Sommige katten kunnen de urine heel lang ophouden, het kan tot meer dan 24 uur duren voordat uw kat gaat plassen, dit is heel normaal.
Sommige katten kunnen erg lang hun plas ophouden (48 uur), dus geef niet te snel op! Als een kat in huis plast is het soms mogelijk om met een spuitje wat urine op te zuigen (als een kat bijvoorbeeld op de vloer plast). De vloer moet dan wel schoon zijn. Een spuitje kunt u bij ons op de praktijk ophalen.
Zo dient een kat normaal gesproken minimaal 1 keer per dag te ontlasten. Is dit een dag niet het geval, dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken. Maar als uw dier 3 dagen geen ontlasting heeft gehad, of moeite heeft met ontlasten, dan kan er sprake zijn van obstipatie (het niet kunnen kwijtraken van ontlasting).
Veel drinken is belangrijk om de urine productie te bevorderen. De dierenarts zal eventueel zelfs uw kat infuus (onder de huid of in de bloedbaan) geven om dezelfde reden. U kunt het drinken bevorderen door speciale drinkfonteinen voor katten.
de kattenbak moet ongeveer anderhalve keer de lengte van de kat zijn; de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak.
Een plaskater kan erg onrustig zijn. Een plaskater likt veel aan zijn penis. Een plaskater kan pijnlijk zijn in de buik en daardoor pijnlijk reageren bij het optillen. Als een plaskater al langere tijd verstopt zit kan een plaskater stoppen met eten, gaan braken en sloom worden.
Een kitten of volwassen kat zal in een nieuwe omgeving de eerste dagen, en soms zelfs weken, moeten wennen. Dit doen ze vaak vanuit een veilig onderkomen, zoals onder de bank, een kast of het bed. Sommige katten zijn zo angstig dat ze na een aantal weken nog steeds verstopt zitten.
Je kunt pijn bij een kat herkennen aan de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en het gedrag. Bijvoorbeeld dichtgeknepen ogen, gefronste wenkbrauwen, hangend hoofd, kromme houding, blazen, gespannen of juist rustig gedrag. Ook de lighouding vertelt veel over hoe een kat zich voelt.
Als een kat last heeft van een haarbal, vertoont ze de volgende symptomen: Braken zonder effect. Opgeblazen buik. Kuchen en hoesten.
De symptomen van blaasgruis bij de kat zijn gelijk aan die van een blaasontsteking. Vaak naar de bak gaan, bloed bij de urine, mauwen bij het plassen en likken aan de penis zien we het meest. Bij katers kan door blaasgruis een verstopping van de penis ontstaan, wat een levensbedreigende situatie is.
EEN PLASKATER IS EEN SPOEDGEVAL!
Een plaskater heeft een verstopping van de plasbuis en dus kan de kater niet plassen. Dit is altijd een spoedgeval en kan niet wachten!
Een katheter raakt minder snel verstopt dan de urinebuis, de urineproductie kan in de gaten worden gehouden en de blaas kan vaker worden schoongespoeld. De kat blijft in dit geval enkele dagen in de praktijk. Naast pijnstilling krijgt een plaskater meestal medicatie om de blaas en/of de urinebuis te ontspannen.
Katten mogen dan niet van een bad houden, maar water is toch erg belangrijk. Een kat moet veel drinken, zorg er dus altijd voor dat het bakje goed gevuld is. Katten kunnen gemiddeld 3- tot 4 dagen zonder water voordat er negatieve effecten ontstaan. Als een kat niet drinkt dan verminderd ook zijn eetlust.
Hoe vaak poept een kat? Over de hoeveelheid dat je kat naar het toilet gaat, bestaat geen harde regel. Normaal is meestal 1 à 2 keer per dag, al kan dit verschillen per kat. Belangrijker is om vooral wat regelmaat te hebben en dat je kat niet een dag helemaal niet naar het toilet gaat.
Medische problemen zijn de meest voorkomende oorzaak van onzindelijkheid. Katten zijn heel gevoelig voor blaasproblemen zoals blaasgruis en ontstekingen. Ook andere aandoeningen kunnen onzindelijkheid veroorzaken, bijvoorbeeld nierproblemen, suikerziekte, tandpijn, parasieten….
Een cyperse kat geniet ervan dat zijn kin wordt geaaid
Dit is een defensieve reactie; de buik van een kat is waarschijnlijk het meest kwetsbare deel voor roofdieren. In het wild kan een kat die aan zijn buik verwond raakt sterven wanneer zijn vitale organen beschadigen.
Geluid maken: blazen, grommen, sissen, miauwen en zelfs spinnen kunnen bij pijn voorkomen. Soms zal de kat dit alleen doen bij bepaalde bewegingen. Verandering van het humeur: katten met pijn kunnen agressief, schrikachtig, onrustig, onderdanig, nerveus of angstig zijn.
Niemand zit te wachten op vlooien. Maar met een huisdier in bed, kan het zomaar raak zijn. Honden en katten kunnen nu eenmaal vlooien of teken hebben en mee jouw bed innemen. De kleine parasieten kunnen terwijl je slaapt zelfs overspringen in je haren, waardoor je last kan krijgen van jeukende bultjes.
Om te weten wat de belangrijkste redenen zijn waarom een kat zich onder het bed verstopt, kunt u bekijken wat haar van streek maakt. Ze wil misschien alleen maar slapen, maar ze kan ook angstig, gewond of ziek zijn. Enkele andere plaatsen waar u misschien een kat vindt die zich verstopt: Achter gordijnen.
Zorg dat je er voor je kat bent
Wat je dan wel kunt doen, is hem helpen tot rust te komen, door zelf rust uit te stralen. Verstopt je kat zich? Dwing hem dan niet uit zijn schuilplaats tevoorschijn te komen. Ga rustig in de buurt van de schuilplaats zitten, zonder geluid te maken, en wacht tot hij naar je toe komt.
Klachten als lopende ogen en loopneuzen, niezen, kortademigheid, zware ademhaling, griepachtige symptomen kunnen wijzen op een onderliggende ziekte. Ook al lijken klachten soms niet ernstig te zijn, in sommige gevallen is het beter om er zo snel mogelijk bij te zijn om een slechtere situatie te voorkomen.
In de meeste gevallen is blaasgruis goed te behandelen. Dit gebeurt met een speciaal dieet, wat de zuurtegraad van de urine verandert en wat minder calcium en magnesium (de 'bouwstenen' van blaasgruis) bevat. Ook zorgt het ervoor dat de kat meer gaat drinken waardoor de urine iets minder geconcentreerd wordt.
Normaal doet een kat ongeveer 3 plasjes per dag. Door klonterend grit te gebruiken, is dit makkelijk te tellen.
Een kat heeft water nodig. Hieronder een paar tips om het dier voldoende te hydrateren. Melk is goed voor jonge katjes die gezoogd worden. Daarna volstaat water, enkel en alleen water zelfs, want een volwassen kat verteert niet goed lactose en dat kan leiden tot problemen met de ingewanden (zoals krampen, diarree …).