Leuk weetje: als je pasta kookt voor in een koude pastasalade, dan kan afspoelen met koud water wél. Je stopt zo het kookproces, waardoor de pasta sneller afkoelt.
Spoel de pasta niet met koud water na het afgieten: het maakt 'm koud en taai.
Redactrice Sofie: “Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
De pasta afspoelen met koud water.
Wanneer je je pasta na het koken spoelt met water, dan spoel je al het zetmeel eraf! Daarmee hecht de saus juist zo goed aan de pasta. Bij koude pastasalades kan dit wel prima.
Om het plakken te voorkomen, kan je een lepeltje olijfolie door de pasta heen roeren. Al dente krijg je de pasta niet meer, maar als je de pasta vervolgens gebruikt in bijvoorbeeld een ovenschotel of soep, maakt dat ook niet uit!
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur. Als je een gerecht uit de ” Creamy Corner ” sectie hebt genomen, dan warm je deze best op max. 600 watt op.
Hoe kan je gekookte pasta best bewaren? "Je kan spoorvorming voorkomen door de pasta, nadat je die gekookt hebt, zo snel mogelijk af te koelen. De gouden regel is om gekookte pasta of rijst binnen de twee uur onder de 10 graden Celsius te krijgen.
Pastasalade is het ideale gerecht als je even niet weet wat je moet koken vanavond. Je kunt namelijk alle restjes uit je koelkast opmaken én je kunt pastasalade ook heel goed koud eten.
Over het algemeen geldt dat je spaghetti prima een dag op voorhand kan bereiden zodat je de dag zelf weinig werkt hebt. Vaak smaakt de spaghetti na een dagje trekken zelfs nog beter. Voor het koken van de pasta is het belangrijk dat je voldoende zout aan het kookwater toevoegt.
Verse, zelfgemaakte pasta kan, mits goed bewaard, tot 48 uur in de koelkast bewaard worden.
Verse pasta bewaren
Verse pasta kun je enkele dagen bewaren in de koelkast. Rol hem op tot nestjes, bestuif met bloem en bewaar onder een theedoek in de koelkast. Let erop bij gevulde pasta (ravioli, tortellini…) dat ze elkaar niet raken.
Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt. In Italië wordt trouwens altijd zout aan het kookwater toegevoegd. Wel belangrijk om even te onthouden is dat je het zout het beste kunt toevoegen als het water kookt.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
Niet alleen verliest de pasta snel zijn warmte door hem te laten "schrikken" onder het koude water, je spoelt zo ook al het zetmeel eraf. Zetmeel maakt de saus die nadien over je sliertjes komt romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich beter bindt aan de saus.
Een van de makkelijkste en snelste manieren om hem in te dikken is met zetmeel. Meng hiervoor maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water tot een glad papje en laat het kort meekoken in de saus tot de gewenste consistentie is bereikt. Herhaal eventueel als de saus nog niet dik genoeg is.
Resistent zetmeel
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel.
Het blijkt dat je minder calorieën en koolhydraten verteert als je overgebleven pasta eet, dankzij een proces dat retrogradatie heet. Je kunt misschien niet genieten van een warme maaltijd, maar als je pasta (en rijst!)laat afkoelen, verandert de structuur.Dit maakt het voor ons gezonder om te te eten!
Pastasalade kun je in een afgesloten bak max. 8 - 12 uur bewaren in de koelkast.
De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Pas als het water begint te pruttelen, is het tijd om je pasta toe te voegen aan de pot. In koud water gaat pasta gewoon water opzuigen, maar jammer genoeg niet verder garen. Het resultaat van pasta koken in koud water is daardoor een te slappe pasta.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Spaghetti zonder saus kun je het beste opwarmen door een pannetje met wat water aan de kook te brengen. Als het water kookt doe je de spaghetti in de pan voor ongeveer 1 minuut. Giet het water af en serveer de spaghetti direct.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.