Zijde heeft de unieke en fantastische eigenschap dat het warm aanvoelt tijdens de winter, maar zijde voelt ook lekker koel tijdens warme zomerdagen. Hoe dat kan leggen we je uit. De natuurlijke temperatuur regulerende eigenschap van zijde wordt ook wel isothermisch genoemd.
Zijde. Dit is misschien een verrassing, maar ook zijde is een warme stof. Deze stof helpt je lichaam warmte vast te houden tijdens de overgang van zomer naar herfst. Het is een fijne en zachte stof, omdat het warm is zonder dik en zwaar aan te voelen..
Temperatuurregulerend: Zijde is in staat om de lichaamstemperatuur te reguleren, waardoor het warmte vasthoudt in de winter en koel blijft in de zomer. Dit maakt het een veelzijdige keuze voor elk seizoen. Zijde is echt een tijdloze stof die zich leent voor een verscheidenheid aan toepassingen.
Van alle natuurlijke stoffen is linnen de meest koele. Het laat lucht door en neemt vocht goed op. Bamboe is koel en neemt vocht heel goed op. Ook is bamboe van nature schimmel- en bacterie werend, zodat het zweetluchtjes voorkomt.
30 graden of warmer: katoenen kleding met print
Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op! Aanraders zijn: zomerjurkjes, mini rokjes, tuniekjes en shorts.
De stof is isothermisch, dat wil zeggen dat het bij warm weer koel aanvoelt en bij koud weer juist warm. Ook is het antibacterieel en antistatisch. Pure zijde brandt heel slecht. Dit in tegenstelling tot verschillende type kunstzijde, die vaak snel vlam vatten.
Zijde maakt niet zweterig
Daarnaast is zijde het materiaal met het hoogste vochtopnamepercentage, waardoor je geen last hebt van nat beddengoed bij klachten zoals nachtzweten.
Jersey stof, ook bekend als viscose, heeft uitstekende eigenschappen die het geschikt maken voor mensen die veel zweten. Het materiaal staat bekend om zijn vochtabsorberende eigenschappen, waardoor het zweet snel opneemt en van de huid afvoert.
In natuurlijke stoffen als katoen, linnen, bamboe, modal en merinowol zweet je het minst. Onze items van RJ Sweatproof bevatten ook natuurlijke materialen.
De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beide zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop. De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn.
Omdat zijde een natuurlijk materiaal is, bestaat het uit eiwit. Dat wil zeggen dat er geen chloor of optisch bleekmiddel gebruikt mag worden. Ook alcoholhoudende vloeistoffen als parfum en haarspray kun je beter uit de weg gaan. Laat deze dus eerst goed drogen voordat je jezelf aankleedt.
Zijde is fantastisch materiaal en niet alleen voor het warme seizoen. Deze stof is ademend en temperatuurregulerend. De stijlvolle, koel-gladde vezel kan tot 40 % van zijn eigen gewicht opnemen, zonder vochtig aan te voelen. Wanneer u dus de neiging hebt om te zweten, dan is zijde precies wat u zoekt.
Naast wol zijn katoen, zijde en linnen ook echte aanraders op een warme zomerse dag. Katoen staat bekend om het ademende effect en vangt weinig hitte op. Bovendien trekt katoen vocht aan, waardoor je minder kans hebt op vervelende zweetplekken.
Linnen voelt net wat koeler aan dan katoen en is iets sterker. Wat veel mensen een nadelige eigenschap vinden van linnen: het kreukt. Maar dat maakt het juist ook heel nonchalant en leuk om niet te strijken. Beide stoffen zijn goed ademend en ventilerend waardoor het tijdens warme dagen ideaal is.
Zijde heeft de unieke en fantastische eigenschap dat het warm aanvoelt tijdens de winter, maar zijde voelt ook lekker koel tijdens warme zomerdagen. Hoe dat kan leggen we je uit. De natuurlijke temperatuur regulerende eigenschap van zijde wordt ook wel isothermisch genoemd.
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt. Tijdens het sporten is het daarom beter om technische kunststoffen, zoals de speciale dri-fits en dry-techs, te dragen.
Wegverkeer, huishoudens, de industrie en de landbouw zijn in ons land de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling. Van alle ongezonde deeltjes in de lucht veroorzaken fijnstof, stikstofdioxide (NO2) en ozon (zomersmog) de meeste schade aan de gezondheid.
Zijde kan in de wasmachine worden gewassen op een fijnwasprogramma.Houd daarbij een lage temperatuur aan van niet meer dan 30 graden. Gebruik fijnwasmiddel en vermijd chemische toevoegingen, zoals alkaline of bleekmiddel.
Omdat de productie van zijde intensief is, is echt zijde een duur product. De prijs van zijde gebruikt voor kleding of beddengoed kan al gauw 30 tot 40 euro per vierkante meter zijn. Nep zijde daarentegen wordt gemaakt van polyester, een synthetische stof.
Een mooie en gezonde huid dankzij de zijden kussensloop
In tegenstelling tot andere stoffen absorbeert zijde geen vocht, maar heeft het een vochtregulerende werking. Belangrijk, want wie een droge huid heeft krijgt eerder rimpels. Ook na het wassen blijven de aminozuren, eiwitten en antioxidanten in zijde intact!
Satijnen stoffen zijn ideaal voor beddengoed, vooral in de zomer, omdat ze luxe, prettig en koel aanvoelen op de huid. Satijnen beddengoed blijft ook lang mooi, het is makkelijk in onderhoud en je hoeft het niet te strijken.
Zijde, de meest elegante kreukarme stof
Hoewel er zijde is die gemakkelijker kreukt, is er elastischer en bestendiger zijde die goed tegen kreuken bestand is. Deze delicate en elegante stof droogt snel, maar het is beter om hem op een steun te drogen, zodat er geen lelijke rimpels ontstaan.