Zo weet je zeker dat jouw planten genoeg licht krijgen en dan staan ze ook nog leuk bij elkaar gestyled. Heb je een grote groene zonaanbidder? Zet deze dan vooraan in de zon en ze je kleine plantjes die liever indirect licht hebben erachter.
De plant zal geen nieuwe bladeren meer vormen en langzaamaan wegkwijnen. Op welke plek je een kamerplant ook neer wilt zetten, het is dus belangrijk dat er een raam is waar daglicht door naar binnen komt. Zonder daglicht zal je plant het uiteindelijk niet overleven.
Een bijzettafel in de hoek van de ruimte kan dienen als podium voor allerlei mooie en unieke planten, een keukentafel kan gedecoreerd worden met een aantal kleine potten en planten, de tafel in de woonkamer mag een mooie en grote plant hebben en ga zo maar door. Planten of tafels is een leuk en creatief idee!
De sierasperge is een van de sterkste kamerplanten en daarom geschikt voor mensen die zelf geen groene vingers hebben. Je kunt 'm het beste één keer per week water geven, maar als je dit een keer vergeet is dat geen ramp.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
Planten in huis zijn altijd een goed idee. En een grote plant naast het tv-meubel staat heel gezellig. Zo stond er bij ons heel lang een grote bananenplant, maar deze heeft het helaas niet overleeft.
Planten nemen niet alleen stofdeeltjes af, maar ook schadelijke stoffen breken ze af. Ze verminderen onder andere kooldioxide en zetten dit om in zuurstof. Ook een goede luchtvochtigheid verbetert de kwaliteit van de lucht in je huis.
De plant heeft een grotere pot nodig als de groei stagneert en het blad lelijk wordt. Het is dan ook te zien aan de wortelkluit. De wortels komen boven de pot uit, of ze groeien door de drainagegaatjes heen. Als de wortels te weinig ruimte hebben kunnen ze verstikken.
Direct zonlicht is het licht dat direct vanuit het raam naar binnen komt. Planten die van direct zonlicht houden zijn echte zonaanbidders. Ze hebben maar liefst minstens 5 uur zonlicht per dag nodig! Planten die van direct zonlicht houden, zijn in de natuur zijn vaak grote planten.
Want hoe klein of clean je huis ook is, je kan nooit echt te veel planten hebben. Alleen moeten die zich wel op de juiste plek staan en niet te veel, maar ook niet te weinig, water krijgen.
Is het dan slecht om planten in de slaapkamer te zetten? Nee, helemaal niet. De hoeveelheid zuurstof die je planten 's nachts opnemen is immers heel klein. Je plant gebruikt ongeveer 50 milliliter van de 5000 liter zuurstof die in je kamer aanwezig is.
Meestal hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese; dat is het proces om koolstofdioxide om te zetten naar zuurstof. Maar er zijn ook planten die juist in het donker zuurstof afgeven zoals de Sansevieria, Aloë vera en Kalanchoë.
"Ik zou denken aan rond de tien planten in je huis. Een goede luchtzuiverende in je slaapkamer en in de woonkamer twee grote planten met wat stekjes hier en daar. Het maakt je interieur af en het mooi om te zien hoe de natuur werkt."
De meeste kamerplanten doen het in de winter goed bij een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 25 ºC. Buiten is het nu koud, dus pas op met té grote temperatuurschommelingen: zet een plant in een warme kamer bijvoorbeeld niet ineens voor een open raam en kijk uit met tocht.