hele oude planten bewaard. Ze hebben er gedroogde aurbergines, pepers en: de oudste tomaat ter wereld. De tomaat is van oorsprong geen Nederlandse groente... ook geen Europese, nee, hij is zo'n 500 jaar geleden...door ontdekkingsreizigers meegenomen van de Indianen uit Mexico.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Overrijpe tomaten zijn heel zacht, maar smaken nog altijd goed. Ze zijn uitermate geschikt om er een lekkere tomatensoep mee te maken. Hoe vaak heb ik mij niet opgewonden tijdens het snijden van een overrijp tomaat? Ondanks dat ik een heel scherp mes gebruikte, was het toch al heel snel een zooitje.
Tomaten invriezen doe je zo
Stop de tomaten in een afsluitbaar diepvrieszakje, laat zoveel mogelijk lucht uit het zakje en sluit het goed af. Leg het diepvrieszakje plat neer in de diepvriezer. Je kunt ze zo tot zes maanden bewaren.
Aan een plant met grote tomaten, kan je meestal minstens een tros of vier, dus rond de 20 tomaten verwachten. Vaak wordt het echter nog meer, zodat je uitkomt tussen de 5 en 15 kilogram tomaten per plant.
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.