Als leidraad geldt dat voedingsmiddelen die meer dan ongeveer 1,5 g zout/100 g bevatten (en dranken die meer dan ongeveer 0,75 g zout/100 ml bevatten), als zoutrijk worden beschouwd.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om dagelijks niet meer dan 6 gram zout te nemen. Dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium. Op basis van de voedselconsumptiepeiling kan een indicatie worden gegeven van de hoeveelheid zout die de Nederlandse bevolking binnenkrijgt.
Natriumarm of zoutarm: minder dan 0,3 gram zout of 0,12 gram natrium per 100 gram. Zeer laag natrium- of zoutgehalte: minder dan 0,1 gram zout of 0,04 gram per 100 gram. Natriumvrij of zoutloos: minder dan 0,0125 gram zout of 0,005 gram per 100 gram.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Verse, onbewerkte voedingsmiddelen bevatten maar weinig zout. 'Onbewerkt' wil zeggen ongekookt, niet gemarineerd, zonder dressing, niet verwerkt in een kant-en-klare salade, enz. Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet.
Het natriumgehalte van verpakte droge pasta is minimaal [<2 mg perportie van 57 g (2 oz.)] , maar de toevoeging van zout tijdens het koken kan resulteren in een aanzienlijke toename.
Vooral zoet beleg zoals jam, appelstroop, honing en vruchtenhagelslag bevat weinig zout. Natriumarme pindakaas, 100% pindakaas en 100% notenpasta's kunt u ook goed gebruiken, behalve als u ook een kaliumbeperkt dieet gebruikt.
Welk brood had het laagste zoutgehalte? De vijf verpakte broden met het laagste zoutgehalte per 100g waren: Marks & Spencer simply more eat well healthiest witbrood : 0,58g. Tesco stayfresh wit gesneden brood medium: 0,6g.
0 gram vezels. 3,8 gram eiwit. 0,51 gram zout.
Bekende specerijen zijn o.a. peper, nootmuskaat, kruidnagel, paprikapoeder, gemberpoeder, knoflookpoeder en kaneel.Ook veel oosterse kruiden zijn geschikt, zoals djahé, djinten, ketoembar, laos en sereh. Ze bevatten geen zout en geven gerechten wel veel smaak.
In alle kant-en-klaarmaaltijden zit veel zout. Dat kan soms oplopen tot 6 gram per maaltijd. Dit geldt ook voor afhaalmaaltijden van de Chinees, toko, pizzeria of snackbar.
Als je teveel zout hebt gegeten is de zout-water balans in het lichaam ver te zoeken. Je krijgt dorst en je lichaam vertelt je dat er meer water gewenst is.Last van een droge mond?Dit is een van de signalen.
Een portie naturelchips van 40 gram bevat zo'n 0,45 gram zout. In een portie paprikachips is de gemiddelde hoeveelheid zout zelfs 0,68 gram. Bovendien worden niet alle soorten zout meegeteld in een voedingswaardetabel. Het kan dus dat je eigenlijk nog meer zout binnenkrijgt, dan de verpakking leest.
Te veel zout eten verhoogt onder andere de kans op een hoge bloeddruk. Dat is niet goed voor je gezondheid. Dit geldt voor alle soorten zout, dus ook voor zeezout, Himalayazout en Keltisch zout.
Het Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) dieet en het mediterrane dieet bevatten beide volkoren granen als onderdeel van een gezond dieet. Volgens de Dietary Guidelines for Americans, zouden volwassenen ten minste 3 ounces (85 gram) of meer volkoren granen per dag moeten eten. Dat zijn ongeveer drie sneetjes volkorenbrood .
Zo bevat het verse 'Large Wholemeal Loaf' van Sainsbury's ruim een halve gram (0,55 gram) meer zout per 100 gram dan het verpakte equivalent (Medium Wholemeal) (1,29 gram per 100 gram vergeleken met 0,74 gram per 100 gram) .
Net zoals zout in ieder ander product of gerecht, smaak
Een brood zonder zout kun je al gauw als 'flauw' of 'smakeloos' ervaren. Wanneer je minder zout wilt eten kun je het zoutpercentage van een recept wat verlagen, maar minder dan 1,5% wil ik afraden.
Tussen verschillende kaassoorten bestaat een verschil in zoutgehalte. Kwark, de meest verse kaas, is niet gezouten. Kazen met duidelijk minder zout zijn de grote Zwitserse Emmentaler kazen. Die blijven royaal onder de 1 procent zout.
Kazen met minder natrium
Magere ricotta is vaak een van de betere opties. Hij kan ook genieten van verse mozzarella, geitenkaas en Zwitserse kaas. Tot slot is roomkaas gemaakt van magere of magere melk ook een goede keuze.
Gebakken kipsandwich in plaats van een vleessandwich
Een extraatje is dat u in plaats van witbrood met mayonaise of boter een volkorenbroodje met magere kaas en mosterd kunt eten. Zo voorkomt u lege calorieën en vergroot u de naleving van DASH.
Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid zout. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis. Deze producten kunt u goed blijven gebruiken, net zoals brood, melk en melkproducten.
Het zoutgehalte in kaas was hoog en er was een grote variatie in zoutgehalte tussen verschillende soorten kaas en binnen hetzelfde type kaas. Gemiddeld bevatten acht van de 23 soorten kaas meer dan 2 g zout per 100 g .
Hoewel, van wat ik door de jaren heen heb verzameld, zijn er eigenlijk twee redenen—en beide hebben effect op het eindproduct. De eerste is dat de meeste traditionele pastadeegsoorten geen zout bevatten, dus het toevoegen ervan aan het kookwater zelf is de enige kans die je hebt om de pasta effectief op smaak te brengen.