Werken is het aanbrengen van wenselijk geachte veranderingen in de omgeving door menselijke activiteit. Werk kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. In economisch verband spreekt men van arbeid. Er wordt onderscheid gemaakt tussen betaald en onbetaald werk.
Een Van werk naar werk-traject is de actieve begeleiding van een boventallig verklaarde werknemer naar ander werk. Meestal is dit buiten de organisatie. Een Van werk naar werk-traject is wat anders dan outplacement. VWNW hoeft namelijk niet plaats te vinden na de beëindiging van een arbeidsovereenkomst.
U wordt van werk naar werk (VWNW) kandidaat als u bij een organisatieverandering ander werk moet krijgen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vrijwillige en verplichte kandidaten.
De kosten van outplacement zijn afhankelijk van de duur, modules en intensiteit. Een basisoutplacementtraject kan starten vanaf 2.000 euro, hoewel lager ook zeker mogelijk is. Voor een uitgebreid outplacementtraject van 12 maanden kan gerekend worden op een bedrag van gemiddeld 5.000 euro.
Outplacement is de begeleiding die je krijgt bij het zoeken en vinden van een nieuwe baan als je zelf met ontslag bedreigd wordt. Het is dus de begeleiding die je krijgt van je oude werkgever naar het vinden van een nieuwe baan buiten de huidige organisatie. Het wordt ook wel 'van werk naar werk' traject genoemd.
Outplacement: recht of plicht? Als je ontslagen bent, moet je werkgever je onder bepaalde voorwaarden outplacement aanbieden. Ben je 45 jaar of ouder of heeft je werkgever een tewerkstellingscel opgericht, dan kan het zijn dat je verplicht bent om outplacement te volgen.
De minimale duur is 3 maanden en de maximale duur 12 maanden. Een outplacementtraject bestaat uit een aantal stappen. Ten eerste vindt er een kennismaking plaats, waarbij de persoonlijke en professionele situatie wordt geïnventariseerd. Vervolgens volgt er een testfase.
Met persoonlijke aandacht leiden wij je naar een baan. Het traject Naar werk is bedoeld voor mensen met een UWV uitkering zoals WIA, WAO, Wajong, ZW of WAZ-uitkering.
Wie betaalt de outplacement? In het geval van een te presteren opzegtermijn van 30 weken of meer zijn de kosten van het outplacement ten laste van de werkgever.
Sinds 1 augustus 2022 mag uw werkgever nevenwerkzaamheden niet zomaar verbieden. Hij moet daarvoor een goede reden hebben. Wat daarover in uw arbeidsovereenkomst staat, klopt dus niet meer.
Werken voor een concurrent mag niet zomaar verboden worden. Het concurrentiebeding moet aan regels voldoen: De afspraak moet schriftelijk vastgelegd zijn. Het staat bijvoorbeeld in uw contract of in een bijlage van het contract.
Nee, dit mag niet. Je werkgever mag je niet zomaar verplichten om op andere dagen te werken dan afgesproken is. Als je werkgever je werktijden wil aanpassen, moet hij/zij dat vanuit 'goed werkgeverschap' eerst met jou bespreken, o.a. om te kijken wat jouw mogelijkheden zijn.
Werken is het aanbrengen van wenselijk geachte veranderingen in de omgeving door menselijke activiteit. Werk kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. In economisch verband spreekt men van arbeid. Er wordt onderscheid gemaakt tussen betaald en onbetaald werk.
Recordaantal vacatures
De krimp van 2020 werd in 2021 meer dan goedgemaakt. In 2022 nam het aantal vacatures nog sterker toe. Hierdoor waren er in 2022 twee keer zoveel vacatures als in 2020. Het aantal vacatures is sterk afhankelijk van de stand van de conjunctuur.
In de Arbeidstijdenwet staat dat u niet iedere week maximaal 60 uren mag werken. Voor een langere periode geldt het volgende: Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken.Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken.
Er wordt geen enkele sanctie voorzien voor de werknemer die het outplacementaanbod van zijn werkgever weigert. Er is dus geen sanctie voor het recht op werkloosheidsvergoedingen en evenmin op arbeidsrechtelijk vlak.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2024 maximaal € 94.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 94.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Een werknemer van 45 jaar aan wie de werkgever een outplacement moet aanbieden, moet zijn werkgever schriftelijk in gebreke stellen als die geen outplacement aanbiedt. De werknemer kan zijn recht op werkloosheidsuitkeringen verliezen als hij zijn werkgever niet tijdig en correct in gebreke stelt.
Wat gebeurt er als ik passend werk niet accepteer? Als u passend werk (zoals besproken met de arbeidsdeskundige) krijgt aangeboden en u weigert dit, dan heeft dat gevolgen voor uw uitkering.U krijgt tijdelijk minder of geen uitkering.
De Ziektewet-uitkering is 70% van uw dagloon, en is inclusief 8% vakantiegeld. Daarom is uw Ziektewet-uitkering hoger dan uw WW-uitkering, want daar wordt het vakantiegeld jaarlijks apart betaald in mei.
Je hebt recht op outplacement als je ontslagen bent en je een opzegtermijn hebt van minstens 30 weken of een overeenstemmende vergoeding ontvangt.
Als werknemer bent u verplicht om op het aanbod van outplacement in te gaan, anders kan u uw recht op een werkloosheidsuitkering verliezen.
Je bent als werkgever verantwoordelijk voor outplacement, maar hoeveel het exact kost hangt af van het soort begeleiding dat je wenst aan te bieden. Je hebt wel mogelijkheden om de kost hiervan te beperken: Zijn er minstens 30 weken opzegvergoeding, dan mag je 4 weken inhouden om te investeren in outplacement.