In veel van deze gebieden regent het veel vaker dan bij ons. Vijf keer meer regen dan in Nederland is geen uitzondering. De bossen die in dit gebied groeien, noemen we 'tropisch regenwoud'. De temperatuur in het regenwoud is constant: het hele jaar door is het daar tussen de 25 °C en 30 °C.
Kenmerken Tropisch Klimaat: hele jaar warm, ± 28°C. nooit kouder dan 18°C.
Het tropisch regenwoud vind je rondom de evenaar. Hierdoor is het er altijd warm en vochtig. De zon warmt het regenwoud op.Hierdoor verdampt er water, dat opstijgt naar een koelere luchtlaag.
Meestal kan je in het tropisch regenwoud neerslaghoeveelheden verwachten tussen de 2000 en 10.000 millimeter per jaar. In het gebied rond de evenaar valt ongeveer 2/3 van alle neerslag die totaal op aarde valt.
De jungle heeft een tropische regenwoud klimaat. Het regent er bijna elke dag. Het is er meestal ook warm want jungles liggen vlak bij de evenaar dus staat de zon er recht boven. Ook liggen alle jungle tussen de kreeftskeerkring en de steenbokskeerkring.
Jungle. In de jungle is het klimaat tropisch, warm en vochtig en is de gemiddelde temperatuur 25 – 28°C . Net als het gebergte heeft de jungle twee seizoenen, namelijk het droge seizoen (mei tot oktober) en het regenseizoen (december tot april). In het droge seizoen is het weer zowel overdag als 's nachts zeer warm.
Het klimaat is het gemiddelde weer over een bepaalde periode. Een klimaat is niet stabiel, het kan door natuurlijke en menselijke invloeden veranderen.
Het tropisch regenwoudklimaat is een klimaat dat voorkomt in de tropen en is nauw verbonden met het tropisch regenwoud. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is het een Af-klimaat en is daarom een tropisch klimaat (A-klimaat).
Best bijzonder, want het regenwoud beslaat maar zes procent van het aardoppervlak!
Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 is de Amazone de grootste nog overgebleven jungle ter wereld.
Tijdens het Paleoceen was bijna de hele aarde bedekt door (tropische) regenwouden, inmiddels is dat 6%. Anderzijds zijn er ook perioden geweest, bijvoorbeeld tijdens de ijstijden, waarin de oppervlakte van de regenwouden een fractie was van de huidige.
Een tropisch klimaat is een klimaat dat voorkomt in de tropen. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is het een niet-droog klimaat waarbij in de koudste maand van het jaar de gemiddelde temperatuur niet lager is dan 18°C. Köppen karakteriseert het zijnde een hoofdklimaat als het A-klimaat.
Weer zomer 2023
“Er wordt veel hoge druk ten noorden van ons land berekend en dat resulteert bij ons in oostelijke winden”, legt Van Wezel uit. Bij een oostenwind kunnen we vaak zomerse temperaturen verwachten van 25 graden en meer. Tropische temperaturen van 30 graden en meer komen daarentegen minder vaak voor.
In juli 2019 steeg het kwik in Nederland voor het eerst tot boven de 40 graden – een scenario dat zonder de klimaatcrisis vrijwel onmogelijk was geweest.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
Nederland lag in een tropische klimaatszone, wat blijkt uit het voorkomen van fossielen van onder meer mangroves, koralen en palmen in onze ondergrond of in de ons omringende landen. Vermoedelijk is het ook vrij vochtig geweest. In het Laat-Eoceen koelde het enigszins af.
Het regenwoud is het soortenrijkste ecosysteem ter wereld, en ook het oudste. Sommige Aziatische wouden zijn meer dan 100 miljoen jaar oud, en stammen daarmee uit de tijd van de dinosauriërs.
#2 Het Amazonewoud
Het is het bekendste en grootste tropische regenwoud ter wereld, het is ongeveer even groot als Australië en verspreid over de landen Brazilië, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador, Peru en Frans-Guyana.
Het gebied bestaat voor een deel uit berggebieden met hoogtes boven de 1.000 meter en het andere deel bestaat uit laaglanden. Met een oppervlakte van 220.000 vierkante kilometer ligt het op het grondgebied van drie landen: Maleisië, Indonesië en Brunei. Wist je dat het regenwoud beschermd wordt?
Landen met een tropisch regenwoudklimaat zijn Maleisië, Indonesië, Singapore, Brazilië, Suriname, Panama en Filipijnen. Een bekend gebied met tropisch regenwoudklimaat is het Amazonegebied in de Amazonebekken.
Het Amazonegebied van Brazilië
De Amazone is het grootste tropisch regenwoud én meest rijke ecosysteem ter wereld. Deze regio heeft een imposant systeem van kleine en grote rivieren. De langste rivier ter wereld, de gelijknamige Amazone rivier, is hiervan voor iedereen de bekendste.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde. Aan de kust liggen de temperaturen in de zuidelijke winter tussen -15 en -30 graden en 's zomers tussen -5 en +5 graden.