Sommige diersoorten (zoals honden, olifanten, apen, etc.)gebruiken een vorm van “zoenen” of snuffelen als onderdeel van hun verzorgingsritueel, om hiërarchie vast te stellen, of om feromonen uit te wisselen. Afgezien van mensen gebruiken echter alleen bonobo's ook hun tong – hoewel niet op een romantische manier.
Hoewel dieren dus niet met elkaar zoenen (enkele mensapen uitgezonderd), zijn er een heleboel andere manieren waarop ze hun genegenheid kunnen tonen. Grazers zoals reeën en edelherten doen aan 'grooming': ze verzorgen elkaars vacht door zachtjes te knabbelen.
Kussen of zoenen is het met de lippen aanraken van iets of iemand, gewoonlijk een andere persoon. Je kan hierbij de hand, de wang, de mond, de nek, de navel, de borsten of een ander lichaamsdeel kussen.
De eerste erotische tongzoen - met de tong dus - ontstond ongeveer 1.500 jaar later in India. Elders in de wereld werd er ook wel met lippen of neuzen tegen elkaar gewreven, maar de tong deed toen nog niet mee.
Kussen is intiem
En dat met al je zintuigen, dus je hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt elkaar. Daarmee wordt veel informatie doorgegeven over de mate van chemie tussen beide kussers. Vanwege die rijke beleving van elkaars nabijheid wordt de tongzoen vaak als nog intiemer ervaren dan de coïtus.
Zoenen begint vaak met kussen: met dichte lippen kus je elkaar op de mond. Je beweegt je lippen en tast die van de ander af. Op een bepaald moment draai je je hoofd een beetje schuin, zodat jullie neuzen elkaar niet in de weg zitten. Je opent je mond en laat langzaam je tong naar binnen gaan.
Zoenen vermindert hoofdpijn, migraine en menstruatiekrampen: tijdens het zoenen zetten onze bloedvaten uit en komt er endorfine vrij, waardoor je minder last hebt van menstruatiekrampen. Bovendien komen er dopamine en serotonine vrij die, samen met de endorfine, je hoofdpijn en je migraine helpen te verlichten.
Een Thais echtpaar heeft een nieuw wereldrecord zoenen op zijn naam gezet.
Er werd hen gevraagd hoe lang een kus op de mond – met tong! – zou moeten duren. Het antwoord? 10 seconden.
De langste kus ooit duurde 58 uur, 35 minuten en 59 seconden. Het record is in handen van Ekkachai en Laksana Tiranarat uit Thailand, die het record vestigden tijdens een evenement georganiseerd door Ripley's Believe It or Not! Pattaya in Thailand, op 12-14 februari 2013.
AMSTERDAM - Mannen laten bij een tongzoen een detecteerbare hoeveelheid DNA achter in vrouwelijk speeksel, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Het DNA-profiel van een man is tot minstens een uur na een zoen waarneembaar in vrouwelijk speeksel.
12 seconden was volgens de meerheid de perfecte lengte voor een goede kus. Natuurlijk is dat direct keihard wetenschappelijk bewijs, maar laat dat de pret vanavond niet drukken en ga vanavond bij thuiskomst nog eens voor zo'n lekkere, lange zoen.
Olifanten stoppen het puntje van hun slurf bij elkaar in de mond als een soort zoen, als ze elkaar willen begroeten. '
En zoenen blijft een lekkere bezigheid, ook als je al jaren naast elkaar wakker wordt. Maar als je er goed over nadenkt, heeft het ook iets onsmakelijks. Want je wisselt tijdens het zoenen veel meer uit dan alleen verliefdheid. Denk alleen al aan speeksel, etensresten, virussen en bacteriën.
Sommige diersoorten (zoals honden, olifanten, apen, etc.) gebruiken een vorm van “zoenen” of snuffelen als onderdeel van hun verzorgingsritueel, om hiërarchie vast te stellen, of om feromonen uit te wisselen. Afgezien van mensen gebruiken echter alleen bonobo's ook hun tong – hoewel niet op een romantische manier.
De woorden hebben nagenoeg dezelfde betekenis, en kunnen vaak zonder bezwaar door elkaar worden gebruikt. Een zoen duurt vaak wel iets langer dan een kus. Vroeger had zoen de voorkeur in de Randstad, en kus in andere delen van Nederland en in Vlaanderen.
Een zoen is iets heel intiems. Niet alleen omdat er lichaamssappen worden uitgewisseld, maar ook omdat je heel dicht bij elkaars gezicht bent en je lippen heel gevoelig zijn. Je ruikt elkaar, proeft elkaar, voelt elkaar.Je tast af of er chemie is tussen jou en je kus-partner.
Zoenen zorgt ervoor dat je jezelf kwetsbaar opstelt en dat is belangrijk in een relatie. Je moet elke kant goed kennen van elkaar om er samen uit te komen. Ook zorgt meer zoenen ervoor dat je meer seks hebt, vooral tijdens de eisprong van de vrouw.
Misschien kus je altijd linksom als je linkshandig bent en juist rechtsom als je alles met rechts doet. Volgens onderzoekers van de Duitse Ruhr-universiteit in Bochum heeft dat er wel mee te maken. Maar, stellen zij, je keus voor links- of rechtsom zoenen zegt vooral veel over je gevoelens.
Wanneer je de ander zoent hangt af van de sfeer en het moment. Wanneer de spanning tussen jullie twee te voelen is, is dit een goed moment om te zoenen. Dit moment is vaak al halverwege de date. Jullie kennen elkaar dan al wat beter, jullie hebben waarschijnlijk met elkaar geflirt, en de spanning hangt in de lucht.
Ga met je tong lichtjes over de binnenkant van je partners onderlip. Beweeg eerst zachtjes en traag, om vervolgens het tempo en de druk iet te verhogen, als je merkt dat je partner goed reageert. Ga daarna met je tong dieper in de mond van je partner, tot je het topje van zijn of haar tong aanraakt.
Zoenen is goed voor de intimiteit van je relatie
Dat legt lichaamstaal en zoen-expert Katia Loisel uit: "Het kan de aantrekkingskracht verhogen, er komt veel oxytocine vrij in je lichaam, dat is het knuffelhormoon dat verbinding en intimiteit stimuleert.