“Veel mensen hebben dit ook bij pure chocola, oude kaas en rode wijn. Daar zitten bepaalde stoffen in dat het neusslijmvlies meer prikkelt dan andere dingen. Je neus reageert daar dan sneller op, dus je niest erdoor. Dit is vooral zo als je extra gevoelig neusslijnmvlies hebt.
Een nadeel van het eten van pure chocolade? ð«¢ Ongeveer 1% van de mensen die toestemming gaven om deel te nemen aan het onderzoek van 23andMe, merkt dat ze niezen na het eten van pure chocolade. Onze onderzoekers hebben een genetische marker op chromosoom 12 geïdentificeerd die verband houdt met deze ongewone reactie.
Mensen met een cacao–allergie krijgen van alle producten waar cacao in verwerkt zit een allergische reactie, gaande van huiduitslag, jeuk, hoofdpijn tot ademhalingsproblemen. Deze reacties treden meestal binnen enkele minuten, maar soms pas twee uur na het eten van cacao op.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Allergieën zijn een veelvoorkomende oorzaak van niezen. Bij allergische rinitis ontstaat de irritatie in je neus door een reactie op rondzwevende allergenen. Allergenen worden ook wel triggers genoemd. Veelvoorkomende triggers zijn stuifmeel (bij hooikoorts), huisstofmijt en huidschilfers van huisdieren.
Als u veel moet niezen wanneer u binnen bent, kan het zijn dat u last heeft van een huisstofmijtallergie. U bent dan allergisch voor de huisstofmijt zelf of de uitwerpselen van huisstofmijten. Deze kleine beestjes kunt u niet zien met het blote oog. Ze wonen vaak in matrassen, kussens, gordijnen en tapijten.
Niezen heeft een beschermende functie, want bij het niezen worden de stofjes, die soms gevaarlijk zijn, uit de neus geblazen. Zo kunnen ze niet verder dringen in het lichaam. Niezen kan overigens gepaard gaan met heel wat kracht. De stofjes vliegen soms met snelheden van 160 kilometer per uur de neus uit."
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
“Veel mensen hebben dit ook bij pure chocola, oude kaas en rode wijn. Daar zitten bepaalde stoffen in dat het neusslijmvlies meer prikkelt dan andere dingen.Je neus reageert daar dan sneller op, dus je niest erdoor. Dit is vooral zo als je extra gevoelig neusslijnmvlies hebt.
Andere symptomen kunnen zijn: hyperexcitabiliteit, hyperprikkelbaarheid, tachycardie, overmatig hijgen, ataxie en spiertrekkingen . De effecten kunnen zich ontwikkelen tot hartritmestoornissen, toevallen en overlijden.
Volgens de onderzoekers kan het eten van chocolade een kalmerend effect hebben op het hoesten. Onderzoekers van het Imperial College in Londen, toonden eerder aan dat de stof theobromine – een alkaloïde in cacao – beter hoest onderdrukt dan codeïne. Dit ingrediënt wordt veel gebruikt in hoestdranken.
Als u na het eten van bepaalde voedingsmiddelen symptomen opmerkt zoals maagkrampen, misselijkheid of allergie-achtige reacties zoals huiduitslag of ademhalingsproblemen, kan dit wijzen op histamine-intolerantie. Een test voor thuis kan duidelijkheid verschaffen.
jeuk of tinteling in de mond- en keelholte (dit wordt ook wel het orale allergie syndroom genoemd); zwelling van de lippen, tong en/of keel; galbulten; maag-darmklachten (misselijkheid, braken, buikpijn, diarree);
De choco-nies-eigenschap wordt voornamelijk overgedragen via erfgoed, maar treft slechts 18 tot 35 procent van de bevolking. Zelfs dieren staan erom bekend een nies-achtige lach te produceren: paarden die in hun stallen rondhuppelen, zijn goed. Misschien zit het zelfs in Cadbury-konijnen die met hun neus trillen.
En het is dé manier om viezigheid, virussen, bacteriën en allergenen buiten te houden. Als we niezen maken we geluid. Om de lucht zo hard mogelijk naar buiten te duwen, gaan onze stembanden tegen elkaar aan. Bij het loslaten van je stembanden vliegt lucht naar buiten en daar komt het geluid vandaan.
Mensen met een chocolade-allergie kunnen ook last krijgen van symptomen van een allergische reactie, zoals een loopneus, niezen en jeukende ogen. Deze symptomen lijken op de symptomen die mensen ervaren met een pollenallergie, bijvoorbeeld voor de kastanjeboom of de esdoorn.
Niezen treedt op bij:
inhalatieallergie, het ruiken van peper (zie uitzending in het Klokhuis), medicijnen of. bepaalde geuren.
Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al behoorlijk vult. Daardoor zult u minder snel overeten en de negatieve effecten van te veel suiker ondervinden. Geniet dus elke dag van een beetje pure chocolade.Uw lichaam zal u er dankbaar voor zijn!
Donkere chocolade verstoort de calciumopname
Als u grote hoeveelheden pure chocolade consumeert, kan uw lichaam mogelijk geen calcium uit voedsel opnemen. Het kan een gezondheidsrisico vormen voor mensen met een calciumarm dieet. Daarom moeten zwangere vrouwen de hoeveelheid pure chocolade die ze eten reguleren.
Chocolade bevat theobromine, en dit veroorzaakt een overdreven stimulatie van het hart, het ademhalingsstelsel en het centraal zenuwstelsel. Afhankelijk van de opgenomen hoeveelheid kunnen de gevolgen mild tot ernstig zijn, soms zelfs fataal.
Houd er rekening mee dat cacao cafeïne en verwante chemicaliën bevat. Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties, constipatie en migraine veroorzaken.
Als je inademt voor een nies, neemt de druk in de borst toe, als je niest, schiet die druk omlaag. Dat zorgt voor een kleine verstoring van je hartritme, wat over het algemeen snel weer gecorrigeerd wordt door je hart. Ook al voelt het dus alsof je hart even stopt, het is alleen een verandering van het ritme.
Een nies stoot met kracht lucht uit de mond en neus in een explosieve, spasmodische onvrijwillige actie. Deze actie zorgt ervoor dat slijm ontsnapt via de neusholte en speeksel ontsnapt uit de mondholte .
Bij prikkeling van het neusslijmvlies wordt er een signaal via de drielingzenuw naar het reflexcentrum in de hersenen gestuurd. Door middel van een reflex worden er verschillende spieren in beweging gebracht, waaronder een krachtige samentrekking van de ribbenkast en de longen. Daardoor ontstaat de nies.