Tjauw min is een Surinaams-Chinees bijgerecht bestaande uit dunne tarwenoedels, geroerbakt met een mix van Chinese en Surinaamse smaakmakers en groente. Het wordt geserveerd met vlees – geroosterde kip, cha sieuw en/of fachong (Chinese worst). Tjauw min met meerdere soorten vlees heet tjauw min moksi meti.
Probeer dan deze tjauw min. Geroosterde kippenbouten gemarineerd met sojasaus, gember, knoflook en verwarmende kruiden zoals zwarte peper en ve-tsin. Samen met groenten als fa tsjong, tauge en kaisoi en fijn gesneden ui. Bijgerecht: vermicelli.
In Suriname zijn er twee soorten bami: tjauw min (Chinees) en bami (Javaans). Tjauw min zijn dunne slierten en bami is dikker.
Ga op een culinaire reis met Jong A Kiem Tjauw Min Noodles, een pakje authentieke Indonesische lekkernijen van 400 gram. Deze noedels zijn tot in de perfectie vervaardigd en hebben een heerlijk taaie textuur en absorberende kwaliteit, waardoor ze een ideale keuze zijn voor verschillende recepten.
Er bestaat in Suriname niet iets als 'etenstijd', legt Carmen uit. Vaak staat ze 's ochtends al in de keuken, zodat iedereen kan aanschuiven wanneer hij wil. “Eten is het centrale van alles.”
Mie, waarmee bami wordt gemaakt, is dus hetzelfde als tagliatelle. De bami is zelfs geproduceerd in Italië. Is er dan wél iets wat het Oosterse deegwaar onderscheidt van de Italiaanse slierten? Het verschil blijkt te zitten in de tarwe.
Moksi meti is een geliefd Surinaams-Chinees vleesgerecht – zowel in het land zelf als ook in Nederland. Het betekent letterlijk gemengd (moksi) vlees (meti) en bestaat uit geroosterde kip, twee soorten geroosterd varkensvlees en/of worst (fachong).
Mienestjes worden vooral in Japan, China, Indonesië en thailand veel gegeten. Het is gewone mie die gedroogd en opgerold werd tot nestjes die in je hand passen. Dit is erg handig om de juiste hoeveelheid te berekenen: namelijk 4 per persoon. Je kookt deze mie net zoals je pasta zou koken.
Rood vlees
Denk hierbij aan cassavesoep, okersoep, masoesa moksi alesi en ook kousenband zoutvlees of sopropo zoutvlees. Zoals je kunt lezen zijn er volop gerechten met rood vlees. Vleessoorten zoals zoutvlees en varkensvlees zijn vleessoorten die Afro-Surinamers zijn gaan eten ten tijde van de slavernij.
Het bekendste gerecht van de oorspronkelijke bewonders van Suriname is: Pepre watra (peperwater). Een vissoep met veel pepers en specerijen. Dit gerecht wordt gegeten met cassavebrood: cassave dat geplet en gekneed wordt tot een platte schijf die geroosterd wordt op een open houtvuur.
Klaroen, antroewa, sopropo en de Surinaamse spinazie zijn groentes met een hoog ijzergehalte, zelfs nog meer dan broccoli. Ze zijn goed voor je huid en weerstand.
2. Tjauw Min: Doe de Chinese mie in een pan met kokend water tot het net onder staat, voorzichtig met een vork losmaken en kook het in 2-3 minuten beetgaar. Schep het direct af, in een vergiet met koud water afspoelen en laten uitlekken.
Moksi alesi is een Surinaams-creools gerecht van rijst gemixt met van alles en nog wat – vaak zwartoogbonen, groente en/of gezouten of gerookte vis of vlees, dat droog wordt geserveerd. Het gerecht heeft geen vast recept en er bestaan dus vele varianten.
Een traditionele roti wordt in deze variant omgetoverd tot een handzame rol, gevuld met sappige kip, aardappelen, en kousenband.
Fa chong of fa tjong is een Chinese gedroogde kruidige worst waarin meestal Chinese vijfkruidenpoeder, sojasaus, zout, suiker en rozenlikeur is verwerkt. Je hebt twee varianten nl. fa chong van kippenvlees en van varkensvlees.
Taksan Noodles Dried Steamed noodles 250 g
gedroogde en gestoomde dunne Taksan noodles van hoge kwaliteit zijn geproduceerd in Singapore. Je kan eventueel tjauwmin bereiden.
Telo is gebakken cassave en bakkeljauw is gedroogde gezouten kabeljauw of klipvis.
Het is belangrijk dat je mie niet te plakkerig wordt, maar ook niet te hard blijft. Om dit te kunnen bereiken moet je de mie eigenlijk altijd koud afspoelen. Daarnaast bestaat er ook een Eiermie, deze mie is gemaakt van tarwe en eieren. Dit geeft deze Mie een fijne en zachte smaak.
Bami met kip recepten & tips
Maar kijk er niet gek van op als het recept zegt dat je spaghetti moet gebruiken bij Surinaamse bami met kip. Ja, het is echt zo: Surinaamse bami wordt gemaakt met spaghetti. Ook lekker erbij: pindasaus en groenten.
Mie wordt gemaakt van harde tarwe en pasta van durumtarwe; een ietwat hardere tarwesoort. Voor tagliatelle wordt durumtarwe gebruikt omdat deze tarwesoort een hoog eiwitgehalte heeft en rijk is aan gluten. Hierdoor krijg de pasta een elastische textuur en 'bite' waardoor je hem perfect al dente kan koken.
In Myanmar wordt per hoofd het meeste rijst geconsumeerd, ongeveer 236 kilogram per jaar; in de Europese Unie ligt dit op circa 5,5 kilogram.
Zowel in Paramaribo als in de districten zijn er diverse restaurant, in een middenklasse restaurant betaald u gemiddeld € 36 voor een maaltijd van drie gangen voor twee personen. Bij een warung(Surinaams eethuisje) betaald u voor een portie bami- of nasi met kip rond de € 10 .
Al eeuwenlang verbouwen de Marrons, afstammelingen van Afrikanen die de slavernij ontvluchtten, rijst in de binnenlanden van Suriname en Frans-Guyana. Nieuw genetisch onderzoek van Wageningen University & Research en Naturalis heeft de herkomst van deze rijst ontrafeld.