Om toch toegang te krijgen tot WhatsApp, neem je de volgende stappen: Sluit een online-abonnement af bij een goede VPN-provider. Download de VPN-software op je smartphone, tablet, desktop of laptop. Maak verbinding met een VPN-server in een land waar WhatsApp niet wordt geblokkeerd, bijvoorbeeld Nederland.
Als je in het buitenland bent, kun je je WhatsApp-account nog steeds gebruiken via mobiele data of wifi. Als je op reis een lokale simkaart gebruikt, kun je WhatsApp nog gewoon gebruiken met je eigen nummer.
Tik op Verbindingen. Tik op Mobiele netwerken. De schuifbalk achter 'Roaming' is gekleurd als roaming aanstaat. Tik op de schuifbalk om roaming uit te zetten.
WhatsApp Bellen maakt geen gebruik van je belminuten, maar van de internetverbinding op je telefoon. Wanneer je geen wifi hebt, gaat het via 4G. Zorg dus dat je genoeg data hebt! Het is niet mogelijk om via WhatsApp noodnummers, zoals 112, te bereiken.
Problemen oplossen
Tik naast je provider op het Instellingen-symbool. Schakel Mobiele data in. Open Instellingen op je apparaat > tik op Apps > WhatsApp > Mobiele data en wifi > schakel Achtergrondgegevens in. Update WhatsApp to the latest version available on the Google Play Store.
Als je zeker weet dat je telefoon is verbonden met het internet, zijn er mogelijk een aantal andere redenen waarom WhatsApp-berichten niet worden verzonden of ontvangen: Je telefoon moet opnieuw opgestart of uit- en aangezet worden. De contactpersoon naar wie je een bericht wilt sturen heeft je nummer geblokkeerd.
Ga naar het adresboek van je telefoon. Als je het telefoonnummer van het contact toevoegt, voer je eerst het plusteken (+) in. Voer het landnummer in, gevolgd door het volledige telefoonnummer.
Als je in het buitenland bent, kun je je WhatsApp-account nog steeds gebruiken via mobiele data of wifi. Als je op reis een lokale simkaart gebruikt, kun je WhatsApp nog gewoon gebruiken met je eigen nummer.
WhatsApp op vakantie in het buitenland
Wanneer je WhatsApp wilt gebruiken in het buitenland met iemand die in Nederland zit, heb je dus mobiele dataverbinding nodig. Je moet dus vaak de roamingskosten betalen in het buitenland, maar houd er rekening mee dat deze kosten al snel hoog kunnen oplopen.
Herstart je toestel meermaals zodra je in het buitenland bent. Probeer manueel verbinding te maken met de verschillende lokale netwerken via de instellingen van je toestel. Het ene netwerk kan een stabielere verbinding hebben dan het andere.
Maar wat is nou verstandig? Als roaming uit staat, kan je telefoon geen verbinding maken met het internet. Binnen de EU is het dus verstandig om aan te zetten, als je op reis gaat. Binnen de EU geldt je abonnement namelijk gewoon, en kun je internetten zoals je in Nederland ook doet.
Roaming - ook wel dataroaming genoemd - betekent het gebruikmaken van mobiel internet op een ander netwerk dan het thuisnetwerk. Gaat u naar het buitenland en maakt u gebruik van mobiel internet? Dan schakelt uw telefoon automatisch over naar een buitenlands netwerk.
Bent u op reis in een ander EU-land, dan hoeft u niet extra te betalen om daar uw mobiele telefoon te gebruiken. We noemen dit “roam like at home”.
Sinds 15 juni 2017 zijn roamingkosten afgeschaft in de hele Europese Unie (EU). Dat betekent: géén extra kosten meer voor MB's of belminuten/SMS. Dit is Europese wetgeving. Het maakt dus niet uit bij welke provider je zit; je belt en internet gewoon vanuit je normale bundel.
In Amerika heb je overal gratis WIFI (hotels, Statbucks, restaurants, malls, enz.) en kun je dus gewoon via dit netwerk whatsappen, skypen, facebooken, enz. Wanneer je in Amerika overstapt gaat je koffer niet automatisch mee naar je volgende vlucht.
Alle WhatsApp-accounts zijn gekoppeld aan mobiele telefoonnummers. Omdat nummers vaak worden hergebruikt door providers, kan het zijn dat de vorige eigenaar van jouw huidige telefoonnummer WhatsApp heeft gebruikt.
WhatsApp is en blijft gratis. Onder WhatsApp-gebruikers gaat een bericht rond waarin staat dat je het appje moet doorsturen om te voorkomen dat je moet betalen voor WhatsApp.
Voorlopig blijft WhatsApp beschikbaar in Rusland, ook al is de app van Facebook-eigenaar Meta. In augustus 2021 telde de berichtendienst 77 miljoen gebruikers in Rusland. Dat aantal ligt waarschijnlijk hoger sinds de ban van Instagram en Facebook, schrijft Protocol.
Wanneer je roamingkosten betaalt voor mobiel internet in het buitenland, dan betaal je deze kosten ook voor bellen met WhatsApp. Tenzij je gebruik maakt van gratis Wi-Fi, dan kost het bellen met WhatsApp je niets. Ook als je vanuit Nederland naar het buitenland belt krijg je te maken met de roaming tarieven.
Op een Android-telefoon ga je naar Apps > Instellingen > Veiligheid > Toestemmingen > Contacten. Geef daar toestemming aan WhatsApp. Als je smartphone niet automatisch de optie voor het beheren van app-toestemmingen aanbiedt, kun je een gratis app zoals Permission Manager gebruiken.
Als u geen internetverbinding heeft werkt WhatsApp niet. U ziet dit in WhatsApp dan een klokje naast het bericht dat u probeert te verzenden. Als u één vinkje ziet is het bericht verzonden en met twee vinkjes is het bericht ontvangen.
Zo check je welke WhatsApp-versie je hebt
Als jouw Android-telefoon automatisch apps updatet, heb je waarschijnlijk al de nieuwste versie. Om het voor de zekerheid even te checken, kun je in de berichten-app het versienummer zien. Je hebt nu het versienummer in beeld.