Chardonnay heeft over het algemeen een vollere body en kan tonen van rijp fruit en vanille hebben. Pinot Grigio is over het algemeen lichter en verfrissender, met tonen van citrus en groene vruchten. Daarnaast is Pinot Grigio vaak iets zoeter dan chardonnay.
Hoewel er slechts 1/5g suiker per 140 ml Chardonnay-portie zit, is het niet de witte wijn met de minste hoeveelheid suiker! Pinot Grigio heeft minder dan een gram suiker in elk 140 ml glas, wat het de laagste in suiker maakt . Maar dat betekent niet dat Chardonnay veel suiker bevat!
Pinot Grigio wijnen zijn over het algemeen droog en fris van smaak en lenen zich uitstekend voor verschillende gelegenheden. In sommige gevallen kunnen deze wijnen ook een licht zoetje hebben. Vooral in de Franse Elzas, waar de druif Pinot Gris wordt genoemd, kunnen de wijnen licht zoetig over komen.
Pinot Grigio is subtieler en kan daardoor veelzijdiger zijn, terwijl Sauvignon Blanc met zijn uitgesproken smaken een statement maakt en de voorkeur kan hebben bij diegenen die op zoek zijn naar een wijn met meer karakter. De smaak van beide wijnen kan sterk beïnvloed worden door de regio waar ze worden verbouwd.
Chardonnay is van nature een droge wijn. Dit betekent dat tijdens het fermentatieproces de suiker in de druiven volledig wordt omgezet in alcohol, waardoor er weinig tot geen restsuiker overblijft. Het resultaat is een wijn die droog is, wat simpelweg betekent dat het niet zoet is.
Pinot Grigio vs. Chardonnay: Wat is het verschil? Chardonnay is doorgaans iets zoeter dan pinot grigio , dankzij de hogere zuurgraad van de pinot. Chardonnay is ook droger en de rijke, boterachtige smaak is doorgaans direct herkenbaar.
Van welke druivensoorten wordt zoete witte wijn gemaakt? Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
Jong witte wijnen zijn ideaal voor beginners in de wereld van de wijn. Er zijn veel witte rassen die aromatische en fruitige wijnen voortbrengen, met een gematigd zuurgehalte, die samen met hun opslag bij een lage temperatuur een goede introductie vormen tot wijn en de aroma's van wijn.
Pinot Grigio is Populair onder wijnliefhebbers. Van kenners tot casual drinkers. De druif kan makkelijke fruitige borrel en terraswijnen opleveren maar ook zeker exclusieve wijnen van top kwaliteit!
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
Een Verdejo is meestal aromatischer dan een Pinot Grigio, met uitgesproken fruitige en kruidige tonen en een verfrissende zuurgraad.
Zoete witte wijnen, met een hoog suikergehalte, hebben namelijk een zeer gele en zeer donkere kleur in vergelijking met droge witte wijnen. Deze laatste zijn lichtgeel met groene accenten .
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Dus, wie wint de kroon van droogte? Over het algemeen is Pinot Grigio droger dan Chardonnay.
Droge witte wijn bevat gemiddeld het minste aantal calorieën. Dat komt omdat in deze wijnen minder restsuiker zit. Rode wijn heeft bijna 1,5 gram per glas restsuiker, rosé zo'n 2,5 gram en droge witte wijn meestal rond de 0,7 gram. Dat is allemaal minder dan in zoete witte wijn met soms wel 6 gram suiker per glas.
Er zijn verschillende manieren om een droge witte wijn te zoeten: Voeg een zoetstof toe : U kunt een kleine hoeveelheid eenvoudige siroop, honing of agave nectar aan de wijn toevoegen. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg meer toe naar smaak. Voeg een vruchtensap toe: U kunt een kleine hoeveelheid vruchtensap, zoals cranberry-, appel- of perziksap, aan de wijn toevoegen.
Liefhebbers van Pinot Grigio zijn vaak romantisch en houden van opwinding in hun leven . Ze ontmoeten graag nieuwe mensen en kunnen verleidelijk zijn. Mensen die extravert, logisch en vastberaden zijn, kunnen Merlot kiezen. Deze gedurfde, fruitige wijn met zwarte bessensmaken is goed gestructureerd, georganiseerd en houdt ervan om op te vallen.
Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.
Dus als mensen mij vragen: “welke wijn lijkt op Pinot Grigio”… dan is dit het antwoord. Pinot Grigio - Pinot Gris is een witte druivensoort die een fris en fruitige witte wijn maakt en hoger is in de zuren. Zoals echte Chardonnay en Sauvignon Blanc liefhebbers zijn er dus ook echte Pinot Grigio liefhebbers.
Chardonnay is een van de populairste witte wijnen voor beginners , dankzij de volle, zachte textuur en rijpe smaken van appel en peer. Chardonnay gerijpt in eikenhouten vaten zal ook een boterachtige, butterscotch-karamelsmaak hebben waar veel mensen van genieten.
Pinot grigio wijn kan zowel zoet als droog zijn, waarbij dit samenhangt met het land van herkomst. Van nature heeft de druif de nodige suikers, waardoor de wijn zeker wat zoeter van smaak kan zijn. Het klimaat, maar ook het terroir en de productiemethoden zijn uiteindelijk samen van invloed op het karakter van de wijn.
De zoetste witte wijn kiezen
Als je houdt van intense zoetheid, ga dan voor een Moscato of een Sauternes. Voor een subtielere zoetheid, probeer een Riesling of een Gewürztraminer. Elk van deze wijnen biedt een unieke smaakervaring die perfect kan zijn voor verschillende gelegenheden.
Sauvignon Blanc heeft een grasachtige geur en een kruidige smaak, terwijl Pinot Grigio een fruitige geur heeft en een zachtere, rondere smaak. Beide wijnen zijn echter populair vanwege hun frisse, droge smaak en passen goed bij verschillende gerechten.
De zoetste wijnen zijn Port, Moscato, Ice Wines, Meads en Tokaji Eszencia . Mead is met name zoet, fruitig en gemaakt met honing. Restsuiker (RS) is de hoeveelheid suikers, meestal druivensuikers, die in een wijn achterblijven nadat de alcoholische fermentatie is voltooid.