Azijn is antibacterieel, ontvettend en heeft reinigende eigenschappen. Bovendien is het een heel mild zuur en dus makkelijk biologisch afbreekbaar.
Milieu. Azijnzuur is biologisch afbreekbaar.
En als schoonmaakazijn bij gebruik in huis veilig is, is het niet ineens riskant buitenshuis. Voor het milieu is van belang dat azijn vrij snel biologisch afbreekt in de bodem, en niet leidt tot concentraties in het grondwater boven de wettelijke norm. Daarbij geldt dat er geen risico's zijn voor vogels en zoogdieren.
Vanwege de milieu- en gezondheidsrisico's, raadt ook Milieu Centraal het gebruik van schoonmaakazijn in de tuin ten sterkste af. Dit geldt zowel voor het onverdund aanbrengen van het middel als voor het aanbrengen ervan nadat je het zelf verdund hebt met water.
Hoewel schoonmaakazijn dus een handig en goedkoop product is om mee schoon te maken, is het niet overal voor geschikt. Gebruik het niet op oppervlaktes van natuursteen. Denk aan marmer, graniet, travertin en terrazzo.. Het zuur van de schoonmaakazijn kan het materiaal aantasten en dof maken.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.
Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Schoonmaakazijn is een reinigingsmiddel op basis van ongeveer 7 tot 15 % synthetisch geproduceerd azijnzuur. Dat is twee tot driemaal zoveel als gewone tafelazijn bevat. Het kan ook methanol bevatten. Het middel is niet voor consumptie geschikt.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Azijn is te koop in concentraties tot 80 procent azijnzuur. Uit het onderzoek blijkt dat deze concentraties azijnzuur een risico opleveren voor waterorganismen, planten en bodemorganismen zoals regenwormen en insecten die in de grond leven.
Voor gebruik moet deze azijn worden verdund tot een concentratie van maximaal 6% azijnzuur. Denk bijvoorbeeld aan 60 ml azijn met 40 ml water verdunnen. Alleen toepassen bij temperaturen boven de 20 graden en niet als het regent.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Reinigen van voegen tussen keramische tegels
Zorg dat u de voegen regelmatig schoonmaakt: Regelmatig inspuiten met water gemengd met schoonmaakazijn, in een verhouding 1:1 even laten inwerken, eventueel schrobben met een borstel. Warm water mengen met een beetje wasverzachter en inwrijven met een doekje.
Beschadiging aan tegels
Azijn kan dus slecht zijn voor uw tegels. Wees er dus voorzichtig mee en gebruik minder azijn als u gekleurde terrastegels heeft.
Gebruik dan een spuitfles gevuld met een mix van schoonmaakazijn en water. Dit is hét wondermiddel tegen vuil en kalk in de badkamer. Spuit de voegen met het mengsel in en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Haal vervolgens een spons over de voegen heen en spoel het goed af met water.
Meng de azijn en het water één op één en spray dit op je tegels, wanden en kranen. Laat het even intrekken en maak het schoon met een vochtige doek. Spoel het daarna af met water. Schoonmaakazijn is voor veel schoonmaakklussen te gebruiken.
Waarom werkt azijn dan toch niet tegen kalknagels? Zoals in het artikel van de Volkskrant wordt aangegeven leven schimmels onder de nagel, op het nagelbed. De azijn komt niet bij de schimmel, maar trekt in de nagel zelf. De schimmel zal dus niet worden gedood.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Kalknagels behandelen met schoonmaakazijn is in principe mogelijk, maar brengt wel een aantal risico's met zich mee. In tegenstelling tot appelazijn is schoonmaakazijn geen natuurlijk product. Het zuur dat schoonmaakazijn bevat is 2 tot 3 keer zo veel als tafelazijn. Het kan daarnaast ook methanol bevatten.