Houd het tentdoek goed schoon en verwijder vlekken op een vroeg stadium met lauw water en een doek of zachte borstel. Stof verwijderen kan het beste met een zachte veger. Schoonmaken met lauw water, een doek of zachte borstel. Reinigen met lauw water, een borstel en een sopje.
Nee! Was je tent nooit in de wasmachine of stomerij /wasserij en gebruik nooit agressieve vlekverwijderaars. Dat kan de coating van je tent ruïneren. Verwijder vuil met een zachte spons en een lauwwarme, milde zeepoplossing UNIVERSAL CLEANER PLUS.
Maak de vlekken in je tentdoek als het even kan altijd schoon met enkel lauw warm water en een spons of borstel. Tenten zijn namelijk geïmpregneerd met een waterafstotend goedje dat niet tegen zeep kan. Dus als je niet in een vergiet wilt slapen, maak dan die vlek op je tentdoek gewoon schoon met warm water.
Stap 1: maak het tentdoek schoon met de Sprayhood & Tent Shampoo. Daarmee verwijdert u direct al het meeste vuil. Stap 2: reinig het tentdoek vervolgens met Power Cleaner. Daarmee verwijdert u alle diep ingetrokken vlekken en zware vervuiling.
Reinigen met lauw water, een borstel en een sopje. Gebruik geen groene zeep, deze laat resten achter en dit kan gaan schimmelen. Twee tips: Borstel eerst de tent af met een zachte borstel/veger, hiermee wordt veel vuil al verwijderd.
Gemiddeld kun je van een polyester/nylon tent 15-20 weken plezier hebben. Berg je een katoenen tent altijd netjes droog op, dan gaat hij gemiddeld zo'n 30-50 weken mee.
Kortom: droog inpakken is het beste, maar als dit niet mogelijk is zorg dan dat je binnen 24 uur je tent uithangt zodat er geen schimmel kan ontstaan. Je tent laten drogen doe je het beste in de zon of binnen in een plek op kamertemperatuur. Vermijd schuren en kelders: hier is het relatief vochtig.
Hoe? Door het doek goed te impregneren met een sterk impregneermiddel. Is het doek goed geïmpregneerd, dan kunt u alle vuil, schimmel en groene aanslag die toch op het doek komt, simpel verwijderen met een zachte borstel en handwarm water.
Zet de tent op, en brand veel en langdurig citronellakaarsen of andere geurkaarsen in de tent. Bij gebruik van de tent zal de geur slechts langzaam minder worden.
Over het algemeen houden we de regel aan van één keer per 3 a 4 jaar impregneren. Een tent is goed geïmpregneerd wanneer het water direct van de stof afdruppelt. Het is belangrijk om lekkage voor te zijn. Wanneer je tent begint te lekken ben je namelijk al te laat.
Het voordeel van een binnentent die ín de buitentent hangt, is dat het geheel in één keer opgezet kan worden en ook weer snel afgebroken kan worden.
Een natte tent of tarp moet je zo snel mogelijk laten drogen. Ook na thuiskomst hang je die op zodat hij helemaal kan uitdrogen. Vocht kan namelijk voor schimmel zorgen. Indien nodig, kan je de tent met wat water en een zachte zeep kuisen.
Als u een katoenen tent hebt, bewaart u hem bij voorkeur in een katoenen zak. In een plastic zak ontstaat al snel condens en vocht en kan er schimmel ontstaan. Bewaar de tent in een bewaarzak én op een droge plek. Leg de tent niet los op de zolder of in de kelder of schuur.
Nat inpakken
“Als een katoenen tent na een regenbui weer opdroogt, krijgt het doek zijn oude vorm weer terug en is de tent waterdicht. Nat inpakken is echter wel uit den boze. Een nat ingepakte tent, of het nu katoen, nylon of polyester is, kan gaan schimmelen. Het 'weer komt erin' zoals we het ook wel zeggen.
Naar huis met een natte tent
Als je tent nog vochtig is op de dag van vertrek, leg deze dan los in de auto. Zo kan er nog lucht bij en voorkom je weervlekken of schimmelvorming. Als de tent strak ingepakt zit, is dat namelijk een broedplek voor bacteriën en schimmels.
Bij polyestertenten lijkt het of de regen naar binnen komt, maar dit is meestal condens. In de tent is het immers warmer dan buiten tijdens de regenbui. Zorg er voor dat je goed ventileert tijdens de bui zodat de warme lucht kan ontsnappen. En let er op dat je, als het even kan, buiten (onder een tarp of luifel) kookt.
Als je het al heb dan is het tijd de tent te behandelen met een impregneer spray. Er zijn 2 manieren om je tent waterdicht te maken. Vernieuw / herstel de DWR van de tent door deze in zijn geheel te behandelen. Dit doe je door het tentdoek waterafstotend te maken met Texseal Pro impregneer spray.
Vogelpoep op de tent:
Schraap of veeg de resten zo snel mogelijk af (bijvoorbeeld met een betaalpasje) en maak de plek schoon met veel lauw water. Of laat de poep opdrogen, schraap het dan af en veeg de resten weg met een zacht borsteltje.
Voor het aanbrengen gebruikt u een blokwitter of luiwagen, welke te vinden zijn in onze webshop. Zowel Hydrolin katoendoek als zwaardoek wordt geleverd in diverse kleuren. Voor het mooiste resultaat kiest u de kleur die het dichtste bij de originele kleur van uw doek komt.
800 tot 5.000 mm: Waterdicht tegen regen. Wanneer er tegen de tent aangeleund wordt of iets tegen de tent aanstaat kan het lekken. 5.000 tot 15.000 mm: Waterdicht tegen regen en verschillende vormen van druk.
Katoen is als tentdoek dus nog altijd de beste stof voor tenten die niet vederlicht hoeven te zijn.
Je kunt jouw oude tent ook een tweede leven geven door de tent in te leveren bij een recyclepunt van Bever. Een katoenen tent is vaak geïmpregneerd met een middel dat de tent waterdicht maakt. Daardoor is de stof ongeschikt voor recycling in de textielbak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.