In het voorjaar van 1811, maar een paar maanden voor Napoleon Nederland bezocht, waren er in Amsterdam, Katwijk, Hoogeveen en Groningen oproeren tegen de dienstplicht. Toch liet de Nederlandse bevolking tijdens het bezoek van de Franse keizer – tussen 23 september en 31 oktober – geen protest horen.
Napoleon Bonaparte is een generaal in het Franse leger. In 1799 zet hij de Franse regering aan de kant. Napoleon neemt de macht over in Frankrijk en in alle gebieden die Frankrijk had veroverd, dus ook in Nederland.
Na de val van Napoleon denkt echter niemand erover om de Napoleontische veranderingen weer ongedaan te maken. Zo blijft de Code Napoleon bestaan, net als veel andere moderniseringen – de meter, kilo en liter, het rechts rijden, veel Nederlandse achternamen en het idee van een belastingstelsel.
Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid. De zoon van de laatste stadhouder, Willem Frederik, keerde terug uit ballingschap en werd uitgeroepen tot soeverein vorst.
Op 30 mei 1814 wordt Napoleon verbannen naar het eiland Elba in de Middellandse Zee. Iemand verbannen is iemand voor straf wegsturen uit een land. Napoleon wordt wel tot keizer van het eiland benoemd en mag daar een leger van zeshonderd soldaten hebben. Maar Napoleon wil weer keizer van Frankrijk worden.
Elba (Italiaans: Isola d'Elba) is een eiland nabij de stad Livorno in Italië. Het is het grootste eiland van de Toscaanse Archipel en na Sicilië en Sardinië het derde van Italië. De hoofdstad is Portoferraio (wat letterlijk ijzerhaven betekent), waar bijna de helft (12.020 inwoners) van de bevolking woont.
De beginselen van de Franse Revolutie – vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid – werden door Napoleon verankerd. Het gelijkheidsbeginsel werd later het eerste artikel van de Verklaring van de Rechten van de Mens en van de Burger én van onze grondwet.
De Franse Tijd in Nederland is een periode in de Nederlandse geschiedenis en duurde van 1795 tot 1813. Hierin was Nederland van 1795 tot 1810 bezet door Frankrijk, en maakte van 1810 tot 1813 deel uit van het Eerste Franse Keizerrijk.
Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland.
Geschiedenis naamgeving Nederland vanaf de 1e eeuw
In de Romeinse tijd werd het zuiden van het huidige Nederland 'Germania Inferior' genoemd. Het gebied besloeg tevens delen van België en Duitsland en werd bestuurd vanuit de hoofdstad Colonia Agrippina, de stad die tegenwoordig Keulen heet.
Het Paleis van Lodewijk Napoleon in de Nederlandse stad Utrecht was in het begin van de 19e eeuw de residentie van Lodewijk Napoleon, koning van het Koninkrijk Holland.
Napoleon is tijdens zijn ballingschap op het eiland St Helena overleden aan de gevolgen van maagkanker. Hij is niet vergiftigd en de Britten hebben hem dus niet vermoord.
In de hoop de Nederlandse zelfstandigheid te bewaren, deed Lodewijk Napoleon afstand van de troon en werd zijn jonge zoontje Lodewijk II op 1 juli 1810 koning van Holland. Napoleon negeerde deze actie en annexeerde Nederland kort daarna met het Decreet van Rambouillet, op 9 juli 1810.
De veldtocht van Napoleon naar Rusland in 1812 was een keerpunt. Zijn Grande Armée werd gedecimeerd en in 1813 versloeg de Zesde Coalitie Napoleon in de Slag bij Leipzig. In 1814 viel de Coalitie Frankrijk binnen en werd hij tot aftreden gedwongen en verbannen naar het eiland Elba.
De Bataafse Republiek. Periode van het Staatsbewind (1801-1805) Periode van Raadpensionaris Schimmelpenninck (1805-1806) Het Koninkrijk Holland (1806-1810)
Frankrijk. In Frankrijk staat de Nederlandse toerist zelfs bekend als ongemanierde holbewoner, vertelt correspondent Frank Renout: "Nederlanders zijn onbeschoft en onbeholpen, vinden de Fransen. Ze bestellen meteen het goedkoopste en het snelste."
Wist jij dat veel Nederlanders afstammelingen zijn van de Germanen? Ook de Friezen, Bataven en Cananefaten waren afstammelingen van de Germanen. Tweeduizend jaar geleden woonde het volk van de Germanen al in Noord-Europa. Ook in het gebied dat nu Nederland is.
'De fransen' hebben een groot gevoel voor humor, maar dat is vaak 'spot humor'. Zeker geen zelf-spot zoals de engelsen hebben, maar vaken spot ten opzichte van 'anderen'.
Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
Hugenoten kwamen vanaf 1617 vanuit Rijssel (Lille) naar Groede. Daar stichtten zij in 1622 een Waalse kerk. Hugenoten uit Calais en omgeving vestigden zich tussen 1635 en 1640 in Sint Anna ter Muiden. Pas in 1685 ontstond een massale vlucht van hugenoten naar de Republiek.
Tussen 1795 en 1813 werd Nederland bezet door de Fransen. In deze periode veranderden de grenzen van Holland een aantal keren. De Franse troepen vielen de Republiek in 1795 binnen om een buffer te creëren om het revolutionaire Frankrijk heen.
De Franse Tijd maakte Nederland tot een moderne staat met een moderne grondwet, een metriek stelsel, Burgerlijke Stand, rechts rijden in plaats van links rijden, et cetera. De Bataafs-Franse Tijd begon in 1795 met de inval van Frankrijk en het vluchten van de stadhouder Willem V naar Engeland.
Straf Napoleon kon precedent scheppen
De coalitie liet Napoleon niet executeren, maar verbande hem naar het Italiaanse eiland Elba. Volgens de Europese vorsten kon een executie een ongunstig precedent scheppen. Net als Napoleon zouden zij zelf namelijk ook wel eens als verliezer uit een oorlog kunnen komen.
Hij kwam aan de macht in de laatste roerige fase van de Franse Revolutie en veroverde met het Franse leger grote delen van Europa. In veel landen voerde hij op terreinen als de rechtspraak, gewichts- en afstandsmaten en de burgerlijke stand belangrijke en vaak blijvende veranderingen door.