Halloumi is geen merknaam.Het is een kaastype.Berloumi is een Belgische halloumi, gemaakt in De Zuivelarij. Je koopt Berloumi in heel veel Belgische winkels en supermarkten.
Is Berloumi gezond? Het zal wel zijn dat Berloumi gezond is, want we maken hem zelf! Halloumikaas heeft een hoge voedingswaarde dankzij de vele vetten en eiwitten. Onze Berloumi is gemaakt van pure koemelk.
Berloumi heeft een unieke smaak, die je niet kan vergelijken met andere kazen. Gebakken of gegrild heeft hij een hartig, warm en rijk aroma. Maar het is vooral de textuur die de kaas uitzonderlijk maakt want hij smelt niet zoals andere kazen.
Mozzarella
'Mozzarella is ook een prima vervanger,' zegt Bain. 'Als het gesmolten is, wordt het heerlijk kleverig en romig, terwijl het ook minder vet en zout bevat dan halloumi.'
Ook professor Vos verwacht dat de echte halloumi duurder zal worden, al was het maar omdat schaarste zorgt voor hogere prijzen. De naamsbeperking geldt in principe wel alleen binnen Europa. In andere werelddelen kunnen ze dus naar hartenlust "halloumi" blijven produceren.
De kaas is daarmee veel gezonder dan, bijvoorbeeld, feta (263kcal, 4g koolhydraten en 21g vet waarvan 15g verzadigd) of mozzarella (280kcal, 3g koolhydraten en 17g vet waarvan 11g verzadigd).
Ik kocht dit keer de drie onderstaande merken, waarvan Yörem de goedkoopste is met 2.25 euro en Patria is het duurst met 3.45 euro. Gazi – deze kaas bakt prachtig bruin en heeft een romige, milde smaak. Ook is het niet te zout. De kleur is wat gelig en het is de stevigste van deze drie merken.
Om hem te eten laat je de salade het beste op temperatuur komen. Koud is de pasta te taai en het vet of de olie in de saus gestold. Ook voor de aroma's van de saus of de ingrediënten is het beter de salade iets warmer te serveren.
De eiwitstructuur verandert hierdoor (er zitten veel eiwitten in halloumi) en er blijven geen melkzuurbacteriën achter in de kaas. Hierdoor smelt de kaas niet tijdens het bakken, maar wordt hij stevig en krijgt hij een knapperig laagje.
We pompen de melk naar een kaasvat van 1000 liter en warmen de melk op tot 35°C. Als de melk op temperatuur is voegt Delphine het stremsel toe. Stremsel zorgt ervoor dat de eiwitten in de melk aan elkaar vast komen te zitten (coaguleren). De melk zal gedurende het volgende uur een flan-achtige textuur krijgen.
Hoe kan je het vervangen? Door de lichte smaak is de kaas goed te vervangen door bijvoorbeeld halloumi, hüttenkase of peynir (Turkse jonge kaas). De kaas wordt vaak in blokjes gesneden en toegevoegd aan diverse gerechten, vaak als vleesvervanger.
Er zijn kazen die niet smelten en stevig blijven als je ze bakt. Dit zijn paneer en halloumi. Halloumi heeft van zichzelf een zoutige smaak, paneer is meer neutraal. Daarnaast zijn er kazen die als je ze verhit zacht worden, maar toch hun vorm houden, zoals ricotta en feta.
Onze Berloumi halloumi kopen doe je bij Delhaize, Colruyt, Okay, Spar en Albert Hein. Maar ook bij heel veel lokale handelaars en gespecialiseerde (eet)winkels. BerloumiBio vind je in de meeste biowinkels en bij Bio-Planet. Een aantal winkels bieden onze Berloumi ook verpakkingsvrij aan.
Halloumi eet je niet rauw, want dan smaakt hij een beetje elastisch. Je bakt of grilt 'm in de pan of gaart 'm in de oven. De kaas zal lichtbruin karamelliseren.
Halloumi is een kaas gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenkaas. Soms wordt daar ook nog koemelk aan toegevoegd. De kaas is van nature erg zout en kent hierdoor veel overeenkomsten met feta. Een groot verschil is echter de structuur, die wat meer gelaagd is en die – net als mozzarella – vrij elastisch is.
Een ander leuk ding van Halloumi is dat het nogal lang houdbaar is. Je kunt hem ook invriezen. Een standaard gerecht dat in vele Cypriotische eettentjes op het menu staat is gebakken halloumi met zelfgemaakte friten.
Deze witte kaas komt uit Cyprus en heeft een zoutige smaak die je misschien doet denken aan feta. Qua structuur lijkt ie juist meer op mozzarella, want halloumi is een beetje rubberachtig en piept tussen je tanden. De interessantste eigenschap hebben we nog niet eens genoemd: deze kaas smelt niet.
Halloumi (Grieks: χαλλούμι; Turks: hellim; Arabisch: حلوم ḥallūm) is een traditionele, ongerijpte Cypriotische geitenkaas. De benaming halloumi (en soms varianten van die benaming) wordt wereldwijd gebruikt om grillkaas aan te duiden.
Halloumi is kaas die je kunt grillen. Deze gegrilde kaas is een prima alternatief voor vegetariërs die houden van barbecue. Maar je kunt halloumi ook verwerken in burgers, salades, quiches en nog zoveel meer.
Lidl biedt naast de Halloumi 225g een ruime collectie producten aan.
Dat is kaas die tegen hoge temperaturen kan, niet smelt en dus kan gebakken of gegrild worden. Er komt dan een heerlijk krokant korstje op de kaas en binnenin wordt hij heerlijk smeuïg en warm. Omdat de kaas gepekeld wordt met veel zout, bewaart hij ook heel lang.
Beyaz peynir (letterlijk: witte kaas) is een Turkse kaas die behoort tot een familie van witte kazen waartoe ook bijvoorbeeld feta (Griekenland), sirene (Bulgarije) en telemea (Roemenië) behoren. Traditioneel wordt de kaas gemaakt van ongepasteuriseerde schapenmelk.
Feta is witte kaas van schapen- en geitenmelk uit Griekenland. Alleen witte kaas gemaakt op het Griekse vasteland of het eiland Lesbos mag Feta heten. Bovendien moet Feta gemaakt worden volgens bepaalde regels, waaronder het bewaren in pekel oftewel zout water.
Verse kaas, door veel mensen ook witte kaas genoemd, is kaas die niet of nauwelijks is gerijpt. Daardoor is het een zachte, smeuïge kaas met een milde smaak. Onze zuiderburen noemen kwark overigens ook een verse kaas ('platte kaas').
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.