Ook al zijn keramische tegels veel beter bestand tegen zuren dan natuurstenen vloeren, raden wij toch aan om op te passen met zuren in de buurt van uw vloer.
Als je 100% zeker bent dat het een keramische vloer is, gebruik je water met azijn om de vloer schoon te maken. Azijn zal de film die op je tegels ligt, wegnemen. Ben je niet zeker of je een keramische vloer hebt? Test dan eerst in een hoekje dat niet zichtbaar is, azijn mag je namelijk niet gebruiken op natuursteen.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Voor keramische tegels biedt warm water voor de meeste vlekken en groenaanslag al een grote oplossing. Gebruik geen zure of agressieve middelen om groenaanslag te verwijderen. Dat is helemaal niet nodig en ook slecht voor het milieu. Vetvlekken verwijdert u het beste met een warm sopje en afwasmiddel.
Warm water in combinatie met een bezem of een dweil: dat is de nummer 1 oplossing om vlekken of groene aanslag van jouw keramische tegels te verwijderen. Vuil en groene aanslag hechten zich namelijk nauwelijks aan de gladde toplaag van keramische tegels.
Ook groene zeep wordt veelvuldig gebruikt om keramische tegels goed te reinigen.
Een keramiek werkblad is gevoelig voor zuren, harde schuurmiddelen en agressieve chemische producten. Als er bijtende stoffen op terecht komen, is het zaak die zo snel mogelijk te verwijderen om blijvende schade te voorkomen.
Azijnzuur schadelijk voor jouw terras
Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. Je maakt dus daadwerkelijk je tegels stuk.
Keramische tegels staan erom bekend dat deze maar heel weinig onderhoud nodig hebben. Na de eerste opleveringsschoonmaak, volstaat regelmatig stofzuigen en wekelijks dweilen. Toch is het niet verstandig zomaar ieder willekeurig schoonmaakmiddel zoals allesreiniger hiervoor te gebruiken.
Om het oppervlakte van uw keramische tegel te beschermen, kunt u ervoor kiezen om uw keramiek te impregneren. Impregneren is een techniek waarmee met impregneermiddel een beschermlaag aangebracht wordt. Het impregneren beschermt de keramische tegel tegen vuil, vocht en vet.
Vul een emmer met 10 liter warm water en los hier 10 eetlepels vloeibare of zachte groene zeep in op. Gooi de emmer leeg over het terras en gebruik een harde borstel om de houten vlonder of tuintegels schoon te maken. Laat het een half uur intrekken. Spoel de tuintegels na met schoon water.
Vloertegels schoonmaken kun je het beste doen met een sopje van warm tot heet water, een beetje bleek en dopje allesreiniger. Allesreiniger geeft de tegels een beetje glans en maakt dat de ruimte lekker ruikt. De bleek reinigt de tegels en voegen. Als de vloer niet erg vies is, kun je de bleek achterwegen laten.
Keramische tegels schoonmaken: onderhouden
Het is belangrijk dat je bij het gebruik hiervan nooit de dweilen uitwringt, maar steeds een schone microvezeldweil- of mop gebruikt en deze uitwast in de wasmachine.
Voor het dagelijks schoonmaken kunt u groene zeep, Dreft of allesreiniger gebruiken. Bij de wat hardnekkigere vlekken kunt u Cif cream gebruiken. Bij materialen die hard worden, zoals kauwgom, dient u het eerst te laten uitharden voordat u het met een stompe kunststofschraper van het oppervlak weghaalt.
Keramische terrastegels gaan meer dan een leven lang mee wanneer deze goed gelegd worden. Keramiek wordt gemaakt van gebakken klei en het productieproces is hierdoor niet erg schadelijk voor het milieu. Met keramiek kunnen we zelfs circulair bouwen omdat het materiaal volledig recyclebaar is.
Het verschil tussen beton en keramiek. Keramiek is lichter dan beton, waardoor ze beter te tillen en te vervoeren zijn. Keramische tegels zijn ook makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt doordat keramiek veel dichter is, waardoor vuil niet binnen dringt.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Het zuur in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer af, en zorgt ervoor dat de glans na verloop van tijd verdwijnt.
Natuurlijk werkt schoonmaakazijn beter omdat het een sterker zuur is. Ik heb altijd azijn in huis, daarom gebruikte ik gewone azijn voor het ontkalken van de waterkoker. Sinds ik een water filter kan gebruik hoef ik mijn waterkoker nooit meer te ontkalken.
Bij het polijsten van uw tegelvloer worden de tegels behandeld met zogeheten diamantschijven. Dit zijn grote schijven met een grove of fijne schuurlaag. Bij het polijsten wordt uw vloer in feite opgeschuurd. Hierbij wordt alleen het oppervlak met de krassen verwijderd.
Het standaard onderhoud van keramische terrastegels is eenvoudig. Met een zachte bezem kunt u zand en stof wegvegen. Eventueel kunt u met water de tegels dweilen. Als er vlekken zijn ontstaan van gevallen etensresten of drinken, dan kunt u deze verwijderen met een scheutje R157 Intensieve Tegelreiniger door het water.
Groene aanslag verwijderen van tegels, hout of beton kunt u doen met een hogedrukreiniger, schoonmaakazijn, soda en groene zeep of een speciale groene aanslagreiniger. Let wel op! Groene aanslag verwijderen met een hogedrukreiniger, chloor of schoonmaakazijn kan schadelijk zijn voor uw terrastegels.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Tuintegels schoonmaken met soda
Het gebruik van de hoge-druk-spuit is riskant. Daarmee beschadig je makkelijk de voegen en dan heb je na verloop van tijd dus een losliggend terras. Een ander nadeel is dat met de spuit de poriën van natuursteen groter kunnen worden. Het gevolg is dat het sneller weer vies wordt.