Wees concreet en stel jezelf een realistisch, meetbaar doel. Zorg ook dat je doel eenvoudig te omschrijven is, zodat je het gemakkelijk aan anderen kunt uitleggen. Richt je nu constant op dit doel en draag het ook uit in je persoonlijke uitstraling. Formuleer welke acties je moet ondernemen.
Leef vanuit je eigen waarden
Keuzes maken en je minder aantrekken van wat anderen van je vinden gaat makkelijk als jij weet wie je bent, wat belangrijk voor je is en waar je voor staat. Je kunt dan nee zeggen tegen de meningen en adviezen die niet goed voor je voelen en ja zeggen tegen jezelf en alles wat daarbij past.
Een behandeling is noodzakelijk om met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis om te leren gaan, vertrouwen in anderen te leren krijgen en een band met hen op te bouwen. Door van “tegen-positie” te veranderen, leer je meer saamhorigheid te durven ervaren.
Jezelf laten zien en jouw plek innemen is belangrijk omdat je, om het wat cryptisch te zeggen, dan bent wie je bedoeld bent om te zijn. Je weet wie je bent en wat je waard bent en voelt dat je op het juiste spoor zit. Hierdoor zal je zelfvertrouwen en 'geluksgevoel' met de dag groeien.
Jezelf profileren betekent letterlijk 'jezelf kenschetsen' of 'karakteriseren'. Mensen die zichzelf goed weten te profileren, behalen sneller hun doelen en zijn hiermee succesvoller.
Waarom is profileren belangrijk? Profileren is vooral belangrijk in de context van je professionele ontwikkeling. Wanneer jij jezelf laat zien als een bepaald soort deskundige, dan begrijpen andere mensen beter wie jij bent en wat jij goed kan.
Een misantroop kan humaan en sociaal gedrag vertonen en is dus niet per definitie antisociaal of het tegengestelde van een humanist. Het woord misantropie komt van het Griekse misos ("haat") en anthropos ("mens"). Een synoniem voor misantropie is mensenhaat en een antoniem is filantropie.
Er is maar een kleine hoeveelheid mensen die vanaf jongs af aan uitblinkende sociale vaardigheden hebben. De meeste mensen hebben het toch echt geleerd. Sociale vaardigheden kun je snel leren door elke keer weer in nieuwe gesprekken te belanden. Zo ga je na een tijd patronen herkennen.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Gedachten loslaten doe je niet door er een gevecht mee aan te gaan. Je richt eenvoudigweg je aandacht op iets anders. Ga iets doen met al je aandacht, dan laat je geest de negatieve gedachten los. Geregeld komen negatieve gedachten eerst nog een paar keer terug, ze zijn niet meteen helemaal weg.
Jezelf profileren leidt tot geluk
Uit onderzoek op Harvard in 2005 blijkt dat mensen die zichzelf goed kunnen profileren, gelukkiger zijn. Waarom? Doordat zij zich goed profileren, bereiken zij hun doelen sneller. En mensen die hun doelen bereiken, zijn gelukkiger, zo stelt het onderzoek.
Initieer onderzoek en/of begeleid studenten hierin binnen je instelling. Neem contact op met lokale opleidingen social work hierover. Volg een opleiding tot Master Social Work en ontwikkel jezelf en het vakgebied middels praktijkonderzoek; innoveer het sociaal werk binnen je instelling naar een hoger niveau.
Verschil tussen profileren en positioneren
Bij profileren gaat het erom te formuleren wat je eigen gezicht is en dat vervolgens zodanig te tonen dat dat zo goed mogelijk aansluit bij wensen en behoeften van doelgroepen. Over dat aansluiten bij je doelgroepen gaat positioneren.
Mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis menen steeds dat anderen het slecht met hen voor hebben. Zij zoeken overal iets achter en zijn steeds bang dat andere mensen hen willen vernederen of benadelen. Het contact met iemand met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis verloopt vaak problematisch.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
Hoe krijg je weer vertrouwen in je partner? Erken de pijn en het verdriet en besef dat jullie relatie nooit meer zoals vroeger zal zijn. Betrek je partner bij jouw pijn, zonder hem of haar steeds te beschuldigen. Geef aan hoe je je voelt, spreek je angst uit en spreek uit waar jij behoefte aan hebt.