Deze streekhoning uit Zuid-Kennemerland is gemaakt door de De Zwarte Bij (Apis mellifera mellifera). Dit is de enige inheemse honingbij van Noord en West Europa. Door grootschalige import van bijenrassen die meer honing halen en die voor imkers makkelijker hanteerbeer zijn, is de Zwarte Honingbij nu bijna uitgestorven.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Pure honing mag niet oplossen in water
Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.
Vloeibare honing, bloemenhoning, lavendelhoning, koudgeslingerde honing, er staat zoveel in het schap dat het moeilijk te bepalen is wat nu echt goede honing is. Volgens imker Theo Coolen is het allemaal vrij simpel: “Honing mag alleen honing heten als het 100 procent zuiver afkomstig is van honingbijen.
Heidehoning wordt ook wel De koning onder de honing genoemd. Heidehoning is een geurige en pittige honing met een volle smaak. Deze honingsoort heeft veelal een bruinige kleur en een geleiachtige structuur. Heidehoning bevat bovengemiddeld veel anti-oxidanten en mineralen.
raathoning: dit is honing van de zuiverste vorm: de honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat, die geheel door de bijen vervaardigd zijn. Deze honing is dan ook 100% natuurzuiver.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren. Hierna nemen de enzymen in honing af en wordt de honing donkerder en stroperiger. Op het moment dat bijen nectar uit bloemen halen en dit in de honingraten stoppen, bevat de nectar 80% water. Bijen dikken de honing middels ventilatie terug tot 20%.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.
In de supermarkt vind je een uitgebreid gamma aan honing, maar als je honing gebruikt als middeltje bij hoest en verkoudheid is goede kwaliteit erg belangrijk. Kies bij voorkeur voor een rauwe honing van biologische kwaliteit. Deze is niet verhit en zo blijven alle voedingsstoffen en werkzame bestanddelen bewaard.
Maar honing is in elk geval een demulcent, of verzachtend middel, dat een beschermlaag zou vormen op het keelslijmvlies. Als goed alternatief voor de producten bij de apotheek, kun je zelf een eenvoudige 'hoestsiroop' maken: meng twee maatjes honing met een maatje citroensap.
Kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven. Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt.
Energie. Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen zonder de uiteindelijke crash op te lopen die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes. Honing is bovendien ook nog eens erg goed voor je lichaam.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het invriezen van honing is niet alleen beperkt tot bijenteeltbedrijven, maar u kunt het ook gebruiken om de honing thuis op te slaan. Honing begint te vriezen als de temperatuur onder 0 ° C daalt, maar bij deze temperatuur zal het nog steeds met een zeer lage snelheid stromen. Honing wordt glas vast bij -20 0 C .
Bovendien is honing vrij zuur met een pH-waarde tussen de 3 en 4,5 (7 is neutraal). In zo'n zure omgeving kunnen bacteriën en schimmels gewoon niet lang overleven. Voor de houdbaarheid moet honing in een goed afgesloten pot bewaard worden.
Verhitte honing is giftig
Volgens Ayurveda, is ama een giftige onverteerde stof in het lichaam. Het wordt beschouwd als de oorzaak van de meeste ziekten. Giftige stoffen die zich ophopen in het lichaam kunnen een voedingsbodem voor ziekte zijn.
Positief effect op diabetes, cholesterol en bloeddruk
De stof sterolen in de komkommer zorgt dan weer voor vermindering van cholesterol. Door de vele vezels, kalium en magnesium wordt de bloeddruk daarbovenop gereguleerd. Daarom is het goed voor een behandeling van zowel een lage als hoge bloeddruk.
Acaciahoning is een erg geurige en zachte honing, die vrijwel niet kristalliseert. Daarom is dit een goede honing voor mensen die maar af en toe honing gebruiken en niet van gekristalliseerde honing houden. Ook erg goed te gebruiken in onder andere koffie, thee en yoghurt.
Uit onderzoek blijkt dat kaneel het cholesterol kan verlagen. 120 milligram per dag maakt al verschil. Verder verlaagt kaneel de bloeddruk en is aangetoond dat het positieve effecten heeft op mensen met diabetes type 2. Dit komt omdat het er voor zorgt dat de bloedglucosewaarden dalen.
Bij KoRo kun je Ceylon kaneel kopen in biologische kwaliteit.
Stoelgangbevorderend. Honing werkt versterkend en versnellend op de darmbeweging. Een geregeld gebruik van honing leidt tot een regelmatige stoelgang.