Een baby hoeft zeker niet dagelijks in bad, het is zelfs beter om je baby niet iedere dag in bad te doen. De babyhuid is teer en water en zeker zeep drogen de huid uit. Als je je baby wel dagelijks in bad wilt doen, gebruik dan in ieder geval niet iedere dag zeep.
De TummyTub is ontwikkeld met de gedachte om kinderen rechtop, in een foetale houding te kunnen badderen. Het geeft baby's een veilig, geborgen gevoel want baby's zitten immers in een houding waarin ze negen maanden lang hebben gezeten.
De Tummy Tub is een doorzichtig badje, dat de vorm heeft van een emmer. Je kunt deze bademmer gebruiken tot je baby zes maanden oud is. In een Tummy tub zit je baby rechtop. Hij kan zijn armpjes en beentjes bewegen, maar voelt ook de wanden.
Baby in Tummy tub
Als je de juiste hoeveelheid water in de Tummy tub doet, komt dit ongeveer tot de schouders van je kindje. Zijn billen moeten in contact komen met de bodem. Dit zorgt ervoor dat je baby de foetushouding kan aannemen. Je moet je baby altijd goed in de gaten houden in de Tummy tub.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Een bademmer, ook wel wasemmer of tummy tub genoemd, kunt u gebruiken om uw pasgeboren baby'tje te wassen. In een bademmer kan een baby'tje rechtop zitten en de wanden van de emmer voelen, wat een veilig gevoel creërt.
Met je wijsvinger en linkerduim kun je de linkerarm van je baby vasthouden, en met je rechterhand til je zijn billetjes op. Was met je handen, of met een zacht washandje het hele lijfje. Vergeet daarbij niet de huidplooitjes, de knieholtes, billetjes, schaamstreek, oksel, navel, achter de oren en tussen de vingers.
De geadviseerde hoeveelheid water om het babybadje te vullen is 14 liter. Uiteraard kan je iets meer gebruiken, echter houd je baby altijd vast tijdens het badderen. De ideale badwatertemperatuur voor het babybadje is 37 graden.
Kleed je baby uit en leg je kindje op de rug neer. Houd continu oogcontact en houd ook altijd een hand op het lichaam van je baby. Pak met je andere hand wat olie en masseer langzaam. Begin bij de onderkant van de voetjes en masseer deze aan de onderkant met je duim.
Over het algemeen is het beste moment om je pasgeborene te wassen vóór de voeding, wanneer hij niet te hongerig is. Te snel na het eten zal hij misschien moeten overgeven. Bij oudere baby's werkt een bad het beste vlak voor bedtijd, aangezien ze dan lekker schoon de nacht in gaan en er rustig van worden.
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
Voor het afdrogen is het fijn om een hydrofiele doek te gebruiken, die zijn soepel waardoor je overal gemakkelijk bij kunt. Gewone handdoeken zijn te ruw voor de zachte babyhuid. Na het afdrogen, smeer je je baby lekker in met een fijne Zwitsal babyolie of bodycrème .
Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt.
Er is geen wetenschappelijk antwoord op hoe vaak een kind in bad moet. Jonge kinderen hoeven echt niet elke dag in bad vanuit hygiënisch oogpunt. Een of twee keer per week is voldoende. Natuurlijk zorg je ervoor dat je kind elke avond met schone billen, handen en gezicht naar bed gaat.
Het water mag niet kouder zijn dan 36 graden en niet warmer dan 38 graden. De temperatuur van het water controleer je met een badthermometer of je elleboog. Pas wel op, want wat lekker warm is voor jou, kan te heet zijn voor je baby. Je kraamverzorgende kan je voordoen hoe je je baby in bad doet.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Wees daarom voorzichtig met het gebruik van babyverzorgingsproducten en doe je baby niet te vaak in bad. Twee à drie keer per week is echt genoeg. Maak het water niet te heet en gebruik geen zeep. Je kunt wel een paar druppels babyolie in het badje doen.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen. Maak hem 's ochtends niet wakker en wacht tot hij zelf wakker wordt.
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Onze vroedvrouw, Hanne, legt uit wat de voordelen zijn om een pasgeboren baby'tje niet meteen een badje te geven. De huid van een pasgeboren baby heeft bij de geboorte van nature een beschermlaagje, de vernix caseosa genaamd. Baby's die wat vroeger geboren worden hebben vaak nog heel veel vernix.
Duur van de bevalling
De gemiddelde duur van een bevalling van een eerste kindje is 12-24 uur. De aanloop van de bevalling duurt meestal het langst. Vaak gaat dit gepaard met onregelmatige weeen, varierend in intensiteit. Over de beginfase van de ontsluiting of bevalling speken we tot ongeveer 3 centimeter.
Hoelang kan een baby in het water blijven? Omdat baby's hun temperatuur nog niet zo goed kunnen reguleren en snel moe worden van al die prikkels en indrukken, is 15-20 minuten lang genoeg. Een half uur in het water is echt de max. Let er ook op dat de watertemperatuur minimaal 30 graden Celsius moet zijn.
Een badcape heeft een mutsje/capuchon die je om het hoofdje van je baby doet, want via het hoofd verliest een baby het snelst warmte. Deze moet dus goed bedekt worden. Je kunt een badcape ook als omslagdoek gebruiken om je baby warm te houden in de box, tijdens het voeden of als het gewoon lekker in jouw armen ligt.
Je kunt bijvoorbeeld Zwitsal Badolie gebruiken, of de milde Zeepvrije Wasgel. Een baby hoeft in de eerste weken nog niet elke dag in bad, hier kan de huid namelijk van uitdrogen. Drie tot vier keer per week is voldoende. Hang, voor je je kindje in bad doet, de badjas of hydrofiele doek over de warme kachel.