Bij de isolatie van een houten schuur, plaatst de vakman houten latjes tegen de wand.Hierop bevestigt hij een niet dampdoorlatend-folie, gevolgd door de isolatie naar keuze.De voorkant van de isolatie werkt u af met gipsplaten. U kiest zelf hoe u deze platen afwerkt.
Je stenen schuur isoleren van binnenuit doe je door als het ware een extra muur in je schuur te bouwen. Dit doe je door een frame te maken van houten latten. Hier kun je vervolgens je isolatiemateriaal tussen bevestigen.
Wanden tuinhuis isoleren
Gebruik hiervoor glaswollen of steenwollen matten. Breng over deze matten een laag dampdichte folie aan om te voorkomen dat de vochtige of warme lucht uit je tuinhuis condenseert in het isolatiemateriaal. Plaats over het folie een dunne binnenmuur van bijvoorbeeld houten platen of gipsplaten.
Bij houtskeletbouw wordt geen spouw of traditionele bakstenen muur geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt tussen de houten draagstructuur geplaatst. Meestal worden hiervoor flexibele isolatiematten uit houtwol of minerale wol (glaswol of rotswol) gebruikt.
Voor welke van de twee je gaat is dus afhankelijk van je doel. Wil je ervoor zorgen dat jouw schuur beschermd wordt tegen de verschillende weersomstandigheden? Dan kun je de ruimte het best thermisch isoleren. Dit zorgt er namelijk voor dat de schuur droog en vorstvrij blijft.
Een schuur efficiënt inrichten? Het is belangrijk dat je het opbergen niet alleen op horizontale wijze doet, maar net zo goed verticaal. Werk dus in de hoogte! Gebruik het liefst elk stukje muur om je spullen aan kwijt te kunnen – zeker als het gaat om een kleine schuur inrichten. Met wandkasten kom je een heel eind!
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Isolatie houdt je schuur of garage lekker warm.
Dit is een hele mooie bijkomstigheid wanneer je besluit om deze ruimte bijvoorbeeld als extra werkruimte of speelkamer te gebruiken. Een goed geïsoleerde garage of schuur blijft dus warm, droog en is tochtvrij.
Veel in gebruik: steenwol, glaswol, isolatieplaten van PIR of PUR, of platen van EPS (ook bekend als piepschuim of tempex). In het beste geval is er ook een laag waterwerende folie. Nog beter is een laag waterwerende folie aan beide kanten van het isolatiemateriaal. Dat houdt vocht optimaal tegen.
Kortom: de belangrijkste reden om damp-open isolatiefolie te gebruiken bij het isoleren van uw woning, is om de onderliggende isolatie te drogen en te beschermen tegen vocht van buitenaf. Hierdoor blijft het materiaal in goede staat en behoudt het zijn isolatiewaarde.
De binnenkant van een geïsoleerd tuinhuis werkt u tenslotte het best af met multiplex of underlayment. Gipsplaten voldoen ook maar hebben het nadeel dat er minder makkelijk zware dingen aangehangen kunnen worden en snel beschadigen bij het naar binnen zetten van tuingereedschap, een fiets of tuinmeubelen.
Dampfolie aanbrengen op isolatiemateriaal zorgt voor een betere vochthuishouding in een geïsoleerd huis. Het zorgt ervoor dat er geen vochtproblemen ontstaan onder de vloer, in de muur of in het dak.
Piepschuim isoleert uitstekend en wordt in verschillende vormen gebruikt: als korrels voor het vullen van een (spouw)muur of kruipruimte, maar ook als platen om het dak of de vloer te isoleren. Een kubieke meter piepschuim bestaat uit ongeveer tien miljoen kleine bolletjes.
Hardhout: Meranti, Merbau en Afzelia zijn hardhoutsoorten. Prijziger dan de zachte houtsoorten, maar wel duurzamer en hebben een iets betere isolatiewaarde. Er bestaan naast massief kozijnen ook houten profielen met een isolerende kern.
Dampremmende folie voorkomt dat waterdamp in de isolatielaag condenseert. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft deze droog en behoudt het zijn isolerende werking. In sommige gevallen is het aanbrengen van zo'n folie echter juist af te raden omdat er al een folie in het dak aanwezig is.
Prijs binnenmuur isoleren
De kosten om binnenmuren te isoleren variëren tussen de 40 en 80 euro per m² (incl. plaatsing en excl. btw). De exacte kostprijs is afhankelijk van verschillende factoren zoals de gewenste isolatiewaarde, afwerking en toegepaste isolatiemethode.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Silicone: Met silicone kunt u voegen aanleggen rond de buitenkant van uw tuinhuisje voor een regelmatig, homogeen resultaat. Wij raden u dan ook aan om een afdichting aan te brengen zoals in de montagehandleidingen wordt aangegeven.
Naast regelmatige ventilatie kan een ventilatierooster ook een goede Ventilatie in het tuinhuis ondersteunen. Het helpt om vocht te voorkomen en zo ook schimmelvorming te voorkomen. Het is raadzaam om niet slechts één ventilatierooster, maar twee ventilatierooster te installeren.
Muur isoleren aan de buitenkant
Wanneer u uw halfsteens muur aan de buitenkant wilt isoleren, wordt er isolatiemateriaal tegen de buitenmuren van de woning geplaatst. Dit materiaal wordt met een speciale lijm aangebracht. Qua afwerking kunt u vervolgens kiezen tussen sierpleister en gevelbekleding.
Als je niet te veeleisend bent wat betreft de isolatie van je schuurvloer en je bent een vrij handige klusser, dan kan je de vloer prima zelf isoleren. Je doet dit door de huidige vloer te verwijderen, door de isolatieplaten nauw aansluitend aan te brengen en door daarover de nieuwe vloerbedekking te plaatsen.
Houd rekening met een prijs van 6 tot 15 euro per m2 voor glaswol. Kijk hier voor de actuele prijzen van glaswol en van steenwol. Is de oppervlakte van uw dak 100 m2? Dan kunt u rekenen op ongeveer 1000 tot 2500 euro aan isolatiemateriaal.
De dikte van glaswol zal een grote impact hebben op de uiteindelijke akoestische en thermische isolatiewaarde. De diktes van glaswol beginnen vanaf 60mm en lopen omhoog per 20mm ( 80, 120, 140, 160, 180,…). Voor een hellend dak wordt een minimumdikte van 160mm aangeraden.
waarom jeukt glaswol? Ongeoefende handen en armen kunnen inderdaad tijdens het isoleren met glaswol wat jeuken. Dit komt niet omdat glas- of rotswol zou irriteren, maar door de wrijving van het vezelachtige materiaal door je handen.