Tjap tjoy oftewel cap cai betekent letterlijk gemengde (tjap) groenten (tjoy) en is een vernederlandst Chinees gerecht gemaakt van, inderdaad, gemengde groenten – vaak paprika, komkommer, taugé, wortel en champignons – gebakken met naar wens kip, varkensvlees, rundvlees of tofu in een milde, zoutige saus.
In tjap tjoy zit over het algemeen vaak paprika, taugé, wortel en champignons. Maar in principe kun je er natuurlijk alle groenten aan toevoegen die je zelf wilt. Zoals in dit recept met paksoi, witte kool, ui en taugé.
Want Tjap Tjoy kan juist zo gezond zijn. Dit gerecht bevat namelijk verschillende soorten groenten, die boordevol vitamines zitten. Als je het lekker vindt kun je er ook nog reepjes kipfilet of grote garnalen aan toevoegen. Serveer met noedels, bami, nasi of witte rijst.
In Nederland zijn populaire Chinese gerechten vaak de klassiekers zoals Babi Pangang, Foe Yong Hai, Tjap Tjoy en natuurlijk diverse soorten Nasi en Bami. Daarnaast zijn gerechten zoals Peking-eend, Dim Sum en verschillende noedelgerechten ook geliefd.
Tau sie kai (kip met zwarte bonensaus) Geniet van een heerlijk Oosters gerecht met deze kip in zwarte bonensaus. De kip wordt gebakken in een wok met verschillende groenten en smaakmakers zoals geraspte gember, sojasaus en ketjap.
Tjaptjoi (Nederland) of Chop choy (Vlaanderen) is een Chinees gerecht van gemengde groente. De naam tjaptjoi komt van de twee Kantonese woorden: tjap, dat 'gemengd' betekent, en tjoi, dat 'groente' betekent. In het Hokkien betekent tjap echter 'tien' en tjoi ook groente, dus in deze taal betekent het 'tien groenten'.
Hokoo is een aloude bereidingsvorm waarbij het gerecht 'spettervers' op tafel wordt geserveerd, dankzij een gietijzeren braadslede die zo van het vuur afkomt. Ook wel bekend als “Tipan”.
De basis. Om zelf Chinees eten te maken, zijn er een aantal basisingrediënten die handig zijn om in huis te hebben. Sojasaus is een essentieel ingrediënt in veel Chinese gerechten, zowel lichte sojasaus als donkere sojasaus voor een rijkere smaak. Oestersaus voegt ook een heerlijke umami-smaak toe aan roerbakgerechten.
De Chinese gerechten koe loe yuk en koe loe kai bestaan uit blokjes varkensvlees danwel kip in een deegjasje, geserveerd met een zoetzure saus met daarin ananas en knapperige stukjes paprika. Het is een van de meest bekende Chinese gerechten op de wereld.
Gezond uit eten bij de Chinees
tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen. gegrilde garnalen.
Golauyoek, veelal geschreven als ku lo yuk (met varianten als: koe lu/loe/lou/low yok/yoek) is een Chinees gerecht dat bestaat uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, traditioneel gecombineerd met onder andere ananas, paprika en ui. Het gerecht is populair in de Kantonese keuken.
Er zit 13,5 gram vet in 1 bord (400 gram) tjap tjoi zonder rijst, bereid met zout, waarvan 2,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
De smaken zijn niet te pittig, de groenten zijn makkelijk verkrijgbaar en ondanks enkele hardnekkige geruchten zat er nooit kattenvlees in, maar een gewoon karbonaadje of kipfiletje. Zo werd tjap tjoy een van de populairste gerechten van de afhaalchinees.
Het gerecht bestaat meestal uit een omelet.Dat omelet wordt gevuld met verschillende ingrediënten zoals groenten, vlees (zoals kip, varkensvlees of garnalen) en soms zelfs krab. De omelet wordt vaak geserveerd met een zoetzure saus die het gerecht een kenmerkende smaak geeft.
Je kan de tjap tjoy afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ca.8-10 minuten. Of je schept de kip over in een pannetje en verwarmt deze op middelhoog vuur.
Ku lo kai, lekker bij de chinees.
▸ Als kinderen van een jaar of zes, zeven, mensen zien tongzoenen, zeggen ze 'yuk!
Serveer de crispy chicken strips met een lekker sausje zoals sweet chilisaus, barbecuesaus of een ander saus naar keuze. Zo lekker!
Een goede keuze is een frisse en fruitige witte wijn met een licht zoetje in de smaak. Denk aan een Pinot Blanc of een Gewürztraminer. Liefhebbers van rood kunnen het beste gaan voor een frisse en fruitige rode wijn met een stevige body die vrij koel geschonken wordt.
Nieuwe texturen . In de Chinese gastronomie is er meer waardering voor de texturen in hun eten. Terwijl ze genieten van dezelfde knapperige texturen van ons geroosterde vlees, houden ze ook van de slijmerigere gerechten waar weinig vlees in zit, maar meer texturen en smaken in gerechten zoals okra, haaienvin en zeekomkommer.
Je hebt vast wel eens babi pangang van de Chinees gegeten. Babi pangang is niets anders dan varkensvlees in een zoetzure saus.
Bij een typisch Chinese maaltijd mag je je verwachten aan een lekkere soep, heerlijke verse groentengerechtjes (aubergine en broccoli zijn populair) en een combinatie van vis-, vlees- en kipgerechten. Uiteraard wordt dat steeds aangevuld met rijst en/of noedels.
Zwarte Bonensaus, ook Tausi saus genoemd, is een populaire donkere Chinese saus. De Golden Turtle for Chefs™ Zwarte Bonensaus bevat enkel natuurlijke ingrediënten, zoals knoflook, sojabonen en een vleugje sesamolie. Het bevat geen conserveermiddelen, geen smaakversterkers, geen kunstmatige kleurstoffen.
Daging roedjak (Indisch stoofgerecht) met frisse zuren
De kruiden in daging roedjak zijn vaak wat frisser van smaak, terwijl rendang bekendstaat om zijn diepe, krachtige specerijenmengsel. Hierdoor is daging roedjak perfect voor iedereen die van een subtielere smaak houdt.