"In Nederland rouwen mensen gemiddeld 8,5 maand om hun hond of kat. Hoe sterker de band met het dier was, hoe langer het rouwproces duurt. Dieren kunnen bijvoorbeeld een grote steun zijn geweest bij een scheiding of ziekte. Als zo'n dier overlijdt, is het alsof een deel van het gezin of van jezelf wegvalt."
Goed afscheid nemen is belangrijk
Vaak is het prettig om de hond in zijn/haar eigen mandje op een centrale plek in de woonkamer neer te zetten. Iedereen kan dan zelf, op zijn eigen moment en op zijn eigen manier afscheid nemen. Als volwassene bepaal je zelf hoe je afscheid wil nemen, dat is heel persoonlijk.
De ziel gaat op zoek naar dierbaren om te laten weten dat ze er nog steeds zijn, alleen in een andere vorm. De ziel blijft nog inde buurt van het gestorven lichaam.
Sommige dieren blijven voor een korte of lange periode bij de mens of mensen met wie ze geleefd hebben. En sowieso kan je zelf ook altijd een boodschap doorgeven: denk aan het dier en noem – hardop of in gedachte – zijn of haar naam. Dan heb je de aandacht en kan je je dier vertellen wat je wil vertellen.
U zult ervaren dat het dier geen angst of pijn heeft. Vaak zijn dieren ook rustiger, als u in de directe nabijheid bent of het dier zelf vasthoudt. Vaak krijgt het dier eerst een injectie in een spier om het in een roes te brengen.
Bij het overlijden van zijn baasje, maakt de hond direct al duidelijk dat hij hem mist. Het dier kan zijn eetlust verliezen, veel huilen en blaffen, gedesoriënteerd raken, of juist heel aanhankelijk worden. Een hond kan dagenlang bij de deur zitten, wachtend tot zijn baasje weer terugkomt.
Hoe verloopt het rouwproces van een hond? Ook je hond rouwt als één van zijn maatjes opeens wegvalt. Iedere hond rouwt anders, de één toont zichtbare symptomen van rouw terwijl de ander stilletjes zijn verdriet verwerkt. Het verschil van rouw hangt af van de onderlinge band en hoe lang de honden samen hebben geleefd.
Hou wel rekening met lijkstijfheid. Deze zal binnen enkele uren na overlijden optreden. Wanneer je kort na het overlijden van het huisdier de pootjes wat meer onder het lichaam buigt, zal het te graven gat kleiner hoeven te zijn dan wanneer het dier volledig uitgestrekt ligt en zo stijf wordt.
Afhankelijk van uw keuze neemt u uw hond na het inslapen mee naar huis, of blijft hij bij de dierenarts. Als u uw hond thuis laat inslapen, bespreek dan vooraf met uw dierenarts wat de opties zijn.
Wanneer je hond heel vast ligt te slapen maak hem dan rustig wakker door te blazen of heel voorzichtig aan te raken. Doordat zij (slecht) horen of (slecht) zien kan een plotselinge aanraking hun heel erg laten schrikken. Wanneer het niet echt nodig is om je hond wakker te maken, laat hem dan lekker slapen.
Rouw bij honden
Zo kun je bij honden herkennen dat ze in rouw zijn als ze het volgende gedrag vertonen: Niet of veel minder dan normaal eten. Lusteloosheid en veel slapen. Veel janken, piepen, blaffen en hijgen.
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
De ene hond weet hier beter mee om te gaan dan de ander. Sommige honden raken depressief of lusteloos. Slecht eten, veel blaffen, onrustig worden, binnen poepen: allemaal symptomen die hierbij horen. Een hond kan dagenlang bij de deur zitten wachten tot zijn baasje weer terugkomt.
Veel eigenaren krijgen troost van hun gezelschapsdier als ze verdrietig zijn. Als je hond je ziet huilen, vrolijkt hij je op met een blik van zijn schattige puppyogen of een warme lik van zijn tong. Nieuw onderzoek suggereert nu dat honden echt uniek reageren op tranen.
Oog in oog… « Als je hond je strak aankijkt, geeft hij jou een knuffel met zijn ogen », Brian Hare. Volgens Brian Hare zou je hond in de ogen kijken oxytocine, beter gekend als 'het gelukshormoon', produceren. Hetzelfde hormoon wordt ontwikkeld bij een 'moeder-kind'-relatie na de bevalling.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
In de periode van actief verdriet verklaren velen nooit meer een ander huisdier te zullen nemen. Maar in zeven van de tien gevallen wordt er toch weer een nieuw huisdier aangeschaft. Meestal binnen een jaar nadat het vorige huisdier is overleden.
Ook honden hebben gevoelens van rouw en verlies. De rouwende hond verwerkt de dood van zijn maatje anders dan mensen. Sommige emoties bij honden lijken op die van de mens. De beleving verschilt, maar voor zowel de mens als de hond, kan het afscheid heel zwaar zijn.
Hierdoor valt het dier al binnen enkele minuten in slaap. Soms kiest een dierenarts ervoor deze eerste injectie in de spier te geven, meestal in de rug of de achterpoot. Omdat het middel in dat geval eerst nog in het bloed opgenomen moet worden, duurt het in slaap vallen iets langer, ongeveer tien minuten.
“In Nederland rouwen mensen gemiddeld 8,5 maand om hun hond of kat”, zegt zij. “Hoe sterker de band met het dier was, hoe langer het rouwproces duurt. Als zo'n dier overlijdt, is het alsof een deel van het gezin of van jezelf wegvalt.”
Euthanasie betekent meestal dat op verzoek van het baasje een eind aan het leven van een dier wordt gemaakt. Niet zomaar, maar omdat het dier zo veel pijn heeft of zo ziek is, dat verder leven alleen maar lijden betekent. Inslapen gaat pijnloos, snel en eenvoudig.
Dieren gebruiken van alles om een boodschap over te brengen: geuren, geluiden, lichaamshouding, gebaren, gelaatsuitdrukking, aanraking en smaakzin. Partners, soortgenoten, en roof- en prooidieren kunnen elkaar op die manier wel vaak verstaan.