Het meest gebruikte materiaal voor kastplanken is spaanplaat. Dit is vaak versterkt doordat het voorzien is van fineer of kunststof aan beide zijden. Spaanplaat heeft de neiging om al bij lichte belasting door te buigen.
Zaag voor de buitenzijde alle houten planken op maat. U kunt hiervoor bijvoorbeeld Douglas hout, Vurenhout of Red Cedarhout gebruiken.
Let goed op de dikte van de toplaag.
Zie er dus op toe, dat een massieve plank minimaal 2 cm dik moet zijn. Duo- en Multiplanken zijn er in diverse diktes. Maar ook met deze diktes, vooral de toplaag wordt nogal eens gesjoemeld.
Je boort ronde gaten in de zijwanden (niet te diep) en klemt hierin een busje waarin stiften passen, waarop de legplank rust. Rechtstreeks stiften of houten deuvels in de zijwand plaatsen kan natuurlijk ook. Vaste steunen of dragers met bevestiging door schroeven of spijkers, zowel in de kastwand als onder de legplank.
Het primaire proces begint met het oogsten van de bomen, het transport van de stammen naar de zagerij, het zagen van stammen in planken en het transport van het gezaagde hout naar een drogerij. Bij een drogerij wordt het hout gedroogd tot het gewenste vochtpercentage. Dit is een langdurig proces.
Hoe lang moet je planken? Als algemene richtlijn adviseert Doug Sklar, een gecertificeerde personal trainer en oprichter van PhilanthroFIT in New York, om drie sets van maximaal 60 seconden te doen. 'Het is prima om met kortere sets te beginnen, tot 60 seconden', zegt hij.
tesa voor gladde ondergronden
Tot op heden was spijkeren of boren in dit geval de enige oplossing. Maar nu is er een nieuwe manier! Met de klevende spijkers voor gladde ondergronden kun je nu ook objecten zonder gladde achterkant probleemloos ophangen.
De standaard kast is 30 cm diep en 200cm hoog. Als dit te diep is kan de kast ook op een andere dieptemaat geleverd worden. Wanneer de doorgang 65cm of smaller is maken wij de kast 25cm diep. Voor trap- en gangkasten die lager zijn dan 200cm is een aanpassing van de inzetkast ook mogelijk.
Indien er schroeven door de buitenkant van de kast mogen komen, kan je ook als volgt te werk gaan: teken met een winkelhaak een dunne lijn af op beide zijkanten en op de gewenste hoogte. Boor op beide lijnen telkens twee gaatjes. Schuif het schap in de kast en schroef ze vast langs de buitenkant.
Hoeveel steunen? Je legplank wordt ondersteund door twee of meer steunen die je in de muur vastschroeft. Plaats de steunen niet te ver uit elkaar, om doorzakken van de plank te voorkomen. Je zal meerdere steunen moeten gebruiken als je zwaardere materialen op de legplank gaat plaatsen.
Voor toepassingen van de bouw tot meubels is vurenhout uitermate geschikt. Zo wordt het gebruikt voor, vloeren, betimmering en trappen. Maar ook voor bekisting, heipalen, kasten en kastplanken.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Een paar mogelijkheden: Spaanplaat, MDF en multiplex zijn relatief goedkoop en makkelijk te zagen en te schroeven. MDF moet je vooraf in de grondverf zetten om kromtrekken te voorkomen. Een nadeel van deze materialen is dat ze niet zo goed tegen vocht kunnen en dus minder geschikt zijn voor keuken of badkamer.
Maatvoering van een kledingkast: interieur
De meeste kastsystemen waarmee ik werk houden een ruimte aan tussen de legplanken van ongeveer 35 cm. Hangroedes kunnen op verschillende maten, maar minimaal wordt er een maat aangehouden van ongeveer 105 cm. Dat is voldoende voor blouses/overhemden en jasjes.
De gemiddelde prijs voor een trapkast op maat bedraagt € 500 – 1.000 per lopende meter (incl. btw en plaatsing). Voor een kast van 3 meter kom je dus aan een kostprijs van ca. 1500 tot 3.000 euro.
Betonspijker. De betonspijker is ook gemaakt van gehard staal. Daarnaast bevat deze spijker ribbels, waarmee hij zich vast hecht in beton. Een variant hierop is de plintnagel.
Versterk je core! Terwijl crunches de bovenste laag van buikspieren versterken, gaan planken dieper en versterken ze je core (het hele lichaam, zonder armen en benen). Een sterke core heeft veel voordelen voor het dagelijks leven.
Wanneer je regelmatig gaat planken versterk je je buikspieren, onderrug en je bekken. Hierdoor wordt de houding van je onderrug verbeterd en zul je minder snel rugklachten krijgen.
Dat de plank-oefening helpt bij het verbranden van buikvet betekent natuurlijk niet dat je nu 24/7 aan de gang moet met planken, want dit kan juist voor het tegenovergestelde effect zorgen. Rustdagen nemen is belangrijk, want je spieren moeten zich ook kunnen herstellen na al dat harde werken.