Er zitten ongeveer 12 paaseitjes in het zakje.
Hoeveel Paaseitjes zitten er in een kilozak? Misschien heb je het jezelf weleens afgevraagd: "Hoeveel Paaseitjes zitten er in een kilo zak?" Onze Paaseitjes wegen ongeveer 7,5 -8 gram per stuk. Dit betekent dat in 5 kilo zo'n 660 chocolade eitjes gaan.
Afhankelijk van de keuze van een grootverpakking verschilt het ook qua hoeveel eieren er inzitten. Zo zitten er in de massieve paaseitjes mix ca. 150 eitjes in één kg, deze eitjes wegen ca. 7 gram.
"Een gemiddeld paasei bevat zo'n 40 kilocalorieën, dus dat betekent dat je meer dan 120 paaseieren kunt eten voordat je 1 kilo aankomt."
Dus: 44 calorieën gemiddeld. Om 7000 calorieën, naast je gebruikelijk 2000 of 2500 te halen, moet je 159 eitjes eten. In een standaard zakje zitten ongeveer 25 eitjes. Eet er daarvan 6 en je bent een kilo aangekomen.
Nederlanders eten ieder jaar gemiddeld 47 chocolade-eitjes per persoon, blijkt uit onderzoek van een paar jaar geleden. Hartstikke lekker en verslavend, en we willen de pret niet bederven, maar elk paaseitje is goed voor 45 calorieën. Als je er 150 eet, ben je niet alleen misselijk, maar ook een kilo dikker.
Geen zorgen als je meer dan drie eitjes per dag binnenspeelt, want om één kilo bij te komen moet je liefst 7.000 calorieën éxtra eten, of zo'n 150 paaseitjes. Wil je toch verantwoord snoepen, dan raadt de Nederlandse hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell aan om pure chocolade te eten.
Een snel rekensommetje leert dat je al snel 150 paaseieren moet eten (of een kleine 7.000 extra calorieën) om één kilo bij te komen. Dagelijks één of twee eitjes pure chocolade is zelfs gezond 'vanwege de goede voedingsstoffen' en 'het gunstige effect op hart- en vaatziekten'.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
En van ongezond eten kom je aan. Maar één paaseitje van melkchocolade bevat gemiddeld 45 calorieën. En om één kilo aan te komen, moet je volgens hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell ongeveer 7000 calorieën extra eten. Dat komt neer op ongeveer 150 paaseitjes.
Om een kilo te verdikken, moet je maar liefst 7000 extra calorieën eten. Een paaseitje bevat ongeveer 47 calorieën. Als we dat even omrekenen, zou je dus 150 chocolade-eitjes moeten eten om een kilo bij te komen.
Prijs per kilo van paaseitjes
Bij de Kruidvat koop je een kilo paaseitjes voor 8,95 euro en HEMA is met 9,25 euro ook behoorlijk duur. Maar Jumbo is in deze test het allerduurst: daar kost een kilo paaseitjes bijna een tientje.
Maar ja, met Pasen eten we er al snel meer. Volgens een enquête onder vierhonderd Nederlanders in opdracht van leverancier Blije Kip blijkt dat het gemiddelde rond Pasen drie eieren is. Ruim 20 procent eet vier eieren, maar een klein deel van de Nederlanders (2 procent van de mannen) eet er wel acht.
Paaseitjes kopen doe je natuurlijk bij Jumbo: we hebben chocolade paaseitjes in meer dan 20 verschillende smaken. Maar ook grote, holle paaseieren vind je bij ons. De ene nog lekkerder dan de andere. Probeer daar maar eens vanaf te blijven.
Er zitten 44 kilocalorieën in 1 stuk (8 gram) chocolade-eitjes.
Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn.
Rauwe chocolade (raw chocolate) is het gezondst. Deze chocolade bevat veel meer cacao dan de 'gewone' chocolade. En doordat de bonen niet gebrand, maar koud gemalen zijn, zijn de gezonde stofjes beter bewaard gebleven. Ook zijn er geen suiker en andere smaakmakers aan toegevoegd.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Een daarvan is dat de figuur van de paashaas ontspringt van een volksverhaal van de Teutonen -een Germaanse stam- over Ostara. Deze godin van de vruchtbaarheid zou een gewond vogeltje veranderd hebben in een haas om het te genezen. Die haas zou ieder jaar terugkomen met eieren als teken van dankbaarheid.
Paaseitjes kunnen van pure, melk of witte chocolade worden gemaakt. De pure variant zal echter niet snel van 72% cacao worden gemaakt. Meestal is het cacao gehalte lager en bevatten de paaseitjes meer suiker.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren. Bonbons met pralinévulling zijn 6 maanden houdbaar, mits correct opgeslagen.
Tijdens het ontbijt worden in Duitsland o.a. ham, worst en eieren gegeten. Als diner wordt er meestal geroosterd lamsvlees gegeten met asperges en aardappelen. Maar ook 'rouladen dumplings', rundvlees met aardappelnoedels, rode kool, lente erwten en wortelen zijn op eerste paasdag erg populair.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.