Een gebouw wordt als leegstaand beschouwd als meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte niet overeenkomstig de functie van het gebouw wordt aangewend gedurende een termijn van ten minste twaalf opeenvolgende maanden.
U mag uw woning 6 maanden leeg laten staan. Na deze 6 maanden moet u (eigenaar of beheerder van de woning) de lege woning bij de gemeente melden. Dat geldt voor alle typen (zelfstandige) woningen, dus ook voor woningen in een Vereniging van Eigenaren (VvE).
We spreken over leegstand als een woning of gebouw minstens 12 opeenvolgende maanden niet bewoond of effectief gebruikt wordt.
Bouw leegstaande kantoren om tot woonruimte voor studenten. Denk na over het huisvesten van vrijwilligersorganisaties in leegstaande winkels. Gebruik lege etalages voor billboardreclame van het wijkteam. Haal de bioscoop terug na het centrum en organiseer thematische filmavonden in een leeg winkelpand voor minima.
Werd je woning ongeschikt verklaard, dan wordt vanaf aanslagjaar 2021 een te indexeren basisbedrag van 1.100 euro vermenigvuldigd met het aantal jaren dat de woning op de lijst voorkomt. P staat voor het aantal periodes van 12 maanden dat de woning zonder onderbreking is opgenomen in de inventaris.
Een vastgelegde definitie van leegstand
Een gebouw wordt als leegstaand beschouwd als meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte niet overeenkomstig de functie van het gebouw wordt aangewend gedurende een termijn van ten minste twaalf opeenvolgende maanden.
Leegstand vermijden
De woning of het gebouw zelf terug gebruiken: je kan hiervoor rekenen op advies, bemiddeling en eventueel subsidies om de woning terug bewoonbaar te maken. Verhuren: je kan verhuren, privé of verhuren zonder zorgen via het Sociaal Verhuurkantoor. Verkopen: let op!
De moeilijkheid om een nieuwe, finale invulling te voorzien is een belangrijke reden voor leegstand, bijvoorbeeld door de eigenschappen van het gebouw, gebrek aan financiële middelen of het gebrek aan kandidaten om te ondernemen in het pand.
Kantoormedewerkers blijven deels thuiswerken nu de coronamaatregelen zijn afgeschaft, en daardoor is er veel verborgen leegstand in kantoren. Dat is kantoorruimte die wel is verhuurd, maar niet wordt gebruikt.
Er zijn allerlei oorzaken: er is geen markt voor een pand, de bestemming is verouderd, de vraagprijs is te hoog, de plek is onaantrekkelijk, of de eigenaar wil niks. Langdurige leegstand kan leiden tot verloedering en verval, onveiligheid en vandalisme, of aantasting van het straatbeeld.
Om zicht te houden op de leegstand zijn eigenaren verplicht om leegstand die langer duurt dan 6 maanden te melden bij de gemeente. Als een eigenaar de leegstand niet meldt, dan kan een boete worden opgelegd. Deze boete is minimaal € 2500,- (huiseigenaren) en maximaal € 5.000,- (professionele verhuurder, per woning).
Als de eigenaar en de politie de huisvrede respecteren – en dus niet tot een spoedontruiming overgaan –, dan krijgt een kraker een brief van het OM waarin staat dat er plannen zijn om het pand te ontruimen.
Indien de krakers weigeren vrijwillig te vertrekken dan heeft u als eigenaar twee manieren om de krakers het pand te laten ontruimen. De eerste is de strafrechtelijke weg, waarbij u als eigenaar aangifte doet van kraken als strafbaar feit, waarna het OM en de politie tot ontruiming overgaan.
Als een pand wel verhuurd wordt maar er vanwege de slechte markt of specifiek beleid minder huuropbrengsten zijn, wordt dat in de praktijk aangeduid als financiële leegstand maar ook wel als huurderving. Leegstand kan ook als ruimte worden bezien.
Bestaand aanbod, langer dan drie jaar niet in gebruik bij huurders.
279.000 lege gebouwen
Zoveel vierkante meters kent Nederland nu aan ongebruikt zakelijk vastgoed. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dat er begin 2016 zo'n 279.000 gebouwen niet werden gebruikt. Voor twee derde daarvan duurt die situatie al langer dan een jaar.
Verkrotting doelt op verwaarloosde, ongeschikte en onbewoonbare woningen. We spreken over een een verwaarloosde woning of gebouw als het gaat om van buitenaf ernstig zichtbare en storende gebreken of tekenen van verval. Een verwaarloosde woning of gebouw gaat dus over de uitwendige toestand van die woning of gebouw.
Te gebruiken voor de toestand in stedelijke gebieden die wordt gekenmerkt door een algemene verslechtering van de kwaliteit van bestaande gebouwen en infrastructuren, vaak het resultaat van nadelige economische- omgevings- of zoneringsinvloeden.
Wanneer een bedrijfsgebouw minstens 3 jaar in de inventaris staat, moet de eigenaar een leegstandsheffing betalen. De opbrengsten van de heffing komen terecht in het Vernieuwingsfonds, dat financiële steun geeft aan projecten die leegstaande sites nieuw leven inblazen.
Een winkelpand wordt als leegstand geregistreerd indien:
Het redelijkerwijs de verwachting is dat in het (leegstaande) pand een verkooppunt in de detailhandel, horeca of consument gerichte dienstverlening zal terugkomen.
Hoewel kraken niet strafbaar is, blijft het wel illegaal. Een huis kraken is namelijk in strijd met het eigendomsrecht van de eigenaar. Het gaat om een 'bezetting zonder recht': er is geen enkele juridische basis waarop krakers zich kunnen beroepen om een gekraakt huis te bewonen.
Sindsdien hebben veel ontruimingen plaatsgevonden, maar nog steeds kun je als eigenaar krakers niet zomaar uitzetten. Iedere huisuitzetting maakt inbreuk op het 'huisrecht', een grondrecht vastgelegd zowel in de Nederlandse Grondwet als in artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).
Kraken is in Nederland sinds 1 oktober 2010 verboden middels de invoering van de strafbepaling artikel 138a Sr. Op grond van deze nieuwe bepaling is niet alleen wederrechtelijk binnendringen, maar ook het wederrechtelijk verblijven in een gekraakt pand strafbaar gesteld.
Maximale straf voor kraken
Op het kraken van een pand staat een maximale gevangenisstraf van 1 jaar. Deze straf kan 1 jaar hoger uitvallen als sprake is van geweld. Deze straffen kunnen hiernaast met een derde worden verhoogd als 2 of meer personen het misdrijf plegen.
Het kraken van een huis of gebouw is sinds 2010 verboden. In de situatie voor 1 juli 2022 was het na 24-uur niet meer mogelijk om een kraker direct uit het gekraakte pand te verwijderen als de kraker daar tegen in beroep was gegaan en de rechter nog geen uitspraak had gedaan.