Naast dit rustgevend effect van huisdieren, hebben honden in het bijzonder ook het voordeel dat ze uitgelaten moeten worden en hun baasje een reden geven om niet in bed te blijven liggen of zichzelf thuis te isoleren. Hiermee kan eenzaamheid tegen worden gegaan en voelen eigenaren zich gesteund door hun huisdier.
Personen met een eetstoornis, depressies, PTSS, autisme.. Ze kunnen allemaal heel erg baat hebben bij een hulpdier. De hond is het bekendste hulpdier, maar katten, konijnen, paarden, cavia's en zelfs aapjes kunnen ook helpen!
Als je je eigen hond wil opleiden tot therapiehond is dit mogelijk bij verschillende organisaties. Je hond krijgt eerste een geschiktheidskeuring. Gedrag, karakter en gezondheid zijn hierbij doorslaggevend. Als je hond is goedgekeurd, kan de opleiding beginnen.
Welke honden zijn geschikt? Golden retrievers, Labrador retrievers en kruisingen hiertussen zijn de meest ingezette rassen. Hun rustige en baasgerichte karakter maakt ze erg geschikt als PTSS-hond. Ze zijn intelligent en werken graag met mensen.
Hulphond Nederland breidde in 2012 haar aanbod uit met dierondersteunde therapie voor jongeren, waarbij getrainde honden worden ingezet. Inmiddels worden jaarlijks vanuit 15 locaties in Nederland jongeren met autisme, ADHD, depressie of gedragsproblemen geholpen, in samenwerking met jeugdzorg en GGZ-instellingen.
Het trainen van de honden kost geld. Veel geld. Een gemiddelde hulphond kost tussen de € 25.000 en € 40.000.
Dankzij onze jarenlange kennis en ervaring weten we dat labrador retrievers, golden retrievers, Duitse herders en kruisingen van deze rassen het meest geschikt zijn om op te leiden als geleidehond. Deze honden werken graag voor een baas en zijn daarnaast groot genoeg om hun baas comfortabel te begeleiden.
De psychiatrische hulphond wordt opgeleid om zijn toekomstige baas in het dagelijkse leven te begeleiden. Deze hulphond is de steun en toeverlaat van de geleider en helpt hem door moeilijke situaties heen.
Wat krijgt u vergoed? Een ADL-hulphond krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. U krijgt een diagnose voor een ADL-hulphond als u helemaal doof bent, of door blijvende, ernstige lichamelijke functiebeperkingen bent aangewezen op hulp.
Een hond is hartstikke goed voor je gezondheid. Niet alleen omdat je er van in beweging moet komen, maar het hebben van een huisdier kan ook helpen je stress te verminderen, je bloeddruk te verlagen en bij de aanmaak van het 'gelukshormoon' endorfine.
Mensen met een huisdier voelen zich over het algemeen minder angstig, eenzaam en depressief; zorgen voor een dier geeft voldoening en een zelfverzekerd gevoel. Chronisch zieke mensen voelen zich vaak minder neerslachtig met een gezellig huisdier om hun heen. Een dier geeft structuur aan je leven.
Het kan voordelen hebben voor de gezondheid en welbevinden van mensen, huisdieren kunnen mensen steunen en helpen, en uiteraard is het ook gewoon leuk en gezellig om een huisdier in huis te hebben. Een dier geeft afleiding, is iets om voor te zorgen en kan heel interessant zijn om te observeren en mee om te gaan.
Een psychosociale hulphond biedt ondersteuning bij de persoonlijke ontwikkeling. Een maatje dat steun geeft op vlakken waar spanning, onzekerheid en angst ervaren worden. Dit ervaren ook mensen die een hond aan hun zijde hebben die hiervoor geen speciale opleiding heeft gevolgd.
Hulphonden zijn professioneel opgeleide honden die mensen met een beperking helpen bij meer vrijheid en een zelfstandiger leven. Bijvoorbeeld mensen met een visuele of lichamelijke beperking, een chronische ziekte of een stoornis. Ook kunnen ze fungeren als een maatje voor jongeren en volwassenen.
43.000 euro. Zo'n hond is niet goedkoop, door de intensieve training en begeleiding die erbij komen kijken. De kosten zijn 43.000 euro, gerekend van geboorte van de hond totdat deze 10 jaar is, dan gaan hulphonden met pensioen.
Hond met een missie
Een buddyhond geeft sociale steun aan volwassenen en kinderen met een handicap, ziekte of stoornis. Buddyhonden hebben de juiste eigenschappen en vaardigheden voor deze taak. Ze zijn goed opgevoed, stabiel, bieden rust en weten om te gaan met moeilijke situaties.
Een therapiehond wordt tijdelijk ingezet om mensen te helpen sneller een behandeldoel te laten bereiken. Deze doelen kunnen op het fysieke vlak zijn , maar ook op emotioneel of sociaal vlak. Een hulphond wordt doorgaans permanent ingezet bij 1 persoon.
Een speciaal getrainde buddyhond van KNGF Geleidehonden kan een oplossing zijn. Deze zorgt voor rust, regelmaat en meer bewegingsvrijheid. Ook kent de buddyhond PTSS praktische vaardigheden waarmee hij zijn baas ondersteunt. Zo kan hij de baas wekken bij nachtmerries.
Golden Retrievers, Labrador Retrievers, grote Poedels of kruisingen van deze rassen zijn het meest geschikt voor de opleiding tot ADL-hulphond. Deze drie rassen staan bekend als sociaal, leergierig en erg baasgericht. Dit zijn eigenschappen die een goede hulphond nodig heeft.
Een pup die in aanmerking komt voor een opleiding tot hulphond, woont in zijn eerste levensjaar bij een gastgezin. Hier wordt hij opgevoed tot een sociaalvaardige hond en leert de eerste basiscommando's. Gastgezinnen worden zorgvuldig geselecteerd en intensief begeleid vanuit Hulphond Nederland.
Een geleidehond van KNGF Geleidehonden kost jou niets. De opvoeding, scholing en alle bijkomende kosten van een blindengeleidehond en een assistentiehond worden door KNGF Geleidehonden en zorgverzekeraars vergoed. De opleidingskosten voor buddyhonden neemt KNGF Geleidehonden volledig voor haar rekening.
Een ADL-hulphond of assistentiehond ondersteunt mensen bij de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen, zoals het openen van deuren, de wasmachine laden, boodschappen pakken, omdraaien in bed en sokken en schoenen uitdoen.