Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Is extra vierge olijfolie gezond om in te bakken? Het is een mythe dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. Extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit is zelfs zeer geschikt om te verhitten. Het zit boordevol enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor je hart.
Bakken in olijfolie
Je kan dus met elke soort olijfolie bakken en dus ook met (extra) vierge olijfolie. Enkel bij extreme verhitting, zoals wokken op extreem hoge temperatuur, kunnen er PAK's ontstaan. Dit zijn dezelfde schadelijke stoffen die ook ontstaan wanneer eten aanbrandt.
Is gewone of extra vergine olijfolie beter om te roosteren? Gewone olijfolie is, vanwege het hogere rookpunt, beter geschikt om te roosteren op hoge temperaturen .
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Zorgt bij bereiding voor dat de olie niet te warm wordt en gaat roken of dampen. Als de olie warmer dan 180 graden wordt kunnen er ongezonde stoffen ontstaan.
Olijfolie heeft een lager rookpunt dan sommige andere oliën . Het rookpunt is het punt waarop een olie letterlijk begint te roken. Het rookpunt van olijfolie ligt tussen 365° en 420°F. Wanneer u olijfolie verhit tot het rookpunt, beginnen de heilzame verbindingen in olie af te breken en vormen ze mogelijk schadelijke verbindingen voor de gezondheid.
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Olijfolie en extra vergine olijfolie worden in veel recepten gebruikt die een hoge oventemperatuur vereisen. Is het veilig? Het antwoord is ja .
Bereiden. Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt vanwege de smaak vooral koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Er zijn veel mythes rondom olijfolie en frituren, waarvan er veel te maken hebben met de reactie op hoge temperaturen. Maar de waarheid is dat extra vergine olijfolie eigenlijk de meest stabiele olie is bij verhitting, wat betekent dat het niet drastisch zal veranderen bij blootstelling aan hoge temperaturen .
Bij hoge temperaturen kan olijfolie gaan roken, wat niet alleen kan leiden tot een potentieel verlies van voedingswaarde, maar ook tot de introductie van ongewenste smaken in de wortels . De afbraak van de olie kan resulteren in bitterheid, die de natuurlijke zoetheid van de wortels overschaduwt en hun smaak bederft.
Olijfolie versus boter
Olijfolie is niet beter voor de lijn dan boter, maar wel beter voor de gezondheid. Oliën hebben namelijk als voordeel dat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten. Die zijn goed voor je cholesterol: ze houden het slechte LDL-cholesterol laag en helpen zo hart- en vaatziekten voorkomen.
Extra vergine olijfolie is de beste keuze om te bakken
Zowel bij gangbare temperaturen in de keuken (180°C) als hogere (tot 240°C, zoals bijvoorbeeld in de oven). Verder worden de gezonde antioxidanten uit olijfolie tijdens het bakken opgenomen door het voedsel en gaan ze dus niet verloren.
Waar je gewone olijfolie en vierge olijfolie uitstekend kunt gebruiken om in te bakken is de extra vierge olijfolie daar niet altijd geschikt voor. Extra vierge olie is wel zeer geschikt voor de salade, de pasta en koude sauzen, minder om te bakken.
Volgens een deskundige diëtiste bij de British Heart Foundation is het prima om te frituren, zolang je gezondere oliën gebruikt, zoals olijfolie of zonnebloemolie. Deze zijn onverzadigd, in plaats van verzadigde vetten zoals boter, reuzel en palmolie.
Olijfolie en zonnebloemolie bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetten en gaan hiermee dus gelijk op. Qua calorieën zit er ook weinig verschil tussen de 2. Net als alle soorten olie zijn het er betrekkelijk veel. Om het gezond te houden, kunt u van beide soorten daarom het best niet te veel gebruiken.
Dus, is elke dag een lepel olijfolie gezond? Zeker, meerdere lepels zelfs! Let wel op: dit gaat over de totale hoeveelheid vet per dag. Wanneer je bijvoorbeeld andere voedingsmiddelen met (veel) vet consumeert, moet je hier rekening mee houden en wat minder olijfolie per dag consumeren.
EVOO is de hoogste kwaliteit olijfolie . Het is rijk aan smaak en antioxidanten, waardoor het een uitstekende keuze is om mee te bakken. Het gebruik van EVOO bij het bakken verbetert niet alleen de smaak, maar voegt ook voedingswaarde toe aan uw gebakken goederen.
In deze context is Lidl in het bezit van een van de hoogst aangeschreven extra virgen olijfolieën (EVOO). Dit komt doordat het in 2022 in zijn categorie de winnaar was bij de prestigieuze NYIOOC World Olive Oil Competition.
Het gemiddelde rookpunt van extra vierge olijfolie ligt rond de 200 graden Celsius , waardoor het minder geschikt is voor groenten die langer in de oven moeten, zoals aardappelen of bieten.
Onder meer deze Australische studie toont aan dat extra vierge olijfolie de meest veilige en gezonde olie is om mee te bakken en braden. Ook bij wat langere verhitting blijft extra vierge olijfolie gezond (ook hier te lezen). Maar gebruik wel een premium extra virgin olijfolie en niets van mindere kwaliteit.
Een onderzoek uit 2015 koppelde het sauteren van bepaalde zeer populaire mediterrane groenten, zoals aubergine, in extra vergine olijfolie aan een toename van antioxidanten die kunnen beschermen tegen kanker . Controleer de temperatuur van uw olijfolie tijdens het sauteren om de opname van voedingsstoffen te verhogen.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Olijfolie wint qua smaak en aroma , en het is een veelzijdige olie om bij de hand te hebben voor veel verschillende kooktoepassingen, waaronder frituren. De milde smaak en het hogere rookpunt van zonnebloemolie maken het echter een goede keuze als u bakt of werkt bij extreem hoge kooktemperaturen.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.