Een losse, ongepelde knoflookteen blijft zo ongeveer drie weken goed. Wanneer je de schil van de knoflook afhaalt, gaat hij sneller achteruit. Een gepelde knoflookteen kun je na een week namelijk al weggooien. Als je 'm in de koelkast bewaart dan, anders is het nog eerder met het ding gedaan.
Zodra je één teentje (of meer) afbreekt, gaat de houdbaarheid achteruit. Een eenvoudige manier om look te bewaren, is om 'm in te vriezen. Pel de teentjes, blend ze samen met een beetje water fijn, doe het mengsel in een ijsblokjesvorm en vries het in.
Wanneer je een ongepelde knoflookbol in een keukenkastje bewaart, zal deze ongeveer een half jaar goed blijven. Een ongepeld knoflookteentje blijft ongeveer drie weken goed. Wanneer je de schil van de knoflook haalt gaat hij ook sneller achteruit. Zo kun je een gepelde knoflookteen al na een week weggooien.
Bewaar knoflook op een koele en droge plaats. Bewaar knoflook bijvoorbeeld in de kelder. Het blijft dan zo'n 2 maanden goed. De bol knoflook is niet meer goed als de tenen verschrompelen of uitlopen.
Zet je oven maar al aan, want een heerlijke manier om knoflook langer te bewaren is door 'm te roosteren! Vet een ovenschaal in, leg er de knoflookbollen in en rooster ze zo'n 45 minuten in een oven van 180 graden. Snij hierna het topje van de bol en duw het heerlijk zachte vruchtvlees eruit.
Knoflook neutraliseren
Muntthee (werkt beter dan een kauwgompje, die helpt alleen tijdelijk). Doe wat citroensap in een glas water en drink dit voor of nadat je knoflook eet.
Hoewel rauwe appel en rauwe sla het effectiefste voedsel is, is uit onderzoek is gebleken dat ook groene thee, spinazie, peterselie, verse munt, citroen(sap) en basilicum een positief effect kunnen hebben op knoflookadem. Dit voedsel kan het best rauw gegeten worden.
Je gaat heus niet dood als je te oude knoflook eet, maar de smaak wordt een stuk minder.
Wanneer je knoflook in de koelkast bewaart, zal het op een gegeven moment gaan spruiten. Bovendien zal het eerder gaan beschimmelen. Bewaar je knoflook daarom op een donkere, koele plek. Bij de uien, bijvoorbeeld.
Op verse knoflook kunnen sporen voorkomen van de bacterie Clostridium botulinium. Deze bacterie vermenigvuldigt zich wanneer de knoflook wordt bewaard in olie. De bacterie maakt een gifstof aan die botulisme kan veroorzaken. Botulisme is een zeer ernstige voedselvergiftiging, die vroeger regelmatig slachtoffers maakte.
Net als uien gedijt ook knoflook het beste op een donkere, droge en goed geventileerde plek. In de koelkast wordt knoflook eerder slap en beschimmeld. Ook gaat het vocht in de koelkast ervoor zorgen dat de knoflook ontkiemt en groene uitlopers krijgt.
Uien en knoflook met groene uitlopers zijn nog prima eetbaar.Het enige nadeel is dat de uitlopers vrij bitter van smaak zijn. Dit is dus niet in elk gerecht wenselijk en vooral bij een rauwe bereiding kan de bittere smaak overheersend zijn.
Hoe gezond en lekker ui en knoflook ook zijn, die adem de volgende dag is niet te harden. Gelukkig zijn er handige foefjes om de nare geur te minimaliseren. De geur van knoflook (en ui) wordt veroorzaakt door de zwavel die erin zitten. Die geur blijft hangen in je mond en kan zelfs na een nacht nog te ruiken zijn.
Je kunt knoflook in olie invriezen, of in stukjes snijden en in ijsklontjes vorm in de vriezer bewaren.
Knoflook is gezond. Knoflook vergroot de weerstand tegen infecties en schimmels en verlaagt de bloeddruk. Dit komt doordat knoflook de stof allicine bevat die in het lichaam wordt omgezet in allicine. Deze stof heeft een positieve werking in het menselijk lichaam.
Wil je de knoflook langer bewaren, dan zul je de planten moeten drogen. Hang ze op een plek waar het droog is, maar waar ook wind staat, bijvoorbeeld onder een afdakje.
Zo voorkom je dat je ui of knoflook doorschiet
Om te voorkomen dat ze schieten, bewaar je ze best in goede omstandigheden: in een droge, donkere ruimte waar het niet te warm is.
Uien en aardappelen bewaar je niet in de koelkast, maar op een donkere, koele en droge plaats. Uien nemen snel vocht op en dan gaan ze rotten.
Bedorven knoflook
Je ziet dat de knoflook niet meer goed is als er donkere, of groene vlekken op zitten. Dit zijn namelijk tekenen van rotten. Tevens moet gepelde knoflook eerder wit, dan geel zijn. En ook als je knoflook wat zacht aanvoelt is-ie niet meer goed.
Knoflookplantje kweken uit oude knoflookteen
Het beste kun je de grootste teen van je aangekochte bol hiervoor gebruiken. Ook moet het kweken van knoflook buiten gebeuren. Hierna volgen tips over hoe je binnenshuis andere soorten groente kunt kweken. Maak wat ruimte in de aarde voor de teen.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Knoflook en ui bijvoorbeeld hebben een effect op de lichaamsgeur, maar ook groenten zoals spruitjes en bloemkool plus sommige kruiden, zoals komijn, veroorzaken een sterkere lijfgeur. De boosdoener is zwavel, dat in al deze voedingsmiddelen zit. Dit komt in je bloedbaan terecht en wordt weer uitgescheiden via je zweet.
Bijwerkingen van kruidenproducten met knoflook die gemeld zijn, zijn onder andere: verlengde bloedingstijd. hoofdpijn. overmatig zweten.
Muntthee of groene thee: een kop van deze theesoorten werkt beter dan een pepermuntje of kauwgom. Ze bevatten zogenoemde polyfenolen, die de scherpe onderdelen in knoflook afbreken. Volle melk: drink vóór de maaltijd een glas hiervan.