Vadouvan is een mild Indiaas kerriemengsel, het geeft deze curry een heerlijk zachte smaak.
Euroma Jonnie Boer vadouvan bestellen | ah.nl.
Vadouvan is een krachtig geurend specerijenmengsel dat oorspronkelijk uit India komt maar in Frankrijk bekendheid heeft gekregen. Het is goed verkrijgbaar in poedervorm bij supermarkten en delicatessenwinkels maar je kunt het mengsel ook vers zelf maken.
Vadouvan kruiden koop je gemakkelijk en snel online bij Van Beekum Specerijen.
Euroma Jonnie Boer garam masala bestellen | ah.nl.
Fenegriek – anijs, komijn, karwijzaad.
Ras el hanout (Râs al hânout, Arabisch: رأس الحانوت) is een Marokkaans kruidenmengsel van soms twintig of meer specerijen. Gelijkaardige kruidenmengsels worden ook gebruikt in Algerije, Tunesië en andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het mengsel heeft een bruine kleur en ruikt heel sterk.
Baharat is Arabisch voor specerij en is voornamelijk geschikt voor het kruiden van vlees, maar wordt ook gebruikt voor het bijkruiden van soepen en sauzen. Een tweede bekende kruid is ras el hanout, dit staat voor “Het beste van de winkel”.
Râs el hânout betekent letterlijk "het hoofd van de winkel": râs (رأس) betekent "hoofd", hanout (حانوت) betekent "winkel", terwijl de gehele term een idafa is, een genitief, zoals die ook in oud Nederlands bestaat. Bijvoorbeeld in "Heer des Huizes", dit is de heer die aan het hoofd van het huis staat.
Hoewel de smaak van Ras el Hanout nooit helemaal vaststaat, voert een combinatie van paprika, gember en koriander meestal de boventoon. Vaak wordt er ook komijn en kardemom aan toegevoegd. Het mengsel heeft een intense, rijke smaak, maar is niet pittig of scherp.
In de oudheid werd fenegriek door vrouwen gebruikt ter bevordering van de borstomvang. De borsten zouden er steviger en voller van worden. Dit komt door de steroïde saponinen die de werking van het hormoon oestrogeen nabootsen. Het lijkt alleen te werken als je van nature een laag oestrogeengehalte hebt.
Fenegriek remt de opname van cholesterol vanuit de darm. Bovendien stimuleert het de aanmaak van galzuren zodat cholesterol vanuit de lever kan worden afgevoerd richting toiletpot. Zo draagt het bij aan verlaging van totaalcholesterol, LDL en triglyceriden.
Fenegriek is rijk aan ijzer en koper. Fenegriek bevat saponine en coumarinen, waardoor het kan helpen bij aderproblemen. Verder heeft het ontstekingswerende eigenschappen en bevordert het de galproductie.
Fenegriek(zaad) is een tonicum (algemeen versterkend middel), ondersteunt de spijsvertering en heeft onder meer ontstekingsremmende, pijnstillende, antioxidatieve, antimicrobiële, cholesterolverlagende, kankerremmende, anti-obese, antidiabetische, diuretische, neuroprotectieve en maag-, nier- en leverbeschermende ...
Hoe te gebruiken? Fenegriek is erg makkelijk te gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om de zaadjes in hun geheel te eten, of als capsule of in poedervorm. Als je fenegriek in zaadvorm gaat gebruiken, moet je er wel rekening mee houden dat de zaadjes vrij hard kunnen zijn.
Kortom: Hoeveel fenegriek je zou moeten nemen hangt af van het soort supplement en van het doel dat je wilt bereiken. In pilvorm is de aanbevolen dagelijkse dosering rond de 500 tot 1000 mg per dag. Verscheidene dierstudies hebben de veiligheid van fenegriekzaad en -supplementen getest.
Bij Holland & Barrett kan je zowel puur fenegriekpoeder als fenegrieksupplementen kopen. In ons assortiment vind je tevens biologische fenegriek. Koop de fenegriek die aansluit aan jouw wensen en ontdek de krachten van deze bijzondere plant!
Van fenegriek worden de zaden en de bladeren, zowel gedroogd als vers, gebruikt in de keuken. Ze hebben een kruidige, bittere smaak en ruiken licht naar vers hooi.
Fenegriek heeft een heerlijk kruidige, warme, curry geur. Je komt het dan ook veel tegen in chutneys en curry kruiden. Fenegriek past goed in curry's, groenten, lamsvlees, peulvruchten, aardappelen, rijst en tomaten. Geweekte fenegriek zaden zijn heerlijk in in salades, soepen en in een sauzen.
Fenegriek zaad in de keuken
De poedervorm heeft een bittere smaak. Bovendien hebben de hele zaden een mosterdachtige nasmaak. Fenegriekzaad wordt net als het blad in curry's gedaan, maar ook in chutney's. In de Europese keuken dient gemalen zaad van dit kruid ook als vervanger van mosterdzaad in mayonaise.
Fenegriek kaas heeft een bijzondere licht nootachtige smaak door het gebruik van fenegriek. Fenegriek is een uniek kruid dat al duizenden jaren een rol speelt in de alternatieve geneeskunde en goed is voor uw gezondheid en welzijn. De milde belegen kaas met fenegriek wordt gemaakt van gethermiseerde melk.
Fenegriekthee kun je maken door 1 doseerlepel fenegriekzaad toe te voegen aan een kop kokendheet water. De fenegriekplant heet ook wel Trigonella foenum-graecum. De plant komt uit de vlinderbloemfamilie en wordt ook wel grieks hooi genoemd.
Sumak is een smaakmaker in het Midden-Oosten, waar het ook zijn origine vindt. Het is de gedroogde, paarsrode, harige vrucht van de sumakstruik Rhus coriaria, een struikgrote verwant van de cashew- en mangoboom. Er zijn wel 150 verschillende soorten sumakstruiken waarvan slechts zes soorten eetbaar zijn.
Ras el hanout bewaren
Ras el hanout kruiden blijven op een koele donkere plaats ongeveer een jaar goed. Na dat jaar kun je de mix natuurlijk nog wel gebruiken, maar de smaak wordt dan minder.