Het wereldrecord verspringen voor mannen is 8.95m en het staat op de naam van Mike Powell. Het wereldrecord verspringen voor vrouwen is 7.52m en het staat op de naam van Galina Chistyakova.
De aanloop voor het verspringen is 1,22 m t/m 1,25 m breed en minimaal 40 meter lang. De atleet/atlete dient zijn/haar aanloop zelf te kiezen en komt na de sprong in een zandbak terecht.
Het is de bedoeling om zover mogelijk in de springbak te springen. De gesprongen afstand wordt gemeten tussen de achterste indruk in de springbak en de rand van de afzetbalk (loodrecht hierop). De atleten mogen ieder 3 keer proberen om zover mogelijk te springen. De beste sprong telt.
Atlete Britt Weerman heeft het Nederlands record hoogspringen verbeterd. De 19-jarige atlete van Groningen Atletiek ging bij een wedstrijd in het Belgische Ninove over 1,95 meter. Dat was 1 centimeter hoger dan het oude record (1,94) van Nadine Broersen uit 2014.
In 1985 was Serhij Boebka de eerste polsstokhoogspringer die dit presteerde. Hij is inmiddels geen wereldrecordhouder meer met 6,14 m, welke hoogte hij op 31 juli 1994 behaalde in Sestriere. Ondertussen is Armand Duplantis namelijk wereldrecordhouder met een hoogte van 6,21 m, welke hij sprong op 24 juli 2022.
Wereldrecords. Het wereldrecord hoogspringen voor mannen is 2.45m en het staat op de naam van Javier Sotomayor. Het wereldrecord hoogspringen voor vrouwen is 2.09m en het staat op de naam van Stefka Kostadinova. Javier Sotomayor (Cuba), de huidige wereldrecordhouder met 2.45m, is 1.93m lang.
Wereldrecords. Het wereldrecord kogelstoten voor mannen (met een kogel van 7,3 kilo) is 23.12 meter en het staat op de naam van Randy Barnes. Het wereldrecord kogelstoten voor vrouwen (met een kogel van 4 kilo) is 22.63 meter en het staat op de naam van Natalya Lisovskaya.
De kogel bij de mannen is 7,26 kilogram zwaar (16 Engelse ponden), bij de vrouwen 4 kilogram. De werpring meet 2,135m (7 voet) in doorsnede, gelijk aan de ring bij het kogelstoten, maar kleiner dan de ring bij het discuswerpen.
Over deze sport
Het grootste verschil is dat de sprong bij verspringen opgemeten wordt, terwijl er bij hoogspringen over een lat, die op een bepaalde hoogte hangt, gesprongen dient te worden. Wanneer een atleet de lat dusdanig raakt dat deze naar beneden valt is de poging mislukt.
Het wereldrecord van Jarmila Kratochvílová in 1983 is al 34 (!) jaar onaantastbaar. Met een tijd van 1'53"28'" kon geen enkele atlete aan haar tippen. Zij heeft nog steeds het oudste wereldrecord.
Het wereldrecord verspringen voor mannen is 8.95m en het staat op de naam van Mike Powell. Het wereldrecord verspringen voor vrouwen is 7.52m en het staat op de naam van Galina Chistyakova. Meet maar eens na hoe ver dit is. Deze atleten kunnen dus met gemak dwars over een straat springen!
Het is belangrijk om je afzetvoet plat op de grond te zetten in plaats van je hak of tenen te gebruiken. Als je afzet met je hak eerst, wordt je snelheid lager. Als je afzet op je tenen, wordt je sprong instabiel en heb je ook een grotere kans op blessures.
Het wereldrecord van Mike Powell (8,95 meter) staat al bijna 30 jaar op de tabellen.
Na een aanloop en de afzet moet de atleet allereerst op dezelfde voet als waarmee hij afgezet heeft landen (hinksprong). Hierna maakt de atleet een stap, waarmee hij juist op zijn andere voet terecht moet komen. Ten slotte maakt de atleet een sprong, de landing volgt in de zandbak.
Een herenspeer is 2,6 tot 2,7 meter lang en weegt 800 gram. Een damesspeer weegt 600 gram en is 2,2 tot 2,3 meter lang. Bij jeugd- en mastersatletiek worden ook lichtere speren gebruikt, speren van 400, 500 en 700 gram zijn daarbij in gebruik.
De kogelstoter staat met de rug naar de werpsector gekeerd achter in de stootring. Hij buigt sterk voorover, en stoot vervolgens met een glijdende draaipas, waarin de atleet zich ook strekt, naar achteren de kogel de sector in. Deze techniek is in 1976 door Aleksandr Barysjnikov geïntroduceerd.
Tijdens het stoten van de kogel mag de begrenzing van de ring en de stootbalk niet overschreden worden, de balk mag alleen aan de binnenzijde aangeraakt worden. Men mag de kogel niet werpen, maar deze dient vanaf een uit de schouder komende beweging vanuit de nek gestoten te worden.
De mannen werpen met een discus die 2 kg weegt en een 220 mm doorsnede heeft. Bij de vrouwen weegt de discus 1 kg en heeft de schijf een doorsnede van 181 mm. De junioren en de masters werpen met lichtere gewichten. De discus wordt geworpen vanuit een betonnen ring van 2,50 m doorsnede.
Bij kogelstoten gebruik je heel veel spieren, door je hele lichaam. Je arm- hand- en schouderspieren om de kogel weg te kunnen werpen, je buik- en rugspierendoen ook mee om kracht te zetten en de draai te maken. En niet te vergeten je beenspieren.
De Portugese sterspeler springt zelfs hoger dan een gemiddelde NBA-speler. In 2011 werd de sprongkracht van de inmiddels 35-jarige Ronaldo gemeten door Castrol Edge Rankings. Daaruit kwam dat wanneer Ronaldo springt, hij vijf keer de kracht genereert van een jachtluipaard op volle snelle paard.
Maar het kan nog hoger. Het paard Huaso ex-Faithful sprong in 1949 met zijn ruiter Alberto Morales over een sprong van 2.47! Deze sprong staat nog steeds in het Guinness Book of Records als de hoogste paardensprong ooit.
Het high diving wordt op dit moment vooral gedaan door ex-schoonspringers. Het grootste verschil met schoonspringen, waarbij je van 10 meter springt, is de manier waarop je in het water komt. Vanaf 27 meter maak je altijd voetlandingen, bij de 10 meter kan je het water ook met je hoofd induiken.