De werknemer kan bijvoorbeeld verzoeken om meer of minder te werken Dergelijke wijzigingen kunnen door werknemer en werkgever worden overeengekomen, middels een aanvulling (addendum) op de arbeidsovereenkomst. In dit model treft u een voorbeeld aan van een addendum op de arbeidsovereenkomst.
Addendum arbeidsovereenkomst zijn afspraken die aanvullend zijn op de bestaande arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer. Indien u gebruik maakt van een addendum arbeidsovereenkomst hoeft er geen nieuwe arbeidsovereenkomst gemaakt te worden, een addendum arbeidsovereenkomst is dan voldoende.
Het addendum bij een overeenkomst of een andere juridisch bindend document, is een apart document waarin bijkomende informatie, voorwaarden, verplichten of rechten worden vermeld die niet in de oorspronkelijke overeenkomst voorkomen of die deze aanpassen.
Een Nederlandse vertaling voor addendum kan gegeven met de woorden aanhangsel, aanvulling, appendix, bijvoegsel, toevoeging, toevoegsel. Een addendum kan inconsistenties verklaren het bestaande werk uitbreiden uitleggen of actualiseren. Het addendum kan dienen als errata (Latijn voor fouten, erratum in het enkelvoud).
Aan belangrijke overeenkomst wordt vaak een considerans toegevoegd die moet helpen om de bedoelingen van de partijen te begrijpen. De bepalingen van de considerans zijn echter niet bindend en maken zelfs geen deel uit van de juridisch afdwingbare afspraken.
Ik wacht op een contractvoorstel, wat betekent dit? Wanneer je interesse hebt getoond in een vacature krijgt de werkgever hier een melding van. Zodra de werkgever een bijverdiener gekozen heeft, zal je een notificatie krijgen die je toont of je al dan niet gekozen werd voor de job.
De werknemer kan bijvoorbeeld verzoeken om meer of minder te werken Dergelijke wijzigingen kunnen door werknemer en werkgever worden overeengekomen, middels een aanvulling (addendum) op de arbeidsovereenkomst. In dit model treft u een voorbeeld aan van een addendum op de arbeidsovereenkomst.
In het addendum staat de wijziging en- of aanvulling op de arbeidsovereenkomst en geldt daarbij als aanvulling ervan. Een addendum arbeidsovereenkomst wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld een salarisverhoging of een functie wijziging.
Het addendum is een aanvulling op de bestaande arbeidsovereenkomst. Deze behoort door beiden partijen te zijn ondertekend. neergelegde afspraken vast te leggen in een nieuwe arbeidsovereenkomst. Wettelijk gezien kan derhalve steeds volstaan worden met een addendum.
Dit gebeurt aan de hand van de 3x3x6 regel: een werkgever mag in principe maximaal drie tijdelijke contracten aanbieden in een periode van drie jaar, met tussenpozen van maximaal zes maanden. Wordt deze regel overschreden, dan ontstaat automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
2 Wat is de reikwijdte van het addendum en wanneer wordt de inhoud van kracht? Het addendum geldt voor alle belangrijke instellingen ('significant institutions' – SI's) en de toepassing ervan is niet bindend. Banken moeten eventuele afwijkingen van het addendum echter voldoende toelichten.
Het is niet nodig om een nieuwe arbeidsovereenkomst op te stellen als er nieuwe afspraken worden gemaakt terwijl er al een contract is overeengekomen. In plaats daarvan kan je een addendum opstellen, waarin de nieuwe afspraken worden vastgelegd.
Een Allonge of addendum is een toevoeging/ aanvulling op de reeds bestaande overeenkomst. Deze maakt na ondertekening van beide partijen deel uit van de overeenkomst. Een addendum wordt bijvoorbeeld afgesloten als er extra apparatuur geplaatst zal worden, of wanneer er een extra provider plaats neemt op het perceel.
Een contract wordt gesloten tussen twee of meer partijen waarbij afspraken worden gemaakt. De partijen die betrokken zijn bij het contract kunnen natuurlijke personen zijn maar ook rechtspersonen. Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding en kan betrekking hebben op vele relaties en onderwerpen.
Sluit u een contract, dan moet u een bepaalde prestatie leveren of u heeft recht op een prestatie. Een ander woord voor een contract is een overeenkomst.
Er zijn een aantal voorwaarden waar een rechtsgeldige overeenkomst aan moet voldoen. Zo moet er een aanbod zijn gedaan en moet deze ook aanvaard zijn. Daarnaast moeten alle partijen de wil hebben om de overeenkomst aan te gaan op grond van de gegevens, afspraken en voorwaarden die in het contract staan.
Voor een overeenkomst is een aanbod nodig en dit aanbod moet ook aanvaard worden. Dit kan schriftelijk, maar dus ook mondeling. De afspraken die u mondeling heeft gemaakt zijn dus rechtsgeldig.
Immers geldt als uitgangspunt dat een overeenkomst in beginsel niet eenzijdig kan worden gewijzigd. Dit heeft onder andere te maken met de wilsovereenstemming. Een overeenkomst komt tot stand doordat beide partijen de wil hebben om aan de overeenkomst te worden gebonden.
Bij een overeenkomst (of contract) spreekt de wet van een afspraak tussen minimaal twee partijen, waarbij de ene partij een aanbod doet en de andere partij dit aanbod aanvaardt. Bijvoorbeeld: de een levert een zaak of dienst en de ander betaalt daarvoor een vergoeding in geld of natura.
Een clausule is een ander woord voor een bepaling of artikel in een overeenkomst, wet of ambtelijk stuk. Vaak wordt ook wel over een beding gesproken. Clausules kunnen ook uit een aantal artikelen bestaan die samen een bepaald doel moeten bereiken.
De meest bekende arbeidsovereenkomsten zijn een vast contract, een tijdelijk contract, een oproepovereenkomst, nulurencontract, min-maxcontract, oproepcontract met voorovereenkomst, uitzendcontract, detacheringscontract (of interimcontract), payrollovereenkomst en modelovereenkomst voor zzp'ers.
Opnieuw een tijdelijk contract of een vast contract
Dan moet bij verlenging de nieuwe overeenkomst dus een overeenkomst voor onbepaalde tijd worden. Wil je werkgever je geen overeenkomst voor onbepaalde tijd geven? Dan moet je eerst minimaal 6 maanden ergens anders werken voordat je terug mag keren bij deze werkgever.
Een vast contract wordt ook wel contract voor onbepaalde tijd genoemd.
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.