Daaronder vallen ook politie, brandweer en militairen. Ook beveiligingswerkers, bouwarbeiders en elektriciens doen vaak gevaarlijk werk. Het soort gevaar verschilt per beroep. Zo lopen chauffeurs risico op botsingen en beveiligers hebben vaker te maken met geweld.
Kok is het gevaarlijkste beroep. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Centrale Bureau voor Statistiek. In België gebeuren er jaarlijks 1.700 ongelukken in de horeca, dat zijn er vijf per dag.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat brandweermannen minder lang leven dan gemiddeld. Dat zou onder meer te wijten zijn aan het onvoldoende reinigen van de kledij, waardoor giftige stoffen doorheen de pakken in aanraking komen met de huid en kanker kunnen veroorzaken.
Politieman (Mexico) Het beroep van politieman is uiteraard nooit zonder gevaar. Bij de politie in Mexico werken, blijkt zelfs levensgevaarlijk. De voortdurende strijd tegen de Mexicaanse drugskartels die massaal slachtoffers blijft eisen, maakt dat een Mexicaanse politieman de gevaarlijkste job ter wereld uitoefent.
Beroepen als metselaars, timmerlieden, stukadoors en betonwerkers hebben het fysiek het zwaarst te verduren op de werkvloer. Bijna drie kwart van de mensen in deze beroepsgroep gaf aan regelmatig fysiek zwaar werk te moeten doen.
Kenmerk van zware beroepen. In de beleving van mensen hebben zware beroepen vooral een fysieke kant. Of nu je politieagent, verhuizer, bouwvakker of verpleger bent. In al deze beroepen werk je met je handen en moet je vaak fysieke werkzaamheden verrichten.
De verzorging staat op de tweede plaats van lichamelijk belastende beroepen, direct na de bouw. Van de verzorgenden geeft 71 procent aan regelmatig lichamelijk zwaar werk te moeten verrichten, meldt het CBS.
In veel pensioenregelingen kunt u al voordat u de standaard pensioengerechtigde leeftijd bereikt, stoppen met werken. Maar doordat uw pensioen eerder ingaat, wordt de uitkering een stuk lager. U moet namelijk langer rondkomen met uw pensioengeld.
Verpleegkundigen hebben samen met hun verzorgende collega's het zwaarste beroep in Nederland. Dit blijkt uit trendonderzoek over 2007 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). weer tijdsdruk en meerdere hoeveelheden werk als gevolg heeft.
SWT op 58 jaar: 'medisch SWT'
Mindervalide werknemers of werknemers die met ernstige lichamelijke problemen kampen, kunnen van het SWT-systeem genieten vanaf 58 jaar. Ze moeten daarbij een beroepsverleden van 35 jaar kunnen aantonen.
Vanaf 2016 heb je bijvoorbeeld recht op pensioen wanneer je 62 jaar oud bent en een loopbaan van 40 jaar achter de rug hebt. Enkel personen met een lange loopbaan zullen nog op hun 60ste met pensioen kunnen gaan. Er bestaan ook regelingen waarmee je nog vroeger met pensioen gaat.
Het loodgieterswerk is lichamelijk zwaar. Dat vindt 76% van de beroepsgroep. 22% geeft aan vaak moe te zijn en 30% heeft hinder van regelmatig bukken. Klachten zijn er vooral over de rug (41%).
Hoe toon ik aan dat ik 45 jaar (of meer) werk in Zorg & Welzijn? Om aan te tonen of je 540 maanden hebt gewerkt, kun je diverse documenten gebruiken: Het overzicht van 'Mijn PFZW' (beschikbaar vanaf de leeftijd van 25 en soms eerder) Opleidingsdocumenten.
Het werk bij de brandweer is het zwaarste beroep ter wereld, stelt brandwacht Wim Bermond. Als een brandweerman 55 jaar is, heeft hij net zoveel gewerkt als een ambtenaar van 65 met een kantoorbaan....
Het onderwijs staat bovenaan in het rijtje burn-out-klachten met 20,2 procent van de werknemers, gevolgd door de industrie met 15,7 procent en niet ver daarachter gezondheid en welzijn met 15,1 procent.
Over het algemeen is het werk van een elektricien fysiek zwaar, omdat zij ladders beklimmen, gebruik maken van hefwerktuigen en benodigdheden. Ook werkt een elektricien in krappe ruimtes, steigers en moet er vaak worden gebogen, gehurkt of geknield. Dit om verbindingen op lastige locaties aan te maken.
Op voorwaarde dat een sectorcao of een cao op bedrijfsniveau het recht voorziet. De Nationale Arbeidsraad omschrijft in dit geval heel duidelijk wat een zwaar beroep is: werk in ploegen, in nachtdienst of in een stelsel van onderbroken prestaties.
Vanaf vandaag, 1 september, kunnen verpleegkundigen in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) in 'zwaar werk functies' met 45 dienstjaren eerder stoppen met werken. Dit werd eind augustus vastgelegd in de nieuwe cao VVT.
Wij willen dat iedereen die 40 jaar gewerkt heeft (gelijkgestelde periodes inbegrepen) een pensioen van minimum 1500 euro netto geniet. De periodes van ziekte, werkloosheid of tijdskrediet om voor de kinderen, ouders of familie te zorgen, worden meegenomen in de berekening van het pensioen.
Regeling voor oudere werknemers uit het Pensioenakkoord
Sinds 2021 geldt de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU). Volgens deze regeling mag je werkgever je een regeling aanbieden tot je AOW-leeftijd als je eerder stopt met werken. Dit is een onderdeel van het Pensioenakkoord.
Als je ziektecontingent is uitgeput, kan je lijnmanager Medex vragen om je situatie te beoordelen. Na een onderzoek van een zogenaamde 'pensioencommissie' kan Medex je definitief arbeidsongeschikt verklaren. Als dit gebeurt, kom je in 'medisch pensioen'. Dit is een soort vervroegd pensioen om medische reden.
Het basisbedrag van het minimumpensioen (1.532,82 of 1.915,42 euro) wordt daarvoor vermenigvuldigd met het aantal gewerkte jaren en gedeeld door 45 (elk kwartaal telt voor 0,25 jaar). Hoe langer je werkt, hoe hoger je pensioen. Er wordt slechts voor maximaal 45 loopbaanjaren een pensioen toegekend.