Kies voor voedingsmiddelen met oplosbare voedingsvezels zoals witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes of fruit in blik.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
Drink extra vaak, zodat u niet uitdroogt. Drink bijvoorbeeld elke keer een glas water, thee of bouillon nadat u diarree had. Diarree gaat meestal vanzelf over binnen 1 week. Bel de huisarts of huisartsenpost bij koorts of klachten van uitdroging.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Voedingstips bij diarree
Voor de meeste soorten diarree geldt: Drink voldoende (2 tot 3 liter per dag). Neem voldoende zout in, zonder te overdrijven. Neem voldoende kalium in (tomatensap, banaan, pure chocolade, cacaopoeder,...).
Eet wat je kan, maar begin met kleine porties. Je kan best kiezen voor yoghurt en vezelarm eten zoals wit brood, omdat dit licht verteerbaar is. Vers fruit of rauwe groenten laat je best even links liggen, want die prikkelen de darmen.
Bramenthee is het antwoord op lichte diarree. Braamblad voert afvalstoffen uit het lichaam, werkt urinedrijvend, kan een maagwandontsteking genezen én helpt tegen aambeien. Het blad zit vol tanninen en looistoffen, die bacteriegroei verminderen en een licht samentrekkende werking hebben.
Omdat ontbijtkoek, karnemelk, stroop, zuidvruchten en sinaasappelsap laxerend werken, kun je deze voedingsmiddelen beter niet gebruiken als je diarree hebt.
Koolzuur prikkelt de maag en cafeïne bevordert de stoelgang. Van cola ga je dus boeren en poepen. Bij misselijkheid of een voedselvergiftiging is dat precies wat je wilt: snel die maag leeg. Maar als je diarree hebt met een andere oorzaak, dan kun je beter iets anders drinken.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
De supermarktkoelingen staan er vol mee: zuiveldrankjes die pretenderen goed te zijn voor de darmen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat deze drankjes amper werken. Wat wel goed schijnt te zijn voor de gezondheid van de darmen, is kefir.
Drink bijvoorbeeld elke keer een glas water, thee of bouillon nadat u diarree had. Drink geen frisdrank of energiedrankjes. Als u ook overgeeft of koorts heeft, is drinken extra belangrijk. Drink kleine beetjes tegelijk als u overgeeft.
Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.
2) Eet vezelrijk
Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen. Daar helpen vezels om je spijsvertering gezond te houden en verstopping te voorkomen. Bijvoorbeeld doordat ze vocht opnemen, net als een spons. Daardoor kunnen vezels de ontlasting dikker en soepeler maken.
In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na 1 tot 4 dagen vanzelf. Bij mensen met een verminderde weerstand, ouderen en jonge kinderen kunnen de klachten langer duren en bestaat er kans op complicaties, zoals uitdroging. Het is belangrijk goed te drinken tijdens de buikgriep, om uitdroging te voorkomen.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Ook als je veel producten met fructose neemt, en bepaalde zoetstoffen zoals sorbitol kan dat bij sommige mensen zorgen voor dunnere ontlasting. Fructose zit bijvoorbeeld veel in vruchtensap en frisdrank. Fructose wordt namelijk in grote hoeveelheden niet goed opgenomen in de darm.
Na 2 dagen zijn de klachten meestal al veel minder. Na 4 dagen zijn de klachten over en heeft u weer trek in eten. Bij kleine kinderen of 70-plussers kan de darminfectie heftiger verlopen en wat langer duren. Door het vele braken en de diarree kunnen vooral de kleine kinderen en de ouderen sneller uitdrogen.