De ringslang: de waterfanaat
'Alle slangen in Nederland kunnen zwemmen, maar de ringslang jaagt ook in het water', legt Smalbrugge uit. 'Het is een prachtige, gracieuze slang die gemiddeld anderhalve meter lang wordt. ' De ringslang legt als enige slang in Nederland eieren.
Het leuke is dat de ringslang graag zwemt. Je kunt deze slangen dan ook met de kop net boven water geheven in een kronkelende beweging zien zwemmen. De ringslang ligt vaak op de oevers te zonnen en ze overnacht ook op het land. Ze hebben dus open plekjes nodig om in de zon te kunnen liggen.
Een ringslang is ongevaarlijk en niet giftig voor de mens. Er leven in België drie soorten inheemse slangen: de gewone adder, de gladde slang en de ringslang. De ringslang behoort tot de familie van de waterslangen en kan heel goed zwemmen.
Sonja Slot vond deze adder in het natuurgebied De Engbertsdijksvenen. Hoewel adders geen waterslangen zijn, kunnen ze uitstekend zwemmen.
De adder (Vipera berus) is de enige gifslang in Nederland.
De adder is de enige slang in Nederland die giftig is. Het dier is echter niet agressief en zal alleen bij bedreiging bijten. Zie je een adder, laat het dier dan altijd met rust.
De slang leeft vooral rond de grote rivieren in Nederland. Als je een ringslang in het wild wilt zien, maak je de meeste kans in de gebieden rond het IJsselmeer en in Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland.
Van de drie soorten moet je alleen oppassen voor de adder: die is giftig en kan ook vervelend bijten. De ringslang en gladde slang zijn niet giftig en de ringslang bijt zelfs niet. Als een ringslang gevaar voelt dreigen, kan hij zich schijndood houden.
De dobbelsteenslang is een echte waterbewoner die uitstekend kan zwemmen. Ook in stromend water en brakwater wordt de slang gevonden, en op het land doet de slang qua snelheid niet onder voor land bewonende soorten.
Het is ook een goede zwemmer. Meestal zwemt ze met de kop boven water, maar ze kan ook prima duiken. De slang is actief overdag en jaagt langs het water op kikkers en salamanders. 's nachts houdt ze zich schuil onder stenen en houtblokken.
De adder is de enige giftige slang die in het wild leeft in Nederland. Hij is te herkennen aan de zigzagstreep over de rug. De kans op een ontmoeting met de adder is echter heel klein. De slang komt nog maar in een paar gebieden voor en is erg snel en schuw.
Zeeslang
Zeeslangen komen meestal voor in de warme wateren van de westelijkePacific of deIndische Oceaan. Zeeslangen zijn over het algemeen niet agressief onder water, maar bijten wel als ze uit het water worden gehaald. Als je afstand houdt terwijl je duikt, is het onwaarschijnlijk dat ze je proberen te bijten.
Water en luchtvochtigheid
Voorzie af en toe en kortstondig een waterbad met vers water, veel slangen baden immers voordat ze gaan vervellen. Het bad moet gemakkelijk te reinigen zijn en zo groot zijn dat de slang er helemaal in past. Te weinig water in het terrarium kan voor uitdroging en constipatie zorgen.
De ringslang is een watergebonden slang. Hij heeft ronde pupillen, gekielde schubben en twee duidelijke gele en zwarte vlekken achter de kop. Het is de grootste slang in Nederland (tot 1,20 m).
Dit zijn vooral eilanden als Ierland, IJsland en een aantal eilanden in de Grote Oceaan. Ook komen geen slangen voor op het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, op Antarctica en in uiterst noordelijk Europa en Azië en noordelijk Noord-Amerika, dicht bij de Noordpool.
ga rustig liggen, beweeg minimaal en leg het gebeten lichaamsdeel zo laag mogelijk. bij misselijkheid in een stabiele zijligging gaan liggen. bel 112 voor vervoer naar het ziekenhuis. het toedienen van een antiserum is alleen noodzakelijk wanneer er sprake is van duidelijke vergiftigingsverschijnselen.
Relatie mens en adder
Een adder zal een mens niet snel aanvallen, enkel wanneer het zich bedreigd voelt. Wanneer dat dit wel gebeurt, is het vaak brute pech. Een beet van een adder betekent niet noodzakelijk een injectie van gif. Een droge beet is zichtbaar, maar geeft geen lokale reactie.
De koudbloedige slangen warmen zich in de zon om energie te krijgen. Deze energie krijgen ze ook van een warme omgevingstemperatuur. Daarom ligt een slang wel eens te zonnebaden. Als de slang genoeg is opgewarmd, kruipt hij weer weg uit de zon om niet te heet te worden.
De gladde slang is het meest zeldzaam. Het is de minst 'snelle' slang en hij is niet giftig. Deze slang verblijft het liefst onder bladeren en andere planten en is door zijn schutkleuren nauwelijks waarneembaar. De slang dankt zijn naam aan de gladde structuur van de huid.
Tegenwoordig leven de grootste slangen in de tropen van Zuid-Amerika en zuidoostelijk Azië. Hun lichaamstemperatuur spiegelt zich aan de omgevingstemperatuur.
De adder is beschermd in Nederland, wat betekent dat je geen slangen mag doden, verwonden of vangen - dit geldt ook voor de eieren van de slangen.
De symptomen van een adderbeet kunnen zeer uitgebreid zijn. 12 Pijn na de beet kan minimaal zijn. Meestal ontstaat snel een lokaal hemorragisch oedeem, dat zich geleidelijk van de plaats van de beet over de gehele extremiteit en zelfs over een deel van de romp kan uitbreiden en zeer lang kan blijven bestaan.