Zet je voet op een stuk papier en zet een streep bij je langste teen en ter hoogte van je hiel.De afstand tussen deze twee strepen is jouw voetlengte.
Deze formule helpt je jouw schoenmaat berekenen: neem de lengte van je voet en voeg hier 2 centimeters aan toe.Vermenigvuldig dit totale aantal centimeters met factor 1,5 en je komt tot jouw schoenmaat. Kortweg is de formule: (voetlengte in cm + 2 cm) x 1,5 = schoenmaat.
Hoe bepaal ik mijn schoenmaat? Zet je voet (met sok of panty) op een stuk papier en zet een streep bij je grote teen en bij de hiel.De afstand tussen deze twee strepen is jouw voetlengte. In de tabel vind je vervolgens welke schoenmaat daar bij hoort.
U meet een voetlengte van 25 centimeter en een balomvang van 24 centimeter, dan is uw schoenmaat EU 39 en de wijdtemaat H. U meet een voetlegnte van 27,75 cm en een balomvang van 26 centimeter.
Het korte antwoord is: het verschil tussen maat 39 en 40 is de boordmaat. Bij boordmaat 39 is de pasvorm van het overhemd op alle plaatsen hetzelfde als bij boormaat 40, behalve in de boord.
De linkervoet is meestal de grootste.
De internationale voet
De voet is geen SI-eenheid, maar de lengte ervan is in 1958 internationaal vastgelegd via de inch. Een inch is precies gelijk aan 2,54 cm en er zitten 12 inches in één voet. Hiermee is een voet 304,8 mm – 0,3048 m.
Elke schoenmaat is ongeveer 0,67 cm groter dan de vorige maat voor volwassenen. Dus als we uitgaan van schoenmaat 36 als basis, dan is maat 37 ongeveer 0,67 cm groter, maat 38 is ongeveer 1,34 cm groter en maat 39 is ongeveer 2,01 cm groter dan maat 36.
Een goede, comfortabele schoen is altijd iets groter dan je voet. Je tenen hebben namelijk de ruimte nodig om een beetje te bewegen. Ook de bal van je voet moet voldoende vrije ruimte hebben, zowel in de lengte als in de breedte. 1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen.
10 tot 10,7 cm: schoenmaat 17. 10,7 tot 11,4 cm: schoenmaat 18. 11,4 tot 12 cm: schoenmaat 19. 12 tot 12,7 cm: schoenmaat 20.
Over de Heider voetmeter:
Bij het vaststellen van de voetmaat dient de voet (zonder schoen) strak tegen de achterkant geplaatst te worden.In het schuifvenster kan de schoen(voet)maat worden afgelezen. De maten worden in Franse maten (hele, maat 18 - 47) en Engelse maten (halve, maat 2 - 12) aangegeven.
Zet je voet op een stuk papier en zet een streep bij je langste teen en ter hoogte van je hiel.De afstand tussen deze twee strepen is jouw voetlengte.
Uitzonderingen -zoals mensen met een groeiaandoening- daargelaten, zijn de meeste voeten na het twintigste levensjaar definitief uitgegroeid. Toch kan het zijn dat je schoenmaat naarmate je ouder wordt, nog een maatje toeneemt. De reden hiervoor is dat je voeten, naarmate je ouder wordt, iets door kunnen zakken.
Het handigste is om staand een omtrek van je voet te tekenen en daarna de voet op te meten met een liniaal. Het is namelijk belangrijk om de voeten belast op te meten want als we staan worden onze voeten langer. In het onderstaande schema kun je zien welke maat er bij het aantal cm van je voet past.
Helaas kun je brede voeten niet smaller maken. Maar voorkomen dat de voet nog breder wordt kan wel. Door minder op blote voeten te lopen zakt de voet minder door. Daardoor worden de voeten dus ook minder breed.