Een ruggenprik maakt duidelijk of je een hersenvliesontsteking hebt. En of de oorzaak een virus is, of een bacterie en in geval van bacterie, welke bacterie. De uitslag van de ruggenprik kan wel een paar dagen duren. Vóór de ruggenprik wordt vaak ook nog een CT-scan gedaan.
De diagnose hersenvliesontsteking stellen we pas met zekerheid nadat we het vocht dat tussen de vliezen ligt hebben onderzocht. Dit hersenvocht is verbonden met het ruggenmergvocht. Als het hersenvocht ontstoken is, kunnen we dat dus ook zien aan het ruggenmergvocht. De arts onderzoekt dit met een ruggenprik.
Een waarde van lactaat > 3,5 mmol/l pleit bij twijfel tussen een hersenvliesontsteking door een bacterie of door een virus, voor een bacterie als oorzaak. Door direct het hersenvocht onder een microscoop te bekijken kan soms ook gezien worden welk type bacterie de hersenvliesontsteking veroorzaakt.
erge hoofdpijn. nekpijn of een stijve nek. slaperig, in de war of suf zijn. bij baby's: slecht drinken, veel huilen of kreunen.
Hersenvliesontsteking veroorzaakt door meningokokken treft ongeveer 1 per 100.000 inwoners per jaar en vooral kinderen jonger dan 5 jaar en jongeren tussen 15 en 19 jaar.
Bij een bacteriële meningitis treden ze evenwel sneller op en is het verloop ernstiger. Deze vorm van meningitis moet zo snel mogelijk worden behandeld en kan zelfs dodelijk zijn. Een virale meningitis verloopt daarentegen eerder mild, is zelden levensbedreigend en geneest doorgaans spontaan na een tot twee weken.
Gevolgen van meningitis
Restverschijnselen zijn mogelijk. Het zal dan vooral gaan om onzichtbare gevolgen, zoals cognitieve problemen, taalstoornissen of gedragsproblemen. Ook gehoorschade en epilepsie kunnen optreden als gevolg van de infectie.
De incubatietijd varieert van 2 tot 10 dagen; meestal 3 tot 4 dagen.
Maar als een bacterie de veroorzaker is, kan uw arts een antibioticum voorschrijven, zoals amoxicilline. Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën. Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen.
Er zijn geen medicijnen of inentingen om de ziekte te voorkomen. Let op klachten als u contact had met iemand die een virale hersenvliesontsteking heeft. Het komt maar heel weinig voor dat twee kinderen in een gezin of groep hersenvliesontsteking door een virus krijgen.
Door de prikkeling van de hersenvliezen ontstaat een stijve nek. Die stijfheid verhindert je om de kin tot op de borst te brengen. Dit tekent komt echter niet altijd voor. Bij baby's komt nekstijfheid soms niet voor.
De eerste verschijnselen zijn vaak verkoudheid, hangerigheid en een grieperig gevoel. Daarna verergert de ziekte snel, met hoge koorts. Een signaal dat duidelijk op ernstige ziekte wijst is nekstijfheid, dit is een symptoom van hersenvliesontsteking. Heel jonge kinderen kunnen luierpijn krijgen.
Vermoeidheid en een algeheel ziek gevoel. Vaak zit de ontsteking aan één kant van je gezicht. Aan de kant van de ontsteking kan je wat gaan zwellen. In sommige gevallen kan een voorhoofdsholteontsteking symptoom ook koorts zijn.
Hersenvliesontsteking - bacteriëel
Ondanks goede antibiotica en snelle behandeling overlijdt nog steeds 25% van de patiënten. Patiënten die het overleven hebben vaak restverschijnselen zoals doofheid, een verlamming of concentratie- en geheugenklachten.
Hersenvliesontsteking volwassenen
Stijve nek of nekpijn. Hoofdpijn. Koorts of juist een lage temperatuur. Koude rillingen.
Empirische antibiotische therapie voor patiënten van 16 jaar of ouder met (verdenking op) bacteriële meningitis moet bestaan uit amoxicilline en een 3e generatie cefalosporine (ceftriaxon of cefotaxim). Na bekend worden van de liquorkweek moet de behandeling worden aangepast.
Hoe vaak komt meningitis voor? Gelukkig is hersenvliesontsteking redelijk zeldzaam. In Nederland krijgen jaarlijks 2 tot 6 per 100.000 mensen deze ziekte. Bij kinderen komt deze ziekte elk jaar voor bij 1 op de 5.000 tot 10.000 kinderen, afhankelijk van de leeftijd.
De kans dat mensen twee keer dezelfde meningokokkenziekte krijgen, is heel klein.
Nee, er is geen behandeling. Als de huisarts denkt aan een virale meningitis verwijst hij de patiënt meestal naar het ziekenhuis. Daar worden maatregelen genomen om de klachten te verminderen. De meeste mensen genezen helemaal van de ziekte.
De oorzaak van hersenontsteking is een virus. De meest voorkomende oorzaak is het virus dat ook een koortslip veroorzaakt, het herpes simplex virus. Het is niet precies bekend waarom dit virus bij sommige mensen tot een hersenontsteking leidt. Er is geen verband met verminderde weerstand.
De acute fase van een encefalitis met ernstige symptomen duurt ongeveer een week (soms langer). Sommige patiënten kunnen zich niets van deze periode herinneren. Tijdens behandeling met medicatie zijn patiënten vaak in ziekenhuis zijn. Afhankelijk van het herstel kan er daarna revalidatie thuis of elders nodig zijn.
Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u hoge koorts heeft (39 graden of hoger) of een te lage temperatuur (36,5 graden of lager) samen met 1 of meer van deze klachten: U heeft erge hoofdpijn. U heeft pijn in uw nek. U wordt suf of in de war.
Er zijn aanwijzingen dat het coronavirus een virale hersenontsteking kan veroorzaken. Dit komt doordat op de hersenen dezelfde receptoren zitten als op de longen (de ACE-receptor). Een hersenontsteking kan leiden tot ernstig hersenletsel.
Soms zelfs zonder behandeling. Sepsis is een levensbedreigende ziekte. Snel behandelen is nodig om de kans te verkleinen dat iemand overlijdt of blijvende schade overhoudt aan organen en weefsel. Sommige mensen krijgen een lage bloeddruk en een hoge hartslag door sepsis.