Wanneer een hond slecht slaapt kan dat wijzen op stress. Wanneer een hond stress heeft, dan kan dat een weerslag hebben op zijn slaappatroon. De twee zijn – net zoals dat trouwens ook voor mensen opgaat – vaak met mekaar verbonden.
Sommige mensen vinden hun hond onrustig in de nacht. Regelmatig verplaatsen is normaal, doet de hond dit meerdere keren per uur dan is er iets anders aan de hand en is de hond echt onrustig, dan is er wellicht meer aan de hand (de hond is ziek of heeft bijvoorbeeld diarree).
Niet lekker kunnen liggen. Te drukke of onrustige slaapplek. Te licht of te donker in huis. Overprikkeling of onderprikkeling (denk aan te moe zijn om te kunnen slapen of juist te energiek zijn om te kunnen slapen)
Zorg ervoor dat je hond vlak voor bedtijd de kans krijgt om te plassen en te poepen. Geef hem een paar uur voor bedtijd te eten. Zo heeft hij genoeg tijd om het eten te verteren en weer kwijt te raken. Probeer het uurtje voor bedtijd lekker rustig te houden zodat hij vast in de stemming komt om te slapen.
Neem hem tijdelijk 's nachts mee naar je kamer of blijf bij hem. Kortom, je zorgt voor veiligheid voor hem. Ondertussen ga je hem overdag helpen met het 'alleen blijven'. Doe dit stap per stap op zijn tempo zodat hij zich ten allen tijde veilig voelt.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
Wil je uitslapen, denk dan ook aan je hond. Ga er desnoods even uit voor een klein ommetje en om je je hond eten te geven. Kruip daarna weer lekker in bed, als je daar nog zin in hebt.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Honden slapen meerdere keren in een etmaal en niet zoals wij mensen (gemiddeld) 8 uur per nacht achter elkaar. Na een aantal uren slaap zullen ze wakker worden, even op willen staan, misschien een stukje lopen en op een andere plek verder slapen. Honden willen graag 50 cm boven de grond slapen.
Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Het is belangrijk om eerst te achterhalen waarom je hond zo onrustig is en de oorzaak aan te pakken. Zorg dat je hond niet te vaak en te lang alleen is en bied hem structuur, beweging, afleiding en volop aandacht. Verder is het belangrijk dat je duidelijke regels voor je dier hanteert.
Pak ongeveer 2,5 uur voordat hij moet gaan slapen zijn bakje water weg. Dan weet je zeker dat de avondwandeling voor zijn bedtijd de laatste is. De meeste puppy's kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen.
's Ochtends is natuurlijk het meest voor de hand liggende moment. De hond heeft immers gedurende de nacht zeker 8-9 uur zijn behoeften niet kunnen doen. Dan een uur of 4-5 later, is het tijd voor een middagrondje. Net voor het avondeten of erna is een volgend moment en dan tenslotte voor het slapen gaan.
Een volwassen hond (vanaf +/- 1 jaar)
Voor volwassen honden geldt hetzelfde als voor oudere pups. De vuistregel is dus vier tot vijf keer per dag uitlaten, waarvan één keer een lange ronde van een half uur tot een uur, of langer. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van het ras van jouw hond.
Een hond kan zijn kop op je schoot of voeten leggen om zich veilig te voelen. Hierdoor krijgen de honden een gevoel van warmte en geborgenheid. Honden vinden het vaak fijn om geaaid te worden, en door zijn hoofd op je schoot te leggen, probeert je hond je een signaal te geven dat hij een aai wel kan waarderen.
Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur. Dit heeft de pup nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels te verwerken. Een jonge hond (vanaf 6 t/m 24 maanden) slaapt ongeveer 16 tot 18 uur. Een volwassen hond slaapt ongeveer 16 uur.
Een hond kan van nature goed tegen de kou. Echter doordat wij ons huis op aangename temperatuur warm stoken beperken wij de aanmaak van de hondenvacht. Ook door het fokken kunnen sommige hondenrassen zich van nature moeilijker weerbaar maken tegen koude temperaturen.
Alhoewel de betekenis iets heel anders veronderstelt, nu even letterlijk: maak geen slapende honden, met name dromende honden, wakker. Want juist in die dromen consolideren, oftewel verwerken en bewaren, honden hun nieuwste herinneringen.Net als bij mensen dus.
Ook persoonlijkheid en ras spelen een rol
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Een hond kan jou helaas niet vertellen dat hij gelukkig is. Toch kun je aan de lichaamstaal van een hond duidelijk zien wanneer hij gelukkig is, namelijk als hij oogcontact met je zoekt en blij kwispelt. Dit is echter een momentopname. Wij noemen dit dan ook eerder 'blij' dan 'gelukkig.