Kroketten kun je 12 maanden in de vriezer bewaren. Verse of net ontdooide kroketten kun je twee dagen maximaal in de koelkast bewaren.
Handige bewaartips
Diepvrieskroketten kan je 9 maanden bewaren. De vacuümverpakte kroketten hebben een houdbaarheid van 14 tot 20 dagen, afhankelijk van de soort.
De vuistregel is: je kunt voeding ongeveer drie maanden ingevroren bewaren zonder kwaliteitsverlies.
Antwoord van Jeroen Meus
Mijn advies is: Bewaar ongebakken kroketten in de diepvriezer, in een goed afgesloten doos. Leg er velletjes bakpapier tussen als je ze stapelt, maar stapel er nooit teveel bovenop elkaar. Strooi er ook royaal wat paneermeel tussen, zodat de kroketten niet vastkleven of wak worden.
Nadat de snacks ontdooid zijn, zijn ze maximaal twee dagen houdbaar in de koeling op 4 graden Celsius. Zet dozen met ontdooide snacks nooit op elkaar.
“Ontdooid eten kan opnieuw ingevroren worden, maar enkel en alleen als je het in de koelkast hebt laten ontdooien en als het niet bedorven is.” Dat geldt voor niet alleen voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten, maar ook voor fruit, groenten en brood.
De nog niet gefrituurde of gebakken frikandel is in de viezer maximaal 6 maanden houdbaar. Is de frikandel al gefrituurd of gebakken, dan kun je deze maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.
Uit de diepvries in de frituur: olietemperatuur op 175 graden, bitterballen, minikroketten en grote kaaskroketten 5 minuten, grote garnaalkroketten 7 minuten, grote kalfskroketten 8 minuten.
Ingrediënten. Tip: zelfgemaakte aardappelkroketjes kun je ook invriezen.
Verwarm je oven voor op 50 °C en zet er de afgebakken kroketten in. Zo hou je je kroketten warm, maar ze zullen wel niet meer zo knapperig zijn. Wat je ook kan doen, is de gebakken kroketten naast elkaar in een kom leggen en ze afdekken met aluminiumfolie.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Rundvlees en kip kunt u het langst bewaren in de vriezer, namelijk tot 9 en 12 maanden.
Verwarm de frituur voor naar 180° Celsius. Leg maximaal 3 kroketten tegelijk in de frituur om openbarsten te voorkomen. Frituur de kroketten voor minstens 5 tot 6 minuten, ontdooide kroketten kunnen iets korter: ongeveer 4 minuten. Laat de kroketten na het bakken even uitlekken op wat keukenpapier.
Door frituurwerk in te vriezen kan een deel van de productie worden verspreid. Producten die al reeds zijn gefrituurd kunnen gedurende 1 maand bij -20°C worden bewaard. Bij voorkeur worden producten na of voorafgaand aan het invriezen verpakt, zodat ze in de vriezer zo min mogelijk kunnen uitdrogen.
Kroket kun je natuurlijk bakken in een friteuse, maar ook gewoon in olie in een pan.
Kroketten kun je 12 maanden in de vriezer bewaren. Verse of net ontdooide kroketten kun je twee dagen maximaal in de koelkast bewaren. Een gebakken kroket kun je nog één dag in de koelkast bewaren, en eventueel weer opwarmen in magnetron of airfryer.
Te veel kroketten tegelijk bakken of schudden met het mandje tijdens het afbakken vergroot de kans op openbarsten. Et voilà: de perfecte kroket!
Aardappelen, pasta en rijst
Reken op 200 à 250 g aardappelen per persoon (voor puree mag dat 250 à 300 g per persoon zijn). Ga je kroketjes serveren, voorzie dan 6 stuks per persoon en hou een extra zak achter de hand in de diepvriezer.
Een slecht gepaneerde kroket heeft evenveel kans om te barsten als het gebruik van te vochtige puree. Druk het paneermeel goed aan zonder de kroketten te vervormen en plaats de kroketten op een bord zonder dat ze elkaar raken. Begint het paneermeel te klonteren dien je deze te vervangen.
Niet alleen is het de vraag of je frituur de vorst wel goed kan weerstaan, ook kan het vloeibare vet bevriezen. Je kunt een frituurpan zodoende beter op een iets warmere plek bewaren.
Aardappelen slorpen vocht op tijdens het koken. Dat vocht zal je later tijdens het bakken van de kroketten parten spelen ! Dan, de aardappelen niet te lang laten koken, elke minuut dat de aardappelen te lang koken slorpen ze meer water op.
Zelf gemaakte, maar nog niet gefrituurde, of ontdooide gekochte bitterballen, kun je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Gefrituurde bitterballen kun je nog 2 dagen in de koelkast bewaren.
De rauwe frikandel kun je in de koelkast maximaal tot dat het ten minste houdbaar tot datum bereikt is bewaren. Hiervoor moet de verpakking natuurlijk nog wel gesloten zijn. Is de verpakking van de rauwe frikandellen al geopend, dan kun je de frikandellen maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.
U kunt een ontdooide frikandel dus “rauw” eten maar moet er niet raar van opkijken als de snack minder smaakt of last krijg van uw maag. Net zoals de meeste snackers eten wij frikandellen liever vers uit het vet. 6.