Het is niet per se nodig om de sperziebonen te blancheren; je kunt ze eventueel ook rauw invriezen. Toch is het advies om ze kort te blancheren voordat je ze in de vriezer stopt, aangezien dit ervoor zorgt dat de textuur en kleur zo goed mogelijk behouden blijven.
Verse sperziebonen kun je ook invriezen.Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen.
Bewaar de snijbonen dan niet naast kiwi, peer, appel of banaan. Deze fruitsoorten scheiden een gas uit, etheen (vroeger bekend als ethyleen). Hierdoor bederft de groente sneller. Verse snijbonen kun je ook invriezen.
Sperziebonen invriezen is de beste manier als je deze bonen langer wilt bewaren. Sperziebonen wassen en schoonmaken, en alleen mooie bonen invriezen. Eventueel de bonen doormidden breken.
Bewaar sperziebonen in een open plastic zak op een koele plaats of in de koelkast. Zo zijn ze een paar dagen houdbaar.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze niet kouder dan 5 graden.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je sperziebonen een korte periode (2 á 3 minuten) in kokend water gaart. Hierna spoel je de boel af met ijskoud water, of een ijsbad. Dit stopt de garing direct. Op deze manier behoud je de kleur en smaak optimaal.
Snijbonen schoonmaken, afspoelen en in reepjes of stukjes snijden. Stop de snijbonen in luchtdichte diepvrieszakjes, of beter: sealen met een vacuümmachine. Koop wat goedkope diepvriesetiketten en label de verpakking met datum en groentesoort. Plaats het achterin de vriezer bij -18°C of lager (maximaal 3 maanden)
Breek de boontjes voor het koken in twee of drie stukken, zodat ze gemakkelijker roerbakken. Wok ze daarna in 3-5 minuten samen met de eventuele andere wokgroenten gaar.
Door te blancheren wordt het bederf uitgesteld en kun je sperziebonen tot vaak wel een jaar bewaren in de vriezer. Waarom je de bonen met blancheren langer kunt bewaren, heeft volgens Van der Vossen te maken met het stoppen van het bederfproces. ,,In verse groenten zitten enzymen (een soort eiwitten - red.)
Kun je bonen eigenlijk invriezen? Goede vraag! Het antwoord is: ja, je kunt bonen invriezen. Of het nu bruine bonen, zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen, kapucijners, kikkererwten of linzen zijn: al deze peulvruchten blijven goed in de vriezer.
Sperziebonen blijven 1 tot 2 dagen goed in de koelkast. Op de fruitschaal blijven ze zelfs 3 tot 5 dagen goed. Verse sperziebonen kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor het invriezen om de kleur en textuur te behouden.
Eet sperziebonen niet rauw.In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Vrijwel alle soorten groente kun je invriezen. De groenten blancheren voor het invriezen is een manier om de kwaliteit te behouden, maar blancheren is niet noodzakelijk.
Als je de boontjes invriest blancheer ze dan voor 4 minuten. Je kunt ook 1/2 theelepel natriumbicarbonaat toevoegen per liter water.
Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Na het blancheren kun je de groente maximaal 12 maanden bewaren in de diepvries. Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit.
Voeg bij het blancheren van groenten een snuf zout toe omdat het koude water het zout uit de groenten kan trekken waardoor de smaak dus afneemt. Om te voorkomen dat groenten aan elkaar blijven plakken tijdens het invriezen, kun je ze eerst kort blancheren en vervolgens afzonderlijk invriezen op een bakplaat.
Deze roestplekjes verdwijnen echter bij het koken volledig. Geen zorgen en gewoon lekker genieten dus.
Als de sperziebonen slap of beschimmeld zijn, of verkleurd of troebel kan je ze niet meer eten. Bederf herken je door je zintuigen te gebruiken.
Je kunt de sperzieboontjes direct uit de vriezer in de pan doen. Opwarmen gaat het beste in een steelpan op het vuur of in de magnetron. Voeg eventueel een beetje water toe als de boontjes wat te droog zijn geworden.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen. Groenten blijven in de diepvriezer 6 à 12 maanden goed.
Voorgesneden groenten en rauwkost kan je 3 maanden bewaren, andere groenten, vaak wel twaalf maanden. Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.