Gestabiliseerde trafo's of 'LED trafo's' zijn doorgaans geschikt omdat de spanning stabiel is (bijvoorbeeld 12 Volt) en omdat ze vaak ook werkzaam zijn wanneer je energiezuinige LED lampen aansluit.
Conclusie: een gewikkelde trafo kan gebruikt worden mits de spanning precies 12V is, een elektronische transformator is meestal niet geschikt voor LED. Ons advies: een echte LED trafo is het beste is voor uw LED lampen en LED verlichting.
Een transformator met een belasting van 20-70W is ontworpen voor twee lampen. Om ervoor te zorgen dat je de levensduur van de transformator niet verzwakt, zou de collectieve wattage van de twee lampen niet moeten werken op 100% van de maximale belasting.
De keuze voor een type transformator hangt af van de capaciteit die nodig is voor het lichtplan. Als vuistregel geldt dat het vermogen van de aangesloten armaturen bij elkaar opgeteld maximaal 80% van het vermogen van de transformator mag zijn. Er zijn transformatoren (HUB) van 50, 100 en (SMARTHUB)150 Watt.
Het vervangen van een halogeenlamp is erg eenvoudig. Om op je energiekosten te besparen, kun je een halogeenlamp direct vervangen voor een LED lamp. Bovendien gaat LED verlichting gemiddeld zo'n 25 keer langer mee dan een halogeenlamp. Er zijn diverse LED lampen die geschikt zijn om halogeenverlichting te vervangen.
Wanneer u een 12V halogeenlamp gaat vervangen voor LED is dat een verstandige keuze. U verbetert op deze manier het licht en u reduceert het verbruik. LED kan allerlei soorten tinten wit uitzenden en ook de sfeervolle kleur van halogeen.
Het kan! “Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
Kies daarom altijd voor een directe aansluiting op 220/230V. Je kunt kiezen voor spotjes met een los LED lampje, spots met een externe driver en spots met een interne driver. Vooral dat laatste is heel interessant wanneer je geen ruimte in het plafond hebt voor een trafo.
Sommige led-lampen werken op wisselspanning (230V AC). Veruit de meeste led-lampen werken echter op een lagere spanning van ca. 1 tot ca. 64 Volt.
De transformator/driver van een LED lamp zorgt ervoor dat de LED chips in de lamp stroom krijgen. Zonder driver zal een LED lamp dan ook niet functioneren. Op het moment dat een LED driver kapot is, dan moet je bij het vervangen ervan eerst goed uitzoeken welke driver voor jouw LED lamp geschikt is.
G4/GU4 halogeen kun je in 80% van de gevallen één-op-één vervangen door G4/GU4 led, mits met aan-uitschakelaar wordt bediend. Wil je jouw G4/GU4 led dimmen? Vervang dan altijd de halogeentrafo door een dimbare led trafo én de halogeendimmer door de bijpassende led dimmer.
G4 LED lampen zijn compacte steeklampen waarvan de pinnetjes 4 mm uit elkaar staan. Deze lampen werken op 12V. Voordat de lampen aangesloten kunnen worden op het stroomnetwerk hebben ze dus een transformator nodig.
LED lampen kunnen verschillende voltages hebben. Wanneer u een lamp heeft met 230V, kunt u deze direct op het stopcontact aansluiten. Maar wanneer u een lamp heeft met 12V, 24V, 350mA of 700mA, dan heeft u een driver of transformator nodig.
Deze MR16/GU5. 3 spot werkt altijd op 12V en er wordt altijd gebruik gemaakt van een trafo.
LED-spotjes zijn zuiniger dan halogeen, omdat ze minder energie omzetten in warmte. Daardoor kunnen LED-spots met een lager vermogen dezelfde hoeveelheid licht genereren als halogeenspots. Hierdoor kunt u kiezen voor een LED-lamp van 3 watt in plaats van een halogeenspot van 50 watt.
Hoe werken 12 Volt LED spots en LED steeklampen? 12 Volt LED spots en LED steeklampen werken met behulp van een transformator, aangezien deze LED lampen niet direct kunnen worden aangesloten op het stroomnetwerk (230V). Deze transformator zet de 230V om naar 12V zodat de lampen goed werken.
Reacties. De maximale spanning die je er probleemloos op mag zetten is 0,7 Volt (gelijkspanning). Je led zal dan erg weinig licht geven. De methode bij een led is dat je altijd een juiste voorschakelweerstand gebruikt, zodat de led de juiste stroom krijgt.
Je hebt een transformator nodig wanneer je een lamp niet direct kunt aansluiten op de netstroom (220-240V). In de meeste gevallen gaat het dan om een lamp die op 12 Volt werkt. Om ervoor te zorgen dat de lamp toch kan werken, zet de transformator de netspanning om van 230V naar 12V.
Een 20W halogeen lamp op 12V geeft evenveel licht als een 50W lamp op 230V. Een 45W halogeen lamp op 12V geeft 3 keer meer licht dan een 50W lamp op 230V. De lampen gaan langer mee omdat deze minder spanning moeten verwerken. De lampen geven helderder licht (witter) en deze blijven wit als ze gaan gedimd worden.
Ja, led verlichting is te dimmen. Maar standaard zijn niet alle led lampen dimbaar, dus het moet specifiek vermeld staan dat de led lamp (of bijbehorende led trafo) dimbaar is. Hoe goed de led lamp dimbaar is, is afhankelijk van de dimbare driver van de led lamp en de kwaliteit van de led dimmer.
Ledlamp. Hangen er in jouw huis nog halogeenlampen of gloeilampen? Het is slim om die te vervangen door ledlampen, zelfs als de lampen het nog doen. Een ledlamp verbruikt namelijk 85% minder stroom dan een halogeenlamp, en zelfs 90% minder stroom dan een gloeilamp.
LED versus halogeen: een gemiddelde LED lamp is 8 tot 10 keer zuiniger dan de halogeenlamp. Een LED lamp creëert met zo'n 15 procent van de energie net zoveel licht als een ouderwetse gloeilamp en is zeker 8 tot 10 keer zuiniger dan een halogeenlamp.
Waarom knippert of zoemt mijn 230v dimbare led lamp? Het probleem zit hem in de muurdimmer. met een heel lage belasting zoals een LED lamp. en dan gaan de lampjes knipperen of zijn ze slecht dimbaar.