Geska is een legendarische strooikaas uit de Zwitserse alpe n en wordt sinds 1463 gemaakt volgens het traditionele recept. De volle, onmiskenbaar intense smaak van deze geraspte kaas is uniek en geeft elk gerecht een pittige draai. Licht verteerbaar en zonder kunstmatige kleursmaak en conserveringsmiddelen.
De kaas wordt gemaakt van koemelk en is mager. Je betaalt voor zo'n potje een goede euro, er zit 60 gram in. Gewoon in het keukenkastje blijft de kaas voor lange tijd goed. Je bent vóór of tegen de kaas, een middenweg lijkt niet te bestaan.
Strooikaas Classic is een strooikaas bestaande uit een mix van diverse kaassoorten die gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Dit product is zeer geschikt over pastagerechten of over groenten. En ook lekker in soepen, sauzen en dressings. De pot is voorzien van een handig strooideksel waarmee je royaal kunt strooien.
Bewaartip voor dit product
Bewaar kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen. Als er schimmel ontstaat, dan kun je deze ruim wegsnijden, minstens 1 centimeter.
Bewaartip voor dit product
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Bewaar geraspte kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in een doosje en bewaar de geraspte kaas onderaan in de koelkast. Geraspte kaas is 3 dagen houdbaar in de koelkast. Wil je het langer bewaren, vries het dan in.
De échte Parmezaanse kaas uit Italië is anders dan strooikaas uit een Nederlandse fabriek voor op de pizza of pasta. Wat je prettiger en lekkerder vindt is een kwestie van smaak en verschilt per persoon.
Nep. De Keuringsdienst van Waarde kwam erachter dat de zakjes Parrano in de supermarkt vol zitten met neppe parmigiano reggiano. De kaassnippers worden gemaakt van Nederlandse kaas met toevoegingen om de Italiaanse smaak te creëren.
Veel duurder. “Geraspte parmezaankaas uit de supermarkt is veel duurder dan verse parmezaan die je in een blok koopt. Meestal voegen ze er ook een soort van korst aan toe voor het raspen, waardoor de kwaliteit minder is en de kaas helemaal anders ruikt.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
Geska strooikaas is een Zwitserse strooikaas. Deze magere kaas leent zich goed voor verwerking in gerechten, maar is ook als broodbeleg erg populair. Geska strooikaas is een Zwitserse strooikaas. Deze magere kaas leent zich goed voor verwerking in gerechten, maar is ook als broodbeleg erg populair.
De grana padano heeft eerder een rooksmaak met een lichte nasmaak van boter terwijl de parmezaan, koning der kazen, eerst een zoute smaak ontwikkelt, verlengt met een intens pikante ondertoon en een fruitige nasmaak.
Smaak. Grana Padano is in vergelijking met Parmigiano Reggiano een kaas die zachter en milder is van smaak, doordat de rijpingsperiode over het algemeen een stuk korter is. Hierdoor is hij ook minder kruimelig van structuur.
De reden hiervoor is heel eenvoudig: échte parmezaan kan enkel worden gemaakt in een bepaald deel van Italië (de omgeving van Parma, waar ook parmaham wordt gemaakt), rijpt tussen de 18 en de 36 maanden én moet worden ingevoerd. Geen wonder dat er een prijskaartje aan vasthangt.
Parmigiano Reggiano wordt wel “de enige echte parmezaanse kaas” genoemd. Deze kaas wordt voor gebruikt vaak geschaafd of geraspt, maar kan het best als stuk worden gekocht.
Als u de enige echte Parmezaanse kaas wilt proeven moet u Parmigiano Reggiano kopen. Deze kaas wordt naar het oude recept gemaakt door een selectief aantal kaasboeren in de provincies Parma, Emilia en Modena.
De echte Parmezaan, oftewel: Parmigiano Reggiano, is een Italiaanse harde kaas met een intense smaak. Deze kaas kan enkel worden gemaakt in een klein gebied in het Noorden van Italië door 329 gecertificeerde boerenbedrijven.
Echte Parmezaan is heerlijk uit het vuistje of als onderdeel van een kaasplankje bij een goed glas (rode) wijn. Een goede pasta verdient ook een goede kaas. Koop een stuk aaneen en rasp het zelf op het laatste moment met een fijne rasp.
In 1996 kreeg de kaas van de Europese Unie de beschermde oorsprongsbenaming Denominazione d'Origine Protetta (DOP), die garandeert dat alle fasen van de productie worden uitgevoerd binnen een afgebakend geografisch gebied en volgens de traditionele methode.
Stremsel kan afkomstig zijn uit de maag van een dier, dit noemen we dierlijk stremsel. Vegetarische kaas wordt gemaakt met niet-dierlijk stremsel, dit wordt microbieel stremsel genoemd. Alle kaas, van mozzarella en geitenkaas tot Goudse kaas, kan zowel vegetarisch als niet-vegetarisch zijn.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Harde kazen kun je wel invriezen wanneer je het in plakken snijdt of raspt. Wel handig om te weten: het is na het invriezen niet meer te gebruiken om het te laten smelten in een saus en ook op brood is niet megalekker. Een volledig stuk kaas invriezen wordt afgeraden, omdat het de structuur en smaak kan aantasten.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.