Als je niet eet en niet drinkt dan is het in theorie mogelijk, maar daar is je lichaam niet op gebouwd," vertelt Nienke Tode-Gottenbos, auteur van 'de poepdokter'. Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt.
Als je je ontlasting langdurig ophoudt, kan dit leiden tot harde en pijnlijke ontlasting. En kan het vervelende buikklachten geven. Daardoor ga je dus nog minder graag naar de wc. Een keer ontlasting ophouden is natuurlijk niet zo erg.
Wat is het? Sommige mensen hebben 3 keer per dag ontlasting, anderen 3 keer per week. Als je regelmatig meer dan 3 dagen geen ontlasting hebt of hard moet persen, dan spreken we van constipatie, verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger.
Hoe langer je die grote boodschap gaat uitstellen, hoe meer stoelgang zich gaat ophopen in je darmen en hoe harder die ook gaat worden.Dat kan leiden tot constipatie, en op termijn kan het zelfs leiden tot chronische constipatie.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.
Zolang je met vaste regelmaat poept en je geen klachten hebt is dit geen reden tot bezorgdheid. Moet je vaker dan drie keer per dag poepen? Dan heb je misschien last van diarree. Ga je minder dan drie keer per week, dan kan er sprake zijn van verstopping.
Het gemiddelde aantal keer dat iemand poept is één keer per dag, schrijft Medical Daily. Maar maak je absoluut geen zorgen als dit bij jou niet het geval is.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Kinderen met poepangst gaan wel naar de WC om te plassen, maar willen een luier om in te poepen. Als een kind op aandrang reageert en vraagt om een luier of zich terug trekt om te poepen, is het in principe gewoon zindelijk. Deskundigen spreken van het “toilet weiger syndroom” als de angst langer dan een maand duurt.
De normale vaste ontlasting blijft over. Deze ontlasting wordt door het samentrekken van de dikke darm voortgeduwd naar het laatste deel van de darm: de endeldarm. Als deze vol is, krijgt u 'aandrang', het signaal om naar het toilet te gaan. Een volwassen mens heeft gemiddeld 100 tot 200 gram ontlasting per dag.
Dít zegt een expert erover. In de ochtend poepen is heel gewoon, vertelt gastro-enteroloog Ali Rezaie aan gezondheidsplatform Well+Good. Je hebt de hele nacht niet gegeten en tijdens die periode van vasten wordt de inhoud van je dunne darm naar je dikke darm verplaatst.
Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten. Dit is meer dan het gewicht van de gemiddelde Aziatische olifant, die weegt namelijk 3.350 kilo.
Het merendeel poept één à twee keer per dag, maar er zijn ook aanzienlijke minderheden die wat minder vaak of juist vaker het toilet bezoeken. 'De frequentie van de ontlasting zegt weinig over de gezondheid', zegt Soesma Jankipersadsing, eerste auteur van het artikel.
“Je darmen trekken wat vocht uit je stoelgang, wat bij kan dragen aan constipatie,” voegt hij toe. Hoe harder en droger je stoelgang, hoe moeilijker het je lichaam uit te krijgen is. Dus als je aandrang weg is, ga dan van het toilet en wacht tot je de volgende golf voelt opkomen – dit kan een paar uur duren.
In dit artikel staat dat het Amerikaanse overheidsinstituut NIST voor mensenpoep een soortelijk gewicht aanhoudt van 1,06 gram per kubieke centimeter. Dát getal hebben we nodig. Die 1,06 betekent trouwens dat een doorsnee drol nét zinkt. Want die is net ietsje zwaarder dan water, dat is precies één gram per cm3.
Volgens artsen en wetenschappers is dat ook een prima vuistregel: als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week poept, is dat in principe gezond. Het aantal kan dus per persoon flink verschillen. Andere studies naar de stoelgang bevestigen deze 'regel van drie'.
Poep bestaat uit restjes van voedsel die het lichaam niet heeft gebruikt, darmbacteriën en water. Poep heeft meestal een bruine kleur. Door dat wat je eet, kan poep een andere kleur krijgen, bijvoorbeeld als je bietjes of spinazie eet.
Vezelrijke producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee voor een goede ontlasting. Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen.
Voelt u aandrang voor ontlasting, ga dan naar het toilet. Zorg dat u ontspannen op het toilet zit, de kleding goed naar beneden en uw voeten op een voetenbankje of opstapje. De knieën moeten iets hoger zijn dan de heupen, de rug is dan bol. Ontspan de bekkenbodemspieren zodat de reflex om te ontlasten kan beginnen.
Als je ontlasting lichtgeel of wit van kleur is, is het verstandig om een arts te raadplegen. Normaal gesproken zorgt gal uit je galblaas ervoor dat je ontlasting bruin kleurt. Als de ontlasting echter wit of kleurloos is, kan dit wijzen op verstopte galwegen door galstenen of een ontsteking.
Omdat u niet goed kan poepen, blijft de ontlasting in de darm vastzitten. Hierdoor wordt het erg hard en droog. Obstipatie kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Voor je spijsvertering en stoelgang is het belangrijk dat je darmen gezond zijn met een goede darmflora.
Last van constipatie? Volgens een internationale studie kan het helpen om twee groene kiwi's per dag te eten. Kiwi's bevatten veel vezels en rafiden, naaldvormige kristallen van calciumoxalaat. Die zouden een laxerende werking hebben.
Kan obstipatie kwaad? Kortdurende obstipatie is meestal vervelend, maar op zichzelf nog niet schadelijk. Wel kan de stoelgang als pijnlijk worden ervaren.