Waar komen matzes vandaan? Matzes hebben een Bijbelse oorsprong. De Joden maakten de matzes eigenlijk uit nood toen ze op weg waren naar het Beloofde land (de uittocht van Egypte). Omdat er geen tijd was om brood te bakken, maakten ze de matzes alleen van water en meel.
Meer dan 3000 jaar geleden werden matzes voor het eerst gemaakt tijdens de uittocht van de Joden uit Egypte (Exodus). Tijdens de vlucht was er geen tijd om brood te bakken. De snel gebakken, ongerezen matzes waren daarom een perfecte oplossing. En nog steeds gebruikt Bakkerij Hollandia Matzes dit eeuwenoude recept.
In het Jodendom wordt tijdens Pesach, het Joodse paasfeest, de uittocht uit Egypte herdacht. Joden moesten tijdens deze toch in alle haast vluchten. Zo snel dat ze geen tijd meer hadden om hun brood te laten rijzen. Het platte deeg werd nog wel snel gebakken: de matze werd geboren.
Pesach is een herdenking van de uittocht uit Egypte. Het Bijbelse verhaal vertelt dat de Israëlieten Egypte zo overhaast verlieten dat ze niet konden wachten tot hun brooddeeg was gerezen; het brood, gebakken, was matze.
Eén matse weegt 12 gram en bevat slechts 23 kilocalorieën. Vandaar dat matses nog wel eens worden aangeraden door diëtisten. Het is vooral het beleg dat bepaalt of matse gezond of ongezond is. Omdat een losse matse weinig vult, is het verstandig die te beleggen met voedsel dat rijk is aan vetten, eiwitten en/of vezels.
Elke matze bevat 130 calorieën, wat slechts iets minder is dan twee sneetjes gewoon witbrood (die elk 70 calorieën bevatten), volgens diëtiste Dr. Maya Rosman, die sprak met Channel 2 in een interview dat zaterdag werd uitgezonden. Volkoren matze is slechts iets minder dikmakend, met 120 calorieën.
Crackers passen dus perfect in een eetschema om af te vallen, maar ze hebben geen magische krachten. In 1 snee brood (35 gram) zitten dan wel meer calorieën (ongeveer 80). Een boterham bevat ook meer water, is groter en je kan er meer groenten op leggen.
Hoewel ze het hele jaar door worden gegeten, stijgt de vraag explosief in de aanloop naar het Paasfeest. Dit zorgt niet voor paniek in de fabriek. “Matzes zijn lang houdbaar, ze blijven ongeveer twee jaar lang goed.
Je krijgt met de hele familie een speciale maaltijd: een bitter kruid, zout water, een ei, een geroosterd lamsbeen, een zoet fruitmengsel (charoseth) en verse lentegroente.
Matzes die het label "Niet koosjer voor Pesach" dragen, worden gemaakt zonder dat er een fulltime mashgiach aanwezig is tijdens de productie , en het water dat wordt gebruikt bij het kneden van het deeg is geen mayim she'lanu (speciaal getrokken water). Hoewel we deze matzes niet zouden eten tijdens Pesach, is het niet zeker dat de matzes absoluut chametz zijn.
De matzes bevatten géén zout, géén suiker, géén conserveermiddelen, géén kleurstoffen en géén smaakstoffen. Eigenlijk is het daarmee een vrij saaie cracker, maar hij blijft desondanks populair, zeker rond Pasen. Traditioneel worden de matzes besmeerd met boter en bestrooid met suiker of andere zoetigheid.
De officiële Nederlandse spelling, matse (met de klemtoon op de eerste lettergreep), komt van het Jiddisch en Hebreeuws. Het Hebreeuwse woord is matzo (of matza) (beide met de klemtoon op de laatste lettergreep), het meervoud daarvan is matzos (of matzot) (idem).
Bij Drogist.nl kun je alles van Hollandia Matzes bestellen tegen lage prijzen. Bestel online Hollandia Matzes Matze cracker naturel 100g uit de categorie ontbijtproducten voor 23:00 vandaag, dan heeft u uw bestelling de volgende werkdag in huis, mits voorradig.
De Joden maakten de matzes eigenlijk uit nood toen ze op weg waren naar het Beloofde land (de uittocht van Egypte). Omdat er geen tijd was om brood te bakken, maakten ze de matzes alleen van water en meel. Ze worden gegeten bij Pesach, een Joodse feestdag waarin de bevrijding van het Joodse volk wordt gevierd.
In de Joodse traditie wordt matze "het brood van ellende" genoemd — van lijden — en ook het brood van vrijheid. Dat zijn twee hoofdthema's van het verhaal van Pesach ... vluchten voor onderdrukking en bevrijding vinden . In veel religies is brood inderdaad een symbolisch voedsel.
Het betekent letterlijk 'volgorde' of 'orde', omdat de maaltijd volgens vaste rituelen en in een vaste volgorde plaatsvindt. Er wordt onder andere ongezuurd brood gegeten, wijn gedronken, gezongen en er horen bittere kruiden bij.
Het menu kan verschillen afhankelijk van de familietraditie, maar populaire keuzes zijn onder andere brisket, geroosterde kip, gefilte vis en aardappelkugel . Als dessert kiezen velen voor een chocoladetaart zonder bloem, macarons gemaakt met kokos of iets gemaakt met matze (zoals een Matzo Truffle Tart of Berry Matzo Crumble).
Joden mogen geen vis en vlees samen eten. Het moet gescheiden zijn door tussen beide gerechten een snede brood te eten of iets te drinken. En er moet ook ander bestek gebruikt worden. Druivensap en wijn zijn koosjer als het hele productieproces onder rabbinaal toezicht gebeurt.
Het joodse jaar 5786 komt dus overeen met de gregoriaanse jaren 2025 (vanaf september/oktober) en 2026 (tot september/oktober). Het joodse jaar 1 (teruggerekend volgens het huidige systeem) begon dus in het jaar −3760 (astronomische jaartelling), overeenkomend met de bovengenoemde 3761 v.
'Matzes zijn van oorsprong een Joods product. In hun vlucht naar het Beloofde Land hadden ze geen tijd om brood te bakken en maakten ze ongedesemd brood met water en meel; heel neutraal, er zit geen vet, zout en suiker in. Ze herdenken dat met Pesach en dat is eigenlijk Pasen geworden.
Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.
: Maal een aantal vellen overgebleven matze in een vijzel of keukenmachine tot een meelachtig poeder. Meng met suiker, een snufje zout, wat melk en boter, actieve droge gist en water. Stort het mengsel op een met matze bestrooid bord.
Een gezond ontbijt om af te vallen bevat eiwitten, vezels en gezonde vetten. Opties zijn een omelet met groenten, volkoren toast met avocado en ei, Griekse yoghurt met bessen en noten of havermout met chiazaad en amandelen is ook altijd een goede optie.
Varianten met witte of geraffineerde bloem hou je beter voor af en toe. Als je tussen die twee moet kiezen, is toast of geroosterd brood (zonder extra vet) beter dan beschuit, omdat de voedingswaarde per 100 gram toast interessanter is dan voor eenzelfde portie beschuit.
Ritz crackers zijn, net als de meeste bewerkte snacks, geen ideale keuze voor gewichtsverlies. Ze bevatten veel geraffineerde koolhydraten, natrium en ongezonde vetten, wat kan leiden tot overeten en kan bijdragen aan gewichtstoename.